Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστροφή στη συναλλακτική "μιζέρια"

Μετά από πέντε συνεδριάσεις ο τζίρος στο ΧΑ υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Απώλειες για ΕΤΕ, ΤΤ, MIG, Αlpha. Κύπρου, ΔΕΗ και Jumbo έκλεισαν ανοδικά από τον 20άρη.

Παρά τον σημαντικά κατεβασμένο τζίρο και τον θετικό βηματισμό των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, λίγο μετά τις 14.30 οι εν δυνάμει πωλητές ανέλαβαν να διαψεύσουν ότι η σημερινή θα ήταν μία ήπια συνεδρίαση και παίρνοντας σχετικές πρωτοβουλίες αιφνιδίασαν τις τάξεις των αγοραστών.

Όλα ξεκίνησαν από τον τίτλο της Εθνικής, που λίγο μετά τις 14.35 υπέστη επίθεση “αγάπης” από τους πωλητές που οδήγησαν τον τίτλο μέχρι τα 10,4 ευρώ (-2,35%) για να αντιδράσει σχετικά στη συνέχεια, ενώ σταδιακά οι ρευστοποιήσεις εξαπλώθηκαν και στο μεγαλύτερο από το υπόλοιπο κομμάτι του Τραπεζικού ταμπλό.

Ακολούθησαν αψιμαχίες εντυπώσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς εναλλαγές προσήμου για τον Γενικό Δείκτη, με τελική επικράτηση των πωλητών που έκλεισαν τον Δείκτη κοντά στο χαμηλό ημέρας, καθώς μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Ταχ. Ταμιευτήριο, Alpha Bank, MIG.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι (πλην των MIG και Πειραιώς) έκλεισαν με αγοραστές.

Σαφώς περισσότεροι οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη.

Στις εξαιρέσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη οι Jumbo (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και Κύπρου (+1,86%), ενώ με θετική ημερήσια μεταβολή αλλά χαμηλότερα κέρδη έκλεισε η ΔΕΗ. Αμετάβλητοι οι τίτλοι των Μυτιληναίου, Πειραιώς και MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για το Ταχ. Ταμιευτήριο (-2,37%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 1% ακολούθησαν οι Alpha Bank, MIG, Coca-Cola, Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Τιτάν.

Με απλά αρνητικό πρόσημο οι Motor Oil, Eurobank, ΟΠΑΠ, Αγροτική και Εθνική.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και γρήγορα (10.36) “είδε” το υψηλό ημέρας των 1601,88 μονάδων. Όμως από εκεί και πέρα ακολούθησαν διακυμάνσεις, κατά κύριο λόγο “νότιας” κατεύθυνσης με αποτέλεσμα στις 16.20 ο Δείκτης να βρεθεί στις 1568,52 μονάδες, για αντιδράσει άμεσα μέχρι τις 1581,37 (16.32).

Όμως οι πωλητές δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και ο Δείκτης στις 17.04 βρισκόταν στο χαμηλό ημέρας των 1566,79 μονάδων για να κλείσει τελικά στις 1570,59 με απώλειες 0,54%, ενώ ο συρρικνωμένος τζίρος ξεπέρασε τα 75 εκατ. από τα οποία τα 1,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Μοιρασμένη η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 74 πτωτικών και σε 20 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 4%.

Ο τζίρος μετά από πέντε συνεδριάσεις υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και ήταν ο χαμηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων.

Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες του χώρου που εκτιμούν σαν πιθανή την διατήρηση της μεταβλητότητας εν αναμονή των αποτελεσμάτων των “stress test”, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν ένα πρώτο καταλύτη για τις περαιτέρω εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση η βραχύβια αποθέρμανση της Αγοράς μπορεί και να αποδειχθεί “ευεργετική” για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η ψυχολογία παραμένει εύθραυστη και ευμετάβλητη και δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος.

Επιστρέφοντας στο θέμα των τελευταίων ημερών που δεν είναι άλλο από τα αναμενόμενα Τραπεζικά “τεστ αντοχής”, οι περισσότεροι αναλυτές ανησυχούν ότι δεν θα εφαρμοστούν επακριβώς και σε κάθε περίπτωση θα επιτρέψουν η αρνητική φημολογία να συνεχίσει να “σέρνεται” για τον κλάδο.

Οι καθημερινές διαβεβαιώσεις αξιωματούχων ότι το Τραπεζικό σύστημα θα ξεπεράσει τη δοκιμασία χωρίς σοβαρές απώλειες συντηρούν, μεν, το θετικό κλίμα για Χρηματιστήρια και ευρώ, αλλά πλέον “υπονομεύουν” την αξιοπιστία των ίδιων των ελέγχων, τονίζουν με σημασία πολλοί επαγγελματίες του χώρου.

Ενδεικτικό και το πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, στο οποίο υποστηρίζεται ότι αν τελικά, όντως, η μόνη μεγάλη Τράπεζα που “κοπεί” είναι η κρατικοποιημένη (και άρα γνωστό ότι αντιμετωπίζει προβλήματα) Γερμανική Hypo Real Estate, τότε τα τεστ δεν θα είναι αξιόπιστα.

Το κλίμα μεταξύ των επενδυτών είναι σαφώς διαφορετικό, με τους περισσότερους να υποψιάζονται ότι προβλήματα που δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους, υπάρχουν στους ισολογισμούς ορισμένων Ευρωπαϊκών Τραπεζών.

Συμπερασματικά τα τεστ πρέπει να έχουν και σημαντικό αριθμό “αποτυχόντων” – “μετεξεταστέων” για να γίνουν περισσότερο πιστευτά από την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, οι επενδυτές μπορεί να αγνοήσουν τα αποτελέσματα των “stress test” και να συνεχίσουν να ανησυχούν, διατηρώντας και τις αναταραχές στην Αγορά.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκτιμήσεις της Merit ΑΧΕΠΕΥ που στην σημερινή έκθεσή της και όσον αφορά τα “τεστ αντοχής” τονίζει ότι δεν αναμένει δυσάρεστες εκπλήξεις, λαμβάνοντας υπόψη τα “ηπιότερα” κριτήρια αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, η έλλειψη πλήρους διαφάνειας για τις μεταβλητές και τους όρους των “stress test” από την CEBS (Committee of European Banking Supervisors) προβληματίζει τους αναλυτές για το κατά πόσο τούτα είναι όσο σκληρά πρέπει και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες προκλήσεις για τις Τράπεζες. Δηλαδή, σε ένα πιθανό θετικό αποτέλεσμα των “stress test” για το σύνολο των Τραπεζών η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών απέναντι στον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο δεν είναι καθόλου δεδομένη καθώς εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των test.

Από την άλλη μεριά ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα θα έπληττε περαιτέρω την ήδη κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών προκαλώντας μεγαλύτερες απώλειες για τους διεθνείς δείκτες και αναταραχή στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Με άλλα λόγια η αρχική πρόθεση της ΕΚΤ να εφησυχάσει τους επενδυτές υποβάλλοντας 91 Ευρωπαϊκές Εράπεζες σε “stress test” όπως είχε επιτύχει η FED σε αντίστοιχη περίπτωση ένα χρόνο πριν, αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύπλοκη.

Εν τω μεταξύ μείζονος σημασίας μπορεί να αποδειχθεί και η είδηση σύμφωνα με την οποία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Jean-Claude Trichet, θα συναντηθούν με τους διευθύνοντες συμβούλους από τις μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες σήμερα Τετάρτη. Ανάμεσα στους Τραπεζίτες, όπως αναφέρεται, θα είναι οι CEO της Intesa Sanpaolo SpA και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη.

Επιστρέφοντας στα δικά μας, ασφαλώς και χρειάζεται δεύτερη ανάγνωση η είδηση που αναφέρει ότι το φράγμα των 50 δισ. ευρώ ξεπέρασε ο δανεισμός του Δημοσίου (έντοκα, ομόλογα και 1η δόση του μηχανισμού στήριξης) από τις αρχές του έτους, μετά τη διπλή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης και τρίμηνης διάρκειας, με προοπτική να φθάσει τουλάχιστον τα 68 δισ μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά από όλα αυτά δεν επιβεβαιώνονται όσοι μετ΄ επιφάσεως υποστήριζαν ότι η Χώρα θα είναι δύσκολο να ανασάνει και θα κινδυνεύσει να “διαλυθεί κοινωνικά” αν συνεχίσει να εξυπηρετεί χρέος άνω των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο ακόμη και αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις θα συνεχίσει να αυξάνεται;

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Προσθέστε στα χαρτοφυλάκιά σας “ποιοτικούς” τίτλους που συνεχίζουν να κινούνται σε “υπερπουλημένες” περιοχές, συστήνουν οι συγκρατημένα αισιόδοξοι σε όσους επιμένουν να κινούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση τοποθέτηση του συνόλου της ρευστότητας επιθετικά και μονομιάς στην Αγορά, καθώς σύμφωνα με τους αισιόδοξους κάθε διόρθωση θα πρέπει να εκλαμβάνεται σαν ευκαιρία τοποθετήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Οι δυνάμεις της Αγοράς υποχρεώνουν τις Κυβερνήσεις να αναθεωρήσουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς, υλοποιώντας εξαιρετικά δύσκολα μέτρα. Αυτό συνιστά μια πραγματικά δραματική αλλαγή η οποία, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αφήνει πολλές υποσχέσεις για τους επενδυτές, τονίζουν οι υπέρμαχοι των μετοχών.

Η Αγορά μετά την πολύ ευχάριστη είδηση της πρόσφατης πρότασης από την Τρ. Πειραιώς, πήρε ανοδική φορά, εκτιμά ο Βασίλης Βλασταράκης,

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec., μετά την ενδελεχή εξέταση των επιμέρους παραμέτρων, επανέρχεται κάποιος σκεπτικισμός εν όψει και των ανακοινώσεων των “stress test” την Παρασκευή.

Μετά την απαιτούμενη διόρθωση και ενδεχομένως από την ερχόμενη εβδομάδα, η Αγορά δεν αποκλείεται να επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

Άρα παραμένει ζητούμενο, το εύρος, η διάρκεια και η ένταση της εν εξελίξει διόρθωσης.

Παρά ταύτα κατά την άποψη του αναλυτή της Beta, η πραγματική τάση της Αγοράς θα διαμορφωθεί από τα αποτελέσματα εξαμήνου των Τραπεζών και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το υπόλοιπο της χρήσης και όχι μόνο.

Spreads και CDSs εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένα σε δυσθεώρητα επίπεδα που υπερτιμολογούν το κίνδυνο παύσης πληρωμών της Χώρας και διακράτισης των Ελληνικών Κυβερνητικών χρεογράφων, τονίζει ο Νίκος Σκουριάς.

Ο διευθυντής επενδύσεων της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τονίζει ότι παράλληλα αγνοούν επιδεικτικά τη ραγδαία βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά το 1ο εξάμηνο του έτους καθώς οι επενδυτές που απέχουν εξακολουθούν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στο ρίσκο μη υλοποίησης του μνημονίου. Ενδεικτικό της παράλογης αντιμετώπισης της οποίας χρήζει το Ελληνικό χρέος είναι η αντίθετη σημαντική πορεία βελτίωσης των Spreads και CDSs της Ισπανίας από τα μέσα Ιουνίου όποτε έγινε σαφές ότι η Ιβηρική Χώρα θα κατάφερνε να καλύψει με άνεση τις δανειακές ανάγκες μέσω των Αγορών κεφαλαίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού στρέφει το ενδιαφέρον του ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) διερευνώντας τεχνικά τον δείκτη S&P 500 τονίζει: “Με ένα εντυπωσιακό “comeback” ο Αμερικάνικος δείκτης έκλεισε χθες με κέρδη 1,14%, στις 1083 μονάδες έχοντας σύμφωνα με τα SPDRs ως ανοδικά “καύσιμα” το κλάδο των Materials (+3,01%) και των Energy (+2,29%).

Από διαγραμματικής ανάλυσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πολύ βραχυχρόνιο pattern, που έχει αποτυπωθεί στις τελευταίες συνεδριάσεις στο ημερήσιο chart τιμών του δείκτη. Στον εν λόγω σχηματισμό σημαντικό ρόλο παίζει το χθεσινό “candlestick”, καθώς εάν δε “γεμίσει” σύντομα καθοδικά (Low: 1056 μον.) τότε είναι πολύ πιθανό ο δείκτης να επανεισέλθει με αξιώσεις μέσα στη ζώνη, που δημιουργούν αναμεταξύ τους οι δύο ισχυροί απλοί κινητοί μέσοι όροι των 200 (1112 μον.) και των 100 (1128 μον.) ημερών.

Το trigger signal πάντως θα δοθεί με την ανοδική διάσπαση της καθοδικής γραμμής, που ενώνει τις δύο τοπικές κορυφές, στις 1094 μονάδες περίπου.

Η περιοχή των 1560 μονάδων θεωρείται καλή για ανάληψη βραχυπρόθεσμων θέσεων στους τίτλους των Alpha Bank, Εθνικής και Eurobank με στόχο την ζώνη των 1.600 μονάδων, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η ρηχή εγχώρια ειδησεογραφία θα αυξήσει το βαθμό συσχέτισης του Χ.Α. με τις ξένες Αγορές, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και προσθέτει ότι στην παρούσα φάση η Αγορά “χωνεύει” το πρόσφατο ανοδικό ράλι πριν την επόμενη εκτόνωση.

“Ωστόσο σε ενδεχόμενη διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών (1520 μονάδες) θα μετριάσουμε το βαθμό έκθεσης στην Αγορά με στόχο την επαναγορά μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα”, λέει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση νέας υποχώρησης, που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν σε υποτιμήσεις 0,30%.

Λίγα πράγματα με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7449, τιμή εκκαθάρισης 762,3) κινήθηκαν μεταξύ 758,25 και 783,5 μονάδων.

Εξαιρετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (8000 Αγροτική, 20000 Ιντρακόμ, 17300 Coca-Cola), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3817), Alpha Bank (2161), Πειραιώς (420), Eurobank (782), ΟΤΕ (471), Intralot (266), MIG (911), Μυτιληναίος (380), Κύπρου (226), Αγροτική (676), Ταχ. Ταμιευτήριο (862), MPB (653), ΔΕΗ (248).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 21/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Ας σημειωθούν τα 150 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,60 ευρώ και τα 130 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 12,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v