Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Ανθεκτικό" το ενδιαφέρον για τράπεζες

Ψύχραιμα αντιδρούν οι αγοραστές στο ΧΑ, διατηρώντας το ενδιαφέρον σε δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους. Οι πρώτες εντυπώσεις σε Alpha Bank (+4,5%) και Eurobank (+5,8%), με κέρδη 3,5% η ΕΤΕ. 

Παρά το αρνητικό πρόσημο των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, οι αγοραστές στο Χ.Α. δείχνουν περισσότερο ψύχραιμοι προσπαθώντας να διατηρήσουν θέσεις αλλά και πρόσφατα αποκτηθέντα κέρδη.

Οι κινήσεις τους βεβαίως είναι απόλυτα επιλεκτικές και επικεντρώνονται σε ελάχιστους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους.

Από αυτούς ξεχωρίζουν, κατά πρώτο λόγο, η Alpha Bank και κατά δεύτερο λόγο η Eurobank.

Είναι ενδεικτικό ότι ο τίτλος της Alpha, αν και υποχώρησε μέχρι τα 4,88 ευρώ, έχει επιστρέψει σε ανοδικό πρόσημο, ενώ λίγα λεπτά πριν τεστάρισε και την επόμενη αντίσταση των 5,10 ευρώ, κινούμενος στα 5,14 ευρώ.

Με μακράν τις περισσότερες συναλλαγές, που ξεπερνούν τις 530.000 κομμάτια, επιβεβαιώνει όλους όσοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος γράφεται με Alpha.

Τεχνικά, και ο αν ο τίτλος υπερκεράσει τα 5,10 ευρώ, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 5,50 ευρώ.

Σημαντική προσπάθεια και από την πλευρά της Eurobank, η οποία, αν και υποχώρησε μέχρι τα 4,86 ευρώ, επέστρεψε σε θετικό πρόσημο και κινείται υψηλότερα των 5 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα αθροιστικά βραχυχρόνια κέρδη του τίτλου στη λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής έφταναν το 28,87%.

Τεχνικά, μετά την αντίσταση των 5 ευρώ, η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στα 5,55 ευρώ.

Με αξιοσημείωτα κέρδη κινείται και ο τίτλος της ΜΡΒ, ενώ με απλώς θετικό πρόσημο η Εθνική Τράπεζα, η ΔΕΗ και η Motor Oil.

Από τους υπόλοιπους τίτλους του 20άρη, που κινούνται στο "κόκκινο", ξεχωρίζουν σε απώλειες: Αγροτική (-2,61%), Jumbo (-2,52%, μόλις με 5.536 τεμάχια), Τιτάνας (-2,69%, με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τις 3.000 κομμάτια), Βιοχάλκο (-2,59%, με συναλλαγές λίγο παραπάνω από 7.300 κομμάτια) και Ελλάκτωρ (-2,69%, με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τις 6.000 τεμάχια).

Είναι ενδεικτικό πως από το σύνολο των τίτλων του 20άρη Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Jumbo και Τιτάνας, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συναλλαγών, επιμένουν να κινούνται με 4ψήφιο όγκο συναλλαγών, ενώ με 5ψήφιο όγκο κινούνται ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Συμπερασματικά, για μία ακόμη συνεδρίαση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται αυστηρά στο τραπεζικό ταμπλό, ενώ καμία διάθεση "καλλωπισμού" των αποτιμήσεων δεν παρατηρείται ούτε στον υπόλοιπο 20άρη και βέβαια ούτε στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Τεχνικά, και όσον αφορά στον FTSE, ζητούμενο είναι να μην υποχωρήσει κάτω από τις 764 μονάδες, ενώ συνεχίζει να έχει μπροστά του την ισχυρή ζώνη των 795 - 800 μονάδων.

Ο τζίρος στα 14,5 εκατ. δίνει μία πρώτη ένδειξη ότι, αν οι συναλλαγές συνεχιστούν σε αυτό το τέμπο, πιθανότατα θα περάσουν τα 100 εκατ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v