Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με... επιφυλάξεις στη Σοφοκλέους

Παρά τη σημαντική άνοδο που καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το αξιοπρόσεχτο ανοδικό ξεκίνημα στη Σοφοκλέους, σταδιακά επιστρέφει η επιφυλακτικότητα. Με καλύτερες διαθέσεις Κύπρου, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Παρά τα αξιοσημείωτα κέρδη με τα οποία συνεχίζουν να κινούνται τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ο Γ.Δ. στο Χ.Α. ξεκίνησε με φούρια φτάνοντας τις 1.601,88 μονάδες, όμως στη συνέχεια παρουσιάστηκε πλαγιοκαθοδική υποχώρηση και σημαντική διάβρωση των αρχικών κερδών.

Έτσι, ελάχιστα πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο Δείκτης έχει υποχωρήσει στις 1.586,43 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,47%, ενώ σχετικά χαμηλός κρίνεται και ο τζίρος, που μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ.

Στο δύο προς ένα η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών και βέβαια εννοείται ότι δεκάδες τίτλοι κινούνται με ελάχιστες έως μηδενικές συναλλαγές.

Από τον 20άρη, που για πολλοστή φορά συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών για την Alpha Bank, η οποία ξεπερνά τις 710.000 τεμάχια, σημειώνοντας κέρδη 1,63%.

Ενώ με ακόμη μεγαλύτερα κέρδη της τάξεως του 2,39% κινείται ο τίτλος της Τρ. Κύπρου, με συναλλαγές που προσεγγίζουν τις 500.000 κομμάτια.

Από εκεί και πέρα, και από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, μόνο η Εθνική Τράπεζα και η Motor Oil προσπαθούν να πετύχουν κάποια αξιοσημείωτα κέρδη που να ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα, με όγκο συναλλαγών λίγο κάτω από τις 380.000 τεμάχια για την Εθνική και με περίπου απελπιστική συναλλακτική εικόνα για τη Motor Oil, καθώς ο όγκος συναλλαγών υπολείπεται των 6.000 τεμαχίων.

Σταδιακά εμφανίζει αγοραστικό ενδιαφέρον και ο τίτλος της Eurobank (+1,56%), με συναλλαγές λίγο υψηλότερες των 230.000 τεμαχίων.

Όλοι οι άλλοι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται με ελάχιστες αυξομειώσεις και πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, πλην της μετοχής της Βιοχάλκο που "κατορθώνει" να καταγράφει απώλειες 1,5% με όγκο 2.778 τεμαχίων.

Ζητούμενα για το υπόλοιπο της συνεδρίασης είναι αφενός η αγορά να πείσει ότι μπορεί να διακρατήσει το θετικό πρόσημο και αφετέρου, και ει δυνατόν, ο FTSE να προσπαθήσει να επιστρέψει στη ζώνη των 795 - 800 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v