Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζικές εξελίξεις προεξόφλησε το ταμπλό

Μίνι-ράλι στις τράπεζες εν μέσω σεναρίων για ανακατατάξεις και εν όψει της ανακοίνωσης των stress tests. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο Alpha και Eurobank με κέρδη 8% και 7,6% αντίστοιχα. Ξεπέρασε τα 11 € η ΕΤΕ.

Δεν φάνηκαν να “αγχώνονται” από την επικείμενη ανακοίνωση των “τεστ κοπώσεων” για τις 91 Ευρωπαϊκές Τράπεζες οι Αγορές και με οδηγό τον “ελεγχόμενο” Τραπεζικό κλάδο, κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι λεπτομέρειες για την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα ενδέχεται να δώσουν στη δημοσιότητα οι μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες, την ώρα που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των “stress tests”, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, επικαλούμενο έγγραφο της Επιτροπής Τραπεζικής Εποπτείας που βρέθηκε στην κατοχή του.

“Άλλοθι” ανόδου για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από PMI και βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα, απροσδόκητη ενίσχυση του συνολικού ΡΜΙ Ευρωζώνης καταγράφηκε τον Ιούλιο. Ο δείκτης ενισχύθηκε τον Ιούλιο στο 56,7, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο τριών μηνών, από 56 τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση του δείκτη στο 55,2. Επισημαίνεται ότι ένδειξη μεγαλύτερη του 50 αντιστοιχεί σε επέκταση των δραστηριοτήτων.

Επίσης ενίσχυση των βιομηχανικών παραγγελιών για τον Μάιο στην Ευρωζώνη αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat κατά 3,8%, ενώ σε ετήσια βάση καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 22,7%. Η αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών εξέπληξε θετικά τους οικονομολόγους, οι οποίοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires, είχαν εκτιμήσει πως οι παραγγελίες θα παρέμεναν αμετάβλητες από τον Απρίλιο.

Το ίδιο σκηνικό και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο που αξίζει να αναφερθεί ότι επέδειξε ψυχραιμότερη συμπεριφορά, στο πρωινό αρνητικό ξεκίνημα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Η άνοδος προέρχεται κυρίως από ανακωχή πωλήσεων, παρά από “καταιγιστικό” αγοραστικό ενδιαφέρον, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους περιορισμένους όγκους και τζίρους, υποστηρίζουν οι επιφυλακτικοί που περιμένουν “πειστικότερα” δείγματα γραφής από την Αγορά για να επαναδραστηριοποιηθούν.

Συγκρατημένο ύφος και από την Citigroup που εντοπίζει ότι συνεχίζουν να υφίστανται αυξημένοι κίνδυνοι σχετικά με την πιθανότητα κρατικής χρεοκοπίας, για την Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εγχώριες Τράπεζες έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά λόγω της κρίσης και ενδέχεται να χρειαστούν κρατική στήριξη για να προχωρήσουν σε επανακεφαλαιοποίηση, τη στιγμή που παράλληλα η ανεργία αυξάνεται, ενώ η απειλή ενός επώδυνου “σπιράλ” σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής – συρρικνούμενου ΑΕΠ διατηρείται.

Παρά ταύτα προσδοκίες και “φρέσκιες” φήμες επανέφεραν τους αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, με τις τελευταίες (που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν) να αναφέρουν πιθανές μετοχικές ανακατατάξεις σε εγχώρια ιδιωτική Τράπεζα και βέβαια πυροδότησαν το ενδιαφέρον για το σύνολο του κλάδου.

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι που ανήκουν στον 20αρη έκλεισαν με αγοραστές, αν αυτό λέει κάτι για την αυριανή συνεδρίαση.

Κινητικότητα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις τελευταίες πράξεις να γίνονται στα υψηλά ημέρας και με αξιοπρόσεκτο premium (!)

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη παραμένει τεχνικά ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1626 μονάδων, με την αμέσως επόμενη αντίσταση είναι στην ζώνη 1650 - 1690.

Σε κάθε περίπτωση και αν οι αγοραστές συνεχίσουν να υπερισχύουν, η “μητέρα των μαχών” για την βραχυπρόθεσμη τάση θα δοθεί στην περιοχή 1750 – 1780.

Σε περίπτωση “pull back” οι πρώτες στηρίξεις στις 1603 και 1520 μονάδες (δείχνει μάλλον ακραίο σενάριο, αν δεν επιβαρυνθεί σημαντικά το διεθνές κλίμα).

Ένα “κόκκινο” σημάδι στο “πράσινο χαλί” του 20αρη, αυτό της Motor Oil (-1,14%) που μάλιστα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας.

Από τους θετικούς Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές ξεχώρισε το +8,07%, που συνοδεύτηκε και από κλείσιμο στο υψηλό ημέρας, για την Alpha Bank και το +7,65% για την Eurobank που ενδοσυνεδριακά έφθασε σε κέρδη μεγαλύτερα του 9%.

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Εθνική και Πειραιώς και του 3% για Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, MPB, Jumbo.

Με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων έκλεισαν οι Κύπρου, ΟΤΕ, Τιτάν και με μικρότερα κέρδη οι ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Coca-Cola, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης δεν αποχωρίστηκε το θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1620,98 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1612,38 με κέρδη 2,66%, ενώ ο τζίρος έστω και στο τέλος έκανε την έκπληξη και πέρασε τα 100 εκατ., φθάνοντας τα 103 εκατ. από τα οποία τα 3,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 122 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 10%.


Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Επιχειρείται βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με αποτέλεσμα την αυξημένη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, κάτι που ευνοείται από τα χαμηλά επιτόκια και από την συνεχιζόμενη μείωση στις τιμές των ακινήτων, επισημαίνει ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., η ανοδική αντίδραση (έστω και με διαλείμματα διόρθωσης) που δείχνει να βρίσκεται σε εξέλιξη, προεξοφλεί θετικά νέα και ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Κατά την τεχνική άποψη του αναλυτή της Solidus, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε βραχυπρόθεσμη ανοδική τροχιά και αν δώσει ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την ζώνη 1630 – 1640, το “short covering” θα ανεβάσει στροφές στην τάση αυξάνοντας τις πιθανότητες για κίνηση του Δείκτη προς τις 1800 μονάδες.

Αντίθετα αδυναμία και παραμονή του Δείκτη χαμηλότερα από την παραπάνω ζώνη, θα αυξήσει τις πιθανότητες “pull back” με τις πρώτες στηρίξεις στις 1535 και 1475 μονάδες.

Η συρρίκνωση των συναλλαγών αποτελεί θετική ένδειξη για την ανοδική τάση αφού αποδίδεται περισσότερο στην στάση αναμονής των αγοραστών παρά στην αύξηση της προσφοράς, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δηλώνει εντυπωσιασμένος και ελαφρώς έκπληκτος για την σημερινή δυναμική του Τραπεζικού κλάδου, επισημαίνοντας ότι η “άνοδος ήλθε πιο νωρίς” και τονίζει ότι σε περίπτωση που ο Δείκτης δώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 1650 μονάδων το πραγματικό “stress test” του Δείκτη είναι στην περιοχή των 1780 μονάδων.

Στον πρωταγωνιστή ημέρας που δεν ήταν άλλος από τον Τραπεζικό δείκτη, στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και αναφέρει: “Έντονες συγκινήσεις “μοίρασε” ο δείκτης των Τραπεζών από τις αρχές του μήνα, καθώς έδωσε - μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα- σημαντικότατα κέρδη πραγματοποιώντας έντονο ανοδικό στροφέα. Ιδιαίτερα θετικό είναι επίσης και το διαγραμματικό αποτύπωμα, που άφησε πίσω του ο δείκτης στην περιοχή των 1344 μονάδων, καθώς έχει δημιουργήσει έναν πολλά υποσχόμενο διπλό πυθμένα, όπου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη παύση της καθοδικής μεσομακροπρόθεσμης τάσης του περασμένου Οκτωβρίου.

Για τη συνέχεια τώρα, σε αυτό το “pullback” (των τελευταίων δύο συνεδριάσεων) εκτόνωσης, ιδιαίτερη προσοχή έπρεπε να δώσουμε στη ζώνη στήριξης των 1626 με 1580 μονάδων. Πιθανά κλεισίματα με αυξημένο τζίρο συναλλαγών κάτω από αυτή τη ζώνη θα δημιουργούσαν έντονες αμφιβολίες για την ισχύ της ανοδικής κίνησης.

Αντιθέτως διακράτηση του δείκτη πέριξ της εν λόγω ζώνης θα βάλει τα εχέγγυα για την απαρχή ενός νέου ανοδικού βραχυχρόνιου κύματος, που θα έχει ως κύριο στόχο την είσοδο του Τραπεζικού Δείκτη στην περιοχή, που εκτείνεται ανάμεσα στον μεσοπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 100 ημερών (1820 μονάδες) και της γραμμικής αντίστασης των 1881 μονάδων.

Από την εφαρμογή τώρα της τεχνικής ανάλυσης στους σημαντικότερους επιμέρους τίτλους, που απαρτίζουν το δείκτη: Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, για να μπορέσουμε να πούμε ότι συνεχίζει απρόσκοπτα τη διαγραμματική πλεύση προς την αντίσταση των 12,48€ θα πρέπει να μη διασπάσει καθοδικά σε επίπεδο κλεισίματος την περιοχή των 10,14 με 10,37 ευρώ.

Η μετοχή της Eurobank, για να συνεχίσει να έχει ως αρχικό ανοδικό στόχο το σημείο των 5,5€, δεν θα πρέπει να εισέλθει κάτω από τη ζώνη των 4,92 με 4,8 ευρώ.

Η μετοχή της ALPHA έχει θεωρητικά το πιο δύσκολο έργο καθώς απέχει αρκετά από τον ανοδικό στόχο των 5,77€ και δεν θα πρέπει να καταγράψει κλείσιμο κάτω από τα 4,54€.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου, ενώ σημειώθηκε και αξιοπρόσεκτη αύξηση συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη έκλεισαν με υποτίμηση 0,25%, όμως μετά τις 17.00 το αγοραστικό ενδιαφέρον εντάθηκε και οι τελευταίες πράξεις έγιναν με premium 0,60%.

Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11642, τιμή εκκαθάρισης 788,36) κινήθηκαν μεταξύ 759,5 και 796 μονάδων.

Αυξήθηκε σχετικά ο δανεισμός τίτλων (24200 Αγροτική, 20300 Alpha Bank, 53300 Eurobank, 151700 Εθνική, 29000 Ελ. Πετρέλαια, 54900 Πειραιώς, 13000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4933), Alpha Bank (2873), Πειραιώς (1433), Eurobank (1864), ΟΤΕ (309), MIG (234), Μυτιληναίος (318), Κύπρου (219), Αγροτική (615), Ταχ. Ταμιευτήριο (1025), MPB (786), Βιοχάλκο (139), ΕΧΑΕ (131), ΟΠΑΠ (137).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 22/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (40000 τεμ.), Eurobank (225000 τεμ.), Εθνική (4600 τεμ.), Πειραιώς (60500 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v