Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Ιδέες … μπροστά στο ΧΑ (!)

Έκανε το 6x6 ο Τραπεζικός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση με την Εθνική Tράπεζα (+2%) να περνά και πάλι πρώτη στις κεφαλαιοποιήσεις. Κέρδη για Alpha (4,23%). Στον 20αρη το 92% του τζίρου.

Έκανε το 6Χ6 ο Τραπεζικός δείκτης, έστω και αν στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, οι θετικοί πρωταγωνιστές ήταν σαφώς λιγότεροι των αμέσως προηγούμενων.

Εθνική, Alpha Bank και Eurobank συγκέντρωσαν την μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις των αγοραστών, με τις δύο πρώτες να αποσπούν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ το σύνολο των μετοχών του 20αρη απέσπασαν το 92% του ημερήσιου τζίρου (!)

Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί ότι μετά από αρκετές συνεδριάσεις, ο τίτλος της Εθνικής, έστω και με διαφορά “βραχείας κεφαλής” πέρασε εκ νέου στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., με την πρώτη επτάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (6,8 δισ), Coca-Cola (6,7 δισ), ΟΠΑΠ (3,64 δισ), ΟΤΕ (3,14 δισ), ΔΕΗ (2,95 δισ), Eurobank (2,81 δισ), Alpha Bank (2,77 δισ).

Απόλυτα περιορισμένο το ενδιαφέρον εκτός Τραπεζικού ταμπλό, ενώ ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου πλην ελαχίστων εξαιρέσεων η όποια ανοδική προσπάθεια συντελείται με ελάχιστο κόστος.

Ακόμα και η είδηση που βγήκε από το πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με την οποία η Εθνική δεν θα προχωρήσει άμεσα σε εξαγορά ή συγχώνευση Τραπεζικού Ιδρύματος, δεν κατόρθωσε παρά προς στιγμήν να μειώσει τις προσδοκίες για σημαντικές ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Με αυτά τα δεδομένα είναι μάλλον εύκολο να εξηγηθεί το 8Χ8 για την μετοχή της Εθνικής, το 6Χ6 για τον τίτλο της Alpha Bank και οι 12 ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες 14 για την μετοχή της Eurobank.

Εν τω μεταξύ, στην Wall Street και παρά το ανοδικό ξεκίνημα (μετά τις ιδιαίτερα σημαντικές απώλειες της Παρασκευής), γρήγορα επέστρεψε η επιφυλακτικότητα καθώς ο δείκτης που καταγράφει το κλίμα στην Αγορά κατασκευής οικιών στις ΗΠΑ διολίσθησε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους και πλέον, καθώς έληξαν τα φορολογικά κίνητρα για την αγορά ακινήτου, τα οποία και είχαν προκαλέσει ανάταση στην αγορά.

Ο δείκτης ΝΑΗΒ διολίσθησε δύο μονάδες στο 14, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2009. Πρόκειται για την δεύτερη συνεχόμενη πτώση του δείκτη. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης θα παραμείνει στο 16, όσο και στην προηγούμενη μέτρηση.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στο ταμπλό του 20αρη, επικράτησαν οι τίτλοι με θετικό πρόσημο.

Τα μεγαλύτερα κέρδη για Alpha Bank (+4,23%), Eurobank (+4,2%) και Ταχ. Ταμιευτήριο (+3,31%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για ΔΕΗ, Εθνική, Κύπρου, MPB. Αξιοσημείωτα κέρδη για Μυτιληναίο και Motor Oil και θετικό πρόσημο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Πειραιώς

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Αγροτική και του 1% για Τιτάνα, Jumbo, MIG.

Με αρνητική ημερήσια μεταβολή έκλεισαν οι ΟΤΕ και Coca-Cola.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1593,6 μονάδες (10.37), όμως μετά τις 11.23 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1640,31 μονάδες (15.00) και έκλεισε τελικά στις 1626,6 μονάδες με κέρδη 0,85%, ενώ ο τζίρος πανομοιότυπος μα αυτόν της Παρασκευής ακούμπησε τα 110 εκατ. από τα οποία τα 6,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Απλά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 76 πτωτικών και 20 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 18,18%.

Από τους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν οι Μοχλός, Τεχν. Ολυμπιακή, Ιμπέριο, Τρ. Αττικής, Σελόντα, ΕΛΒΑΛ και Ελ. Καλώδια.

Απόλυτα επιφυλακτική μερίδα των επαγγελματιών του χώρου συστήνει γρήγορες κινήσεις και αυξημένα αντανακλαστικά για όσους ακολουθούν την τάση και δείχνει να έχει επιχειρήματα για την επιφυλακτικότητα που διατηρεί.

Σε όσους προσδοκούν deals εγχώριων Τραπεζών με ξένους οίκους, οι απαισιόδοξοι περιορίζονται στο να υπενθυμίσουν την χρηματιστηριακή πορεία που έχουν ακολουθήσει οι τίτλοι των ΟΤΕ, Εμπορικής και Γενικής.

Επίσης η απαισιόδοξη σχολή σκέψης τονίζει ότι η διεθνής οικονομία δεν έχει κατορθώσει να αναστρέψει την επιφυλακτικότητα των Αγορών, που αντιλαμβάνονται ότι τα θετικά αποτελέσματα των περισσότερων εταιρειών οφείλονται σε χρηματιστηριακά κέρδη, στα “πακέτα” στήριξης και στην αναδιάρθρωση του κόστους λειτουργίας που δεν μπορεί να συνεχίζεται επί μακρόν.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης η πρόθεση του ΔΝΤ, στην συνάντηση των G20 τον Νοέμβριο, να ζητήσει την αύξηση της δυνατότητας δανεισμού από 750 δισ δολάρια σε 1 τρισ δολάρια και αυτό ίσως κάτι να προοιωνίζει.

Τέλος η ίδια σχολή σκέψης επισημαίνει την αυξητική διάθεση που συνεχίζει να δείχνει το Euribor το οποίο από τις 28/5/2010 (0,426) μέχρι σήμερα 19/7/2010 (0,611) παρουσιάζει αύξηση 43,43%, σαφέστατη ένδειξη ότι δεν έχει αποκατασταθεί έστω και κατ΄ ελάχιστο η “εμπιστοσύνη” στην Ευρωπαϊκή Διατραπεζική Αγορά.

Τι σχολιαζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης, αλλά σχετικά περιορισμένου εύρους και διάρκειας, “βλέπει” ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη έκπληξη από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης μπορεί να ενισχυθεί μέχρι και στα επίπεδα των 1750 μονάδων και θεωρεί ότι οι επενδυτές θα ήταν καλό να είναι τοποθετημένοι στην Αγορά με περίπου το 50%-60% των διαθέσιμων κεφαλαίων τους προς επένδυση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, εκτιμά ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένο στους τίτλους των “μεγάλων” Τραπεζών και σε αυτούς που θα εμπλέκονται στην ειδησεογραφία και την φημολογία, ενώ αν η ανοδική αντίδραση επεκταθεί και την επόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα δεν αποκλείεται να υπάρξει διεύρυνση του ενδιαφέροντος και εκτός Τραπεζικού ταμπλό.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του κ. Χριστόπουλου, μπορεί η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. να έχει γυρίσει σε ανοδική, όμως η μεσομακροπρόθεσμη παραμένει πτωτική και δεν αποκλείεται τα “autumn blues” να φέρουν Αγορές και ευρώ σε νέα χαμηλά (!)

Παραμένει στο προσκήνιο ο Τραπεζικός κλάδος, όμως εξαιρουμένης της πρότασης από την Τράπεζα Πειραιώς, δεν έχει αλλάξει κάτι επί της ουσίας, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την αγορά των ποσοστών του Δημοσίου στην ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναμφισβήτητα διατηρεί στο προσκήνιο τον Τραπεζικό κλάδο, όπως έκαναν άλλωστε και οι ανακοινώσεις των αυξήσεων μ/κ των Κύπρου και Γενικής, επισημαίνει ο αναλυτής της Solidus Sec.

Βέβαια προτού σπεύσει να πανηγυρίσει κανείς την ύπαρξη μιας καταλυτικής επιχειρηματικής είδησης, που μπορεί να τονώσει τη συναλλακτική δραστηριότητα στο Χ.Α. και να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες, θα πρέπει να εξετάσει αφενός τις πιθανότητες υλοποίησης της είδησης αυτής, ή και της κινητικότητας που μπορεί να επιφέρει και αφετέρου τις συνθήκες που επικρατούν σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Το σημείο αφετηρίας θα πρέπει όμως να είναι αυτό των αποτελεσμάτων των “stress tests” των Ελληνικών Τραπεζών, τα οποία αν και έχουν γνωστοποιηθεί στην ΤτΕ, θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν και στο ευρύ επενδυτικό κοινό, και ιδίως η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε.

Επίσης, θα πρέπει και η Κυβέρνηση να αποκαλύψει τις προθέσεις της, σχετικά με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Ωστόσο θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι ξεκινά μια περίοδος έντονης κινητικότητας στον Τραπεζικό κλάδο, κάτι το οποίο επιθυμούσε η Κυβέρνηση, με το ζητούμενο αποτέλεσμα να είναι η δημιουργία μεγαλύτερων Χρηματοπιστωτικών Ομίλων κατά το σχετικά πρόσφατο παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι βέβαια και η χρονική διάρκεια που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθούν οι όποιες διεργασίες στον Τραπεζικό κλάδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα.

Φεύγοντας ωστόσο από το εσωτερικό, στο οποίο οι εξελίξεις μπορούν να χαρακτηρισθούν θετικές, με εξαίρεση ίσως τα spreads με τα Γερμανικά ομόλογα, οφείλουμε να περάσουμε στις συνθήκες που επικρατούν στις ξένες Αγορές.

Μπορεί το πρώτο δείγμα των εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ να χαρακτηρισθεί θετικό (από δείγμα 21 εταιρειών μόλις σε τρεις εξ’ αυτών η κερδοφορία κινήθηκε χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών), ο S&P 500 όμως κινείται μάλλον πλαγιοκαθοδικά. Δηλαδή παρά το γεγονός ότι οι Αγορές διανύουν περίοδο εταιρικών αποτελεσμάτων, τα αρνητικά ιδίως μακροοικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις Αγορές.

Tην προσεχή εβδομάδα ανακοινώνουν αποτελέσματα, μεταξύ άλλων, οι ΙΒΜ, Philips, Electrolux (19/07), PepsiCo, Goldman Sachs, Johnson & Johnson, Yahoo, Apple (20/07), The Coca Cola Co, United Technologies, GlaxoSmithKline, Iberdrola, Wells Fargo, Ebay (21/07), 3M, Caterpillar, AT&T, Microsoft, American Express, Travelers, ABB, Roche, Nokia, Credit Suisse, Morgan Stanley, Xerox (22/7) και McDonald’s, Verizon Communications, STM, Edison, Amazon, Ford (23/7).

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον εκτός από τον Τραπεζικό κλάδο θα εστιασθεί και στη δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου διάρκειας 13 Εβδομάδων.

Από τεχνικής απόψεως, η περιοχή των 1,620-1,640 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και πιθανή ανοδική διαφυγή, είναι σημαντική για την βραχυπρόθεσμη τάση, ωστόσο το μεγάλο ενδιαφέρον την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στα “τεστ αντοχής” των Τραπεζών, τονίζει ο κ. Πολυχρονέας.

Εντυπωσιασμένος από την δυναμικής περιορισμένου αριθμού τίτλων, δηλώνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το μέλος της επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ “ανιχνεύοντας” τις τεχνικές διαθέσεις του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης επισημαίνει: “Τραπεζικός “σπινθήρας” οδήγησε το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE να καταγράψει εβδομαδιαία κέρδη της τάξεως του 8,1% (την εβδομάδα που πέρασε) κλείνοντας μια ανάσα από την αντίσταση των 800 μονάδων, στις 785,9 μονάδες.

Είχαμε αναφέρει βέβαια στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση (12/07) ότι είναι πολύ πιθανό η δημιουργία βάσης στο επίπεδο των 700 μονάδων να “εμφυσήσει” ανοδική διάθεση στον εν λόγω δείκτη οδηγώντας τον πάνω από τις 764 μονάδες αλλά οπωσδήποτε δεν αναμέναμε τέτοια διαγραμματική ορμή.

Ζητούμενο τώρα για τη συνέχεια είναι κατά πρώτο λόγο η διακράτηση της περιοχής των 750 με 764 μονάδων σε ένα πιθανό “pullback” της Αγοράς και κατά δεύτερο η συμμετοχή στην ανοδική κίνηση και άλλων “μονάδων” πλην των Τραπεζών.

Πιθανή τώρα πραγματοποίηση του εν λόγω σεναρίου θα ωθήσει υψηλότερα τον δείκτη διασπώντας αποφασιστικά το όριο των 800 μονάδων, γεγονός, όπου θα δημιουργήσει διαγραμματικές ελπίδες προσέγγισης των 885 μονάδων.

Προσοχή όμως γιατί μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να έχει και τα ανοδικά εχέγγυα των διεθνών Αγορών, στοιχείο, όπου προς το παρόν βάση των τεχνικών αναλύσεων των διεθνών δεικτών δύσκολα θα ενσκήψει.

Διατήρηση του επιπέδου των 1580 μονάδων, σε περίπτωση διόρθωσης, θα αποτελέσει ένα καλό μήνυμα προς τους αγοραστές καθώς η Αγορά θα δείξει ότι έχει αντοχές να διατηρηθεί στα υψηλά του ανοδικού κύματος που ξεκίνησε από τις 1415 μονάδες, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Λόγω της αυξημένης μεταβλητότητας οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις τοποθετήσεων στην περιοχή των 1580 μονάδων θα πρέπει να διακατέχονται από “σφιχτό” περιθώριο περικοπής ζημιών (~ 2% -3%), τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σε αντίθετη περίπτωση, αν η Αγορά συνεχίσει “αδιόρθωτη” και σύμφωνα με την άποψη του κ. Χατζηδάκη, καίρια τεχνικά σημεία για τον Γενικό Δείκτη είναι τα επίπεδα των 1650 και πολύ περισσότερο των 1780 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής προσπάθειας συνέχεια, ενώ συρρικνώθηκε περαιτέρω ο όγκος συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη έκλεισαν κοντά στην θεωρητική τους τιμή.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7966, τιμή εκκαθάρισης 796,48) κινήθηκαν μεταξύ 767,25 και 801,75 μονάδων.

Εξαιρετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (22400 Αγροτική, 10000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3897), Alpha Bank (2366), Πειραιώς (619), Eurobank (1482), ΟΤΕ (253), Intralot (373), ΟΠΑΠ (253), MIG (533), Μυτιληναίος (538), Κύπρου (297), Αγροτική (290), Ταχ. Ταμιευτήριο (694), MPB (174).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 19/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (15000 τεμ.), Eurobank (15000 τεμ.), Πειραιώς (15000 τεμ.), Σωλ. Κορίνθου (5000 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v