Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πτώση με τη Eurobank να διακρίνεται

Συνεδρίαση τραπεζοκεντρικής αντίδρασης με την EFG (+1,2%) να ξεχωρίζει στο ταμπλό. Οι υψηλές συναλλαγές αφήνουν σημαντικές ενδείξεις ότι οι αψιμαχίες αγοραστών – πωλητών θα συνεχιστούν μέχρι τέλους. Πτώση 3,7% για ΑΤΕ. 

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στον ίδιο βηματισμό ακολουθεί και η Σοφοκλέους, καθώς εκτός από λίγα λεπτά ο Γ.Δ. λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, κινείται μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Πιο αναλυτικά, σε ένα μικρό εύρος κίνησης της τάξεως των περίπου 15 μονάδων (μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό 1.611,92 υψηλό 1.626,95) ο δείκτης βρίσκεται στις 1.620,51 μονάδες με κέρδη 0,5%, ενώ ο τζίρος φτάνει τα 24 εκατ., δημιουργώντας σαφείς ενδείξεις ότι στο σύνολο της ημέρας θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα από 100 εκατ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από τη μικτή αξία συναλλαγών, το 1.122.500 αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές της Εθνικής, καθώς άλλαξαν χέρια 2 πακέτα των 50.000 τεμαχίων, στα 11,22 και 11,23 ευρώ.

Ξεκινώντας εκτός 20άρη, σχετική κινητικότητα που συνδυάζεται με αξιοπρόσεκτα κέρδη παρουσιάζουν Ελαστρον, Αβαξ, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Centric και Proton Bank.

Τώρα όσον αφορά τους τίτλους του 20άρη που και σήμερα μονοπωλούν το σύνολο σχεδόν του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αξίζει να σημειωθεί ότι η μερίδα του λέοντος στις συναλλαγές ανήκει εκ νέου στους δεικτοβαρείς τίτλους.

Εκτός τραπεζών με αρνητικό πρόσημο κινούνται μόνο Μυτιληναίος, Τιτάνας και Coca Cola 3Ε

Όμως αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τρεις περιπτώσεις ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπερνά τα 10.000 τεμάχια, ενώ σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος αναλώνονται ΟΤΕ και MIG.

Όλοι οι άλλοι τίτλοι εκτός τραπεζικού ταμπλό κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχωρίζει το +2,56% του Ελλάκτωρα, με όγκο συναλλαγών λίγο πάνω από τις 35.000 τεμάχια και το +1,08% του ΟΠΑΠ με όγκο συναλλαγών λίγο πάνω από 30.000 τεμάχια.

Επιστρέφοντας στο τραπεζικό ταμπλό, όπου συνεχίζεται το αγοραστικό ενδιαφέρον έστω και αν η προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα τιμών είναι σαφώς μεγαλύτερη (εξού και ο μεγαλύτερος τζίρος της πρώτης ώρας) ασφαλώς και ξεχωρίζει μακράν ο τίτλος της Eurobank που έφτασε να κερδίζει περισσότερα από 20% με όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τις 620.000 τεμάχια, καθώς επιμένουν οι φήμες για σημαντικές ανακατατάξεις στην τράπεζα.

Από κει και πέρα, δεύτερος τίτλος όσον αφορά τα μέχρι στιγμής κέρδη αυτός της ΜΡΒ (+1,19%) με όγκο λίγο πάνω από 295.000 τεμάχια.

Πλησιάζει το 1 εκατ. τεμάχια η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με κέρδη που προσεγγίζουν το 1% ενώ με θετικό πρόσημο κινούνται Alpha Bank, και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος ο τίτλος της Τρ. Κύπρου.

Αντίθετα, έχει γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο η μετοχή του ΤΤ (με όγκο λίγο πάνω από 75.000 κομμάτια), πιέζεται σημαντικά ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας και της Aspis Bank, ενώ σημαντικές απώλειες που πλησιάζουν το 4% σημειώνει και ο τίτλος της Αγροτικής με συναλλαγές που ξεπερνούν τις 200.000 τεμάχια.

Θεωρείται βέβαιο ότι και το υπόλοιπο της συνεδρίασης θα συνεχιστεί με σημαντικές αψιμαχίες στο τραπεζικό ταμπλό, ενώ τεχνικά ζητούμενο είναι ει δυνατόν το κλείσιμο του FTSE υψηλότερα από τη ζώνη 795-800.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v