Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Παραμένουν στο προσκήνιο οι τράπεζες

Στον απόηχο των stress tests, των ανακοινώσεων για ΑΜΚ και ομολογιακά και εν μέσω των συνεχιζόμενων φημών για ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο, το ΧΑ αναμένεται να ξεκινήσει επιχορηγούμενο από το θετικό διεθνές κλίμα.

Στον απόηχο των stress tests και εν μέσω των συνεχιζόμενων φημών για ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο το ΧΑ ξεκινά μία ενδιαφέρουσα εβδομάδα που καλείται να τιμολογήσει πλην των προαναφερόμενων, την κάλυψη του ομολογιακού που ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα και την αύξηση κεφαλαίου που ανακοίνωση η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Και όλα αυτά σε μία συνεδρίαση που δείχνει να επιχορηγείται τουλάχιστον στο άνοιγμα και από το διεθνές κλίμα.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και όσον αφορά τις διεθνείς αγορές, το θετικό κλείσιμο της Wall Street το βράδυ της Παρασκευής ακολούθησαν τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα, ενώ θετικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σαν κυριότερο στοιχείο από τα μακροοικονομικά νέα σήμερα δείχνει αυτό των πωλήσεων, νέων κατοικιών στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθεί στις 17:00.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, και στον απόηχο των stress tests (για όσους πείστηκαν περισσότερο ή λιγότερο από αυτά, ασφαλώς σημαντικό ρόλο σήμερα στο τραπεζικό ταμπλό, θα παίξει η ανακοίνωση της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα προτίθεται να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα συμμετάσχει και το ελληνικό δημόσιο.

Η εξέλιξη αυτή βάζει πολλά ερωτηματικά στην υποβληθείσα πρόταση εξαγοράς από την Τρ. Πειραιώς, αν δεν την θέτει εν αμφιβόλλω, τουλάχιστον με τους μέχρι τώρα γνωστούς όρους.

Επίσης, η αγορά θα κληθεί να τιμολογήσει την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, που ολοκλήρωσε με επιτυχία (έστω και με «τσουχτερό» επιτόκιο), την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 450 εκατ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τράπεζα με την κίνηση αυτή προλαβαίνει τις αυξήσεις κεφαλαίου που έχουν εξαγγείλει οι τράπεζες Κύπρου και Γενική, αλλά και την αύξηση κεφαλαίου που εξήγγειλε η Αγροτική Τράπεζα.

Η συμπεριφορά του τίτλου κατά τη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής υποχώρησε χαμηλότερα το ψυχολογικό όριο των 11 ευρώ και αν οι πωλητές συνεχίζουν να πιέζουν, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 10,34 ευρώ.

Τεχνικά παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 11,74 ευρώ.

Ασφαλώς ο τίτλος που κλέβει την παράσταση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι αυτός της Eurobank.

Καθώς το ταμπλό στο ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι η εν λόγω τράπεζα μπορεί να προηγηθεί των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι στο χρηματιστήριο παραγώγων συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς το κλείσιμο θέσης «ανοιχτών πωλήσεων» για την εν λόγω μετοχή.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής ο τίτλος ξεπέρασε με ευκολία τη θεωρούμενη σχετική αντίσταση των 5,5 ευρώ και αν τη μετατρέψει σε στήριξη δημιουργεί σημαντικά περιθώρια ανόδου αφού η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στη ζώνη 6,-50-6,75 ευρώ σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση του Απ. Μάνθου (μέλος Επενδυτικής Επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμπεριφορά του τίτλου της Alpha Bank ο οποίος την Παρασκευή σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξεως του 3,83%.

Μέχρι στιγμής η εν λόγω μετοχή δείχνει να δυσκολεύεται να υπερβεί τη ζώνη 5,30-5,34 ευρώ, κάτι που θα της επιτρέψει να κινηθεί προς την επόμενη αντίσταση των 5,77 ευρώ.

Αν επιμείνουν οι πωλητές, η πρώτη στήριξη στα 4,83 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v