Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άτσαλη κατοχύρωση κερδών στο Χ.Α.

Μετά από μόλις 4 συνεδριάσεις ο ΓΔ επέστρεψε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων. Επανήλθε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων η 3Ε. "Βουτιά" 6,25% για ΑΤΕ και 5,21% για Alpha Bank.

Δυστυχώς η σημερινή συνεδρίαση, από το μέσον και μετά, ήλθε να επιβεβαιώσει όσους επαγγελματίες του χώρου ανησυχούσαν στο τι θα γίνει μόλις hedge funds και traders θα αποφάσιζαν να “γράψουν” τα σημαντικά βραχυχρόνια κέρδη τους στον Τραπεζικό κλάδο.

Η σημερινή διόρθωση ήταν φυσιολογικό αποτέλεσμα στην “μονόπαντης” ανόδου που προηγήθηκε, ενώ η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε περίπου στο 1 προς 3 απλά επιβεβαίωσε όσους φοβόντουσαν ότι το υπόλοιπο και συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, στην πρώτη διόρθωση, θα κληθεί να χάσει αυτά που δεν κέρδισε ποτέ (!)

Ο Γενικός Δείκτης μετά από τέσσερις συνεδριάσεις επέστρεψε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1600 μονάδων, κλείνοντας μάλιστα πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Για μία ακόμα συνεδρίαση η “μερίδα του λέοντος” και πιο συγκεκριμένα το 92% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη και το 48% της μικτής αξίας συναλλαγών στις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank.

Η αμυντικότερη συμπεριφορά της Coca-Cola της επέτρεψε να επανέλθει ξανά στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την πρώτη επτάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,58 δισ), Εθνική (6,46 δισ), ΟΠΑΠ (3,53 δισ), ΟΤΕ (3,02 δισ), ΔΕΗ (2,88 δισ), Eurobank (2,76 δισ), Alpha Bank (2,62 δισ).

Στο ταμπλό του 20αρη, σημαντικές ρευστοποιήσεις στους τίτλους “δικαίων” και “αδίκων” είχαν σαν αποτέλεσμα στο προσκλητήριο των διασωθέντων να αναγραφεί μόνο ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων που τερμάτισε την συνεδρίαση αμετάβλητος.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Αγροτική (-6,25%) και Alpha Bank (-5,21%).

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και MPB και των τριών για τον ΟΤΕ.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Coca-Cola, Jumbo, Eurobank, MIG, Τιτάν και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και έφθασε μέχρι τις 1638,96 μονάδες (10.53), όμως μετά τις 11.53 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1577,53 (16.43) και έκλεισε τελικά στις 1579,14 μονάδες με απώλειες 2,92%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 113 εκατ. από τα οποία τα 5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κακή η τελική εικόνα με 39 ανοδικές μετοχές έναντι 125 πτωτικών και 34 τίτλοι με απώλειες που ξεπέρασαν το 5%.

Η κύρια αιτία της σημερινής διόρθωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “εισαγόμενη”, καθώς οι διεθνείς Αγορές συνεχίζουν να ανησυχούν για το μπαράζ των αρνητικών μακροοικονομικών νέων, σε αντίθεση με την (επιφανειακά) εφησυχάζουσα Σοφοκλέους.

Από εκεί και πέρα και τα εσωτερικά νέα δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ενισχυτικά στην ψυχολογία των “όψιμων” και ελαφρώς “καθυστερημένων” αγοραστών.

Έτσι, το ποσό των 1,95 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,85 φορές και το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,05%. Σημειώνεται ότι ο ΟΔΔΗΧ στόχευε να αντλήσει 1,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία συμμετείχαν μόνο οι βασικοί διαπραγματευτές των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, στις 20 Απριλίου, το Δημόσιο είχε αντλήσει 1,5 δισ ευρώ επί συνολικών προσφορών 6,921 δισ ευρώ καταβάλλοντας επιτόκιο 3,65%, άρα αξιοπρόσεκτα χαμηλότερο για έντοκα γραμμάτια τόσο μικρής διάρκειας και παρά τα πρόσφατα εύσημα των διεθνών οίκων για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Πριν αποφασίσετε να συμμετάσχετε στο εν εξελίξει Τραπεζικό “πάρτυ” ρίξτε μία ματιά στα σημερινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, συστήνουν οι απαισιόδοξοι, προκειμένου να γίνει απόλυτα αντιληπτή η υψηλή εξάρτηση των εγχώριων Τραπεζών από την ΕΚΤ.

Εν προκειμένω τα 93,8 δισ. ευρώ έφτασε στο τέλος Ιουνίου ο δανεισμός των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα Τρίτη. Το ποσό του δανεισμού, είναι αυξημένο κατά 4,9% έναντι του προηγούμενου μήνα, Μαΐου, όταν διαμορφωθεί στα 89,4 δισ. ευρώ. Στην αρχή του έτους ο δανεισμός ήταν στα 49,7 δισ. ευρώ.

Επίσης στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών υποχώρησε στο δεύτερο τρίμηνο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, όπως καταγράφεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο δείκτης υποχώρησε στις 30,4 μονάδες λόγω της επιδείνωσης της ανεργίας και της ανόδου της ακρίβειας.

Επιστρέφοντας στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος, έπαιξε η αδυναμία της Ουγγρικής Κυβέρνησης να αντλήσει όσα κεφάλαια ζητούσε μέσα απ’ την έκδοση νέων ομολόγων. Συγκεκριμένα αντλήθηκαν 10 δισ φιορίνια (44,5 εκατ. δολ.) λιγότερα απ’ ότι είχε προγραμματιστεί.

Η επιβράδυνση στην ανάπτυξη Κίνας και Βραζιλίας, φρενάρει και την παγκόσμια οικονομία, σημειώνει σε έκθεσή της η HSBC. Οι πολιτικές των δύο αυτών Κυβερνήσεων κατά της “υπερθέρμανσης” των οικονομιών τους θα οδηγήσουν σε μείωση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης και τα επόμενα τρίμηνα, αν και η Ρωσία και Ινδία ενδεχομένως να παίξουν εξισορροπητικό ρόλο.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Παρακολούθησης Αναπτυσσόμενων Οικονομιών της HSBC (Emerging Market Index - EMI), οι ρυθμοί μεγέθυνσης των οικονομιών στο δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβραδύνθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, αλλά και το τελευταίο τρίμηνο του 2009. Το ίδιο ισχύει και για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος όμως παραμένει σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα χαμηλά του 2008. (55,8% έναντι 43,4% στη δίνη της κρίσης).

Επίσης, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν κάθετα 5% τον Ιούνιο στην Αμερικανική Αγορά, στις 549.000 οικίες. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι νέες οικοδομές θα μειωθούν κατά 2,7% μετά την βουτιά 14,9% (αναθεωρημένο μέγεθος) τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο 2009 και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην λήξη φορολογικών κινήτρων για την Αγορά ακινήτου.

Μικτά συναισθήματα στην διεθνή επενδυτική κοινότητα από τα αποτελέσματα των Goldman Sachs και Bank of NYM με την πρώτη να μην πιάνει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ τα αποτελέσματα της δεύτερης αποτέλεσαν θετική έκπληξη.

Παρά ταύτα η συνεδρίαση στην Wall Street ξεκίνησε με τον Dow Jones να υποχωρεί περισσότερο από 100 μονάδες και να πλησιάζει εκ νέου απειλητικά το ψυχολογικό όριο των 10000 μονάδων.

Επιστρέφοντας στα “στενά όρια” του Χ.Α. και σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, η πρόσφατη πρόταση της Πειραιώς έχει αλλάξει άρδην το τοπίο στο Τραπεζικό ταμπλό και από “μαλακό υπογάστριο” της Αγοράς το έκανε εκ νέου “ατμομηχανή” ανόδου.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την πίεση των αποτιμήσεων που έχει προηγηθεί, είναι ένας καλός συνδυασμός “όπλων” για όσους άνοιξαν θέσεις “long”.

Βέβαια από την άλλη δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι η πρόταση της Πειραιώς και παρά την εντυπωσιακή συρρίκνωση των αποτιμήσεων, για δύο τίτλους που είχαν φτάσει να διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά, εμπεριείχε ένα “ελαφρύ” premium για την μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου και ένα εντυπωσιακό discount για την μετοχή της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα Τραπεζικά σενάρια θα κρατήσουν “ζεστή” την Αγορά, υποστηρίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Κατά την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, η πρόταση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα για ταυτόχρονη εξαγορά από το Ελληνικό Δημόσιο του 77% των μετοχών της ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έναντι 701 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν σε μετρητά, ήταν το γεγονός που χαρακτήρισε το Ελληνικό Χρηματιστήριο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η κίνηση Σάλλα αφύπνισε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χ.Α. να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, με σχετική άνοδο του όγκου συναλλαγών. Την κινητικότητα στο Χ.Α. συντήρησε και η πρόταση –κάτι σαν αντιπρόταση- του προέδρου του ομίλου της Αγροτικής κ. Θεόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος εισηγήθηκε στον υπουργό Οικονομικών τη δημιουργία ενός αμιγούς χρηματοπιστωτικού ομίλου με τη συγχώνευση της ΑΤΕ, του Ταχ. Ταμιευτηρίου, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Τραπεζας Αττικης.

Και αυτό το σενάριο εντάσσεται στη γενικευμένη –όπως αποδεικνύεται- ανάγκη για αναδιάρθρωση του εγχώριου Τραπεζικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθούν μεγαλύτερες και πιο σταθερές Τράπεζες. Εφόσον τα σενάρια των συγχωνεύσεων συντηρηθούν ή -όπως δείχνουν οι ενδείξεις- επεκταθούν τότε θεωρείται βέβαιο ότι η Αγορά θα διατηρηθεί “ζεστή” και ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας των Τραπεζικών μετοχών θα “σημαδέψει” υψηλότερα επίπεδα.

Στο μεταξύ στο τέλος αυτής της εβδομάδος αναμένονται και τα αποτελέσματα των “τεστ αντοχής” (stress tests) των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, μεταξύ των οποίων και έξι ελληνικών. Δεν αναμένεται να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς φαίνεται ότι ο πήχης έχει τοποθετηθεί σε αυτή τη φάση σχετικώς χαμηλά. Ίσως πιο ενδιαφέρουσα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες να αναδειχθεί η διαδικασία των “stress tests” του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι δείκτες των μεγάλων διεθνών Αγορών εμφανίζουν σταθεροποιητικές – πλαγιολισθητικές τάσεις. Οι απόψεις των αναλυτών μοιράζονται μεταξύ των καλύτερων αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν οι μεγάλες εταιρείες και της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας που υποδηλώνουν οι μακροοικονομικοί δείκτες.

Σχετικά σταθερές παρέμειναν οι τιμές των ομολόγων. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων, που σαφώς επηρεάζουν τις τιμές των Αγορών στην Αγορά των ομολόγων αναμένεται ηρεμία.

Σε αυτό το κλίμα συνεχίστηκε με έντονους ρυθμούς η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς όπως φάνηκε από δηλώσεις και αντιδράσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού δε συμφέρει κανέναν η μεγάλη διαταραχή των ισοτιμιών, που έχει καταγραφεί υπέρ του δολαρίου από την αρχή του 2010.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο και παρά την σημαντική σημερινή διόρθωση, δεν φαίνονται λόγοι αναστροφής της βραχυπρόθεσμης ανοδικής τάσης, έστω και αν το κλίμα στο εξωτερικό δείχνει να επιβαρύνεται σημαντικά.

Επίσης ο αναλυτής της Guardian Trust επισημαίνει ότι από την αρχή του μήνα μέχρι και την χθεσινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. σημείωσε κέρδη 13,41%. Αν η χθεσινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, το +13,41% θα ήταν η δεύτερη καλύτερη μηνιαία επίδοση της τελευταίας πενταετίας, με την καλύτερη να έχει σημειωθεί, για τον Γενικό Δείκτη, τον Απρίλιο του 2009 (+21,93%).

Τον τίτλο της Eurobank προσπαθεί να διερευνήσει τεχνικά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και αναφέρει: “Με μια εντυπωσιακή ανοδική κίνηση της τάξεως του 44% από τον πυθμένα, στα 3,61€, η μετοχή της Eurobank έχει βρεθεί πλέον πάνω από το όριο των 5€ έχοντας ως πρώτο στόχο την ισχυρή αντίσταση των 5,5€.

Διαγραμματικά κοντά στην εν λόγω περιοχή αναμένεται και το πρώτο πιθανό “pullback” της μετοχής. Εάν τώρα στη συνέχεια προκληθεί επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση τότε θα ανοίξει ο δρόμος για το επίπεδο αντίστασης των 6,75€ με 7,30€.

Η τιμή της μετοχής πάντως, δεν μπόρεσε για άλλη μια φορά να καταγράψει πολλαπλά κλεισίματα κάτω από το “όριο” των 3,44€

στοιχείο το οποίο εάν συνδυαστεί με την ανοδική απόκλιση του γνωστού ταλαντωτή Relative Strength Index “άναψε” στη κυριολεξία “τα φώτα απογείωσης” στο ημερήσιο chart τιμών της μετοχής. Η δημιουργία μάλιστα των δύο τοπικών πυθμένων και δίνει σημαντικούς πόντους στο σενάριο ολικού τερματισμού της μεσομακροπρόθεσμης καθοδικής τάσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, σε περίπτωση κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και σχετικού πισωγυρίσματος, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στα 5,00 και 4,82 ευρώ.

Μέχρι τώρα η άνοδος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μονόπλευρη καθώς το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών πραγματοποιείται εστιασμένα σε μικρό αριθμό τίτλων, τονίζει με σημασία ο Μάνος Χατζηδάκης αναφέροντας σαν επόμενες “προτιμήσεις” του τους τίτλους των ΟΠΑΠ, Μυτιληναίου και Motor Oil.

Όσον αφορά την σημερινή σημαντική διόρθωση, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής θεωρεί ανεκτή και μέσα στο πρόγραμμα μία διόρθωση του Δείκτη στην ευρύτερη περιοχή των 1580 μονάδων. Αν όμως το γενικότερο κλίμα επιβαρυνθεί, η αμέσως επόμενη στήριξη για τον Δείκτη, εντοπίζεται στις 1520 μονάδες.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση διορθωτικής κίνησης, με σημαντική αύξηση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,25%.

Λίγα πράγματα με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10558, τιμή εκκαθάρισης 770,99) κινήθηκαν μεταξύ 765,5 και 799 μονάδων.

Εξαιρετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (5300 Πειραιώς, 56900 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4427), Alpha Bank (2813), Πειραιώς (690), Eurobank (1879), ΟΤΕ (665), Intralot (189), ΟΠΑΠ (231), MIG (819), Μυτιληναίος (179), Κύπρου (421), Αγροτική (313), Ταχ. Ταμιευτήριο (627), MPB (475), Coca-Cola (111), ΔΕΗ (159).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v