Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στόχος να σπάσει το διήμερο καθοδικό σερί

Οι δηλώσεις Ben Bernanke για ασυνήθεις αβεβαιότητες στην προοπτική της αμερικανικής οικονομίας και οι ανησυχίες του ΔΝΤ επιβαρύνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές. Το ΧΑ θα προσπαθήσει να μην δώσει το 3x3 στους πωλητές.

Για «ασυνήθη αβεβαιότητα» της προοπτικής της αμερικανικής οικονομίας μίλησε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke στο Κογκρέσο και η, μέχρι εκείνη, την στιγμή σταθεροποιητική συνεδρίαση στην Wall Street, εξελίχθηκε σε σημαντική πτώση.

Την πτώση αυτή ακολούθησαν και τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια (πλην Σαγκάης) ενώ πτωτικό άνοιγμα δείχνουν και τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών παρά τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Credit Suisse.

Ανησυχίες και από πλευράς ΔΝΤ που μετά από συζητήσεις που είχε με ΕΕ και ΕΚΤ προειδοποιεί ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης ενδέχεται να περιορίσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και η επέκταση κρίσης χρέους να κοστίσει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ έως 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Επίσης το ΔΝΤ, παρά τη σύσταση του έκτατου προγράμματος χρηματοδότησης συνολικού 1 τρισ δολ., δεν αποκλείει μελλοντικές αναταράξεις στις αγορές, ενώ από την άλλη επισημαίνει ότι τα «τεστ κοπώσεως» που αναμένονται αύριο περισσότερο θα τροφοδοτήσουν υποψίες παρά θα δώσουν σημαντικές πληροφορίες στις αγορές και τέλος τονίζει ότι πολλές τράπεζες εξακολουθούν να εξαρτώνται από την κρατική στήριξη και είναι ευάλωτες σε πιθανά σοκ εμπιστοσύνης

Με αυτό το διεθνές περιβάλλον η Σοφοκλέους καλείται να αποτρέψει το 3x3 για τους πωλητές κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα εύκολο.

Σε κάθε περίπτωση και όσον αφορά τον 20άρη, αν συνεχίσει να κινείται χαμηλότερα από τις 775 μονάδες θεωρητικά χάνει την επαφή του με το ανοδικό κανάλι, οπότε παραμένει ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 775 και ακόμη καλύτερα υψηλότερα των 785 μονάδων, για να επιστρέψει η συγκρατημένη αισιοδοξία.

‘Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη θα ήταν ιδιαίτερα θετικό η οποία πτωτική διάθεση να εκτονωθεί υψηλότερα των 1550 μονάδων (σε κλείσιμο). Αντίθετα αν ο δείκτης πιεστεί σημαντικά περισσότερο και δημιουργήσει υποψίες κλεισίματος χαμηλότερα των 1520 μονάδων πιθανών να χρειάζονται κινήσεις «stop loss» για χαρτοφυλάκια που θα βρεθούν υπεραγορασμένα

Ασφαλώς τα περισσότερα βλέμματα θα είναι επικεντρωμένα και σήμερα στον τίτλο της Εθνικής καθώς ήταν ο πρώτος δεικτοβαρής τραπεζικός τίτλος που υπέστη χθες την επίθεση των πωλητών λίγο μετά τις 14:30.

Αν συνεχίσει να κινείται στους ρυθμούς της πλαγιοκαθοδικής διόρθωσης, η πρώτη στήριξη βρίσκεται αρκετά κοντά στο χθεσινό κλείσιμο και πιο συγκεκριμένα στην ζώνη 10,50-10,34 ευρώ.

Καθοδική διάσταση της εν λόγω ζώνης χαλάει το πρόσφατο ανοδικό σχηματισμό και οδηγεί προς την επόμενη στήριξη των 9,5ευρώ. Παραμένει ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 11,4 ευρώ για να επιστρέψουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση τουλάχιστον μέχρι τα 11,74 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v