Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλουραλισμός στην πτώση...

Επιδεινώνεται η εικόνα σε μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και δίνεται μια πρώτη ευκαιρία κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ. Επιφυλάξεις για το επιτόκιο των εντόκων. Όλοι οι τίτλοι του 20άρη με αρνητικό πρόσημο.

Η επιστροφή σε αρνητικό πρόσημο και η κίνηση προς το μέχρι στιγμής χαμηλό ημέρας των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών φαίνεται ότι έδωσε το έναυσμα ρευστοποιήσεων και στη Σοφοκλέους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι έχουν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο και τα futures της Wall Street εν μέσω ανησυχιών για τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Goldman Shacks.

Επίσης, η αγορά δεν επιφύλαξε θετικής υποδοχής, στην είδηση σύμφωνα με την οποία το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,95 δισ.. ευρώ (υπερκάλυψη 3,85 φορές) με επιτόκιο 4,05%, όταν κατά την προηγούμενη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων στις 20 Απριλίου, το επιτόκιο ήταν 3,65%.

Αυτά σε συνδυασμό με το υψηλό δέλεαρ για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών έχουν φέρει σημαντικές ρευστοποιήσεις σε όλο το εύρος του 20άρη και τον Γ.Δ. χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 1.600 μονάδων.

Αξίζει να αναφερθεί πως ούτε ένας θεωρούμενος δεικτοβαρείς τίτλος κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 3% σημειώνονται σε Κύπρου, ΜΡΒ, Πειραιώς και Εθνική.

Επίσης, με απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων κινούνται Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος και Τιτάνας.

Η πίεση στον τραπεζικό κλάδο αντικατοπτρίζεται και στον κλαδικό του δείκτη που λίγο πριν συμπληρωθούν τρεις ώρες συνεδρίασης καταγράφει απώλειες 2,85% σαφώς μεγαλύτερες από το -1,81% του Γ.Δ.

Επιδεινούμενη και η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που ξεπερνά το 1 προς 2, ενώ 27 τίτλοι κινούνται με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Με αυτά τα δεδομένα ασφαλώς και δείχνει ιδιαίτερα ενδιαφέρον το κλείσιμο της ημέρας, καθώς θεωρείται περίπου βέβαιο ότι αν διατηρηθεί αυτή η αρνητική εικόνα, οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών θα ενταθούν από τα χαρτοφυλάκια με γρήγορα αντανακλαστικά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v