Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Stress tests σε αγοραστές – πωλητές

Αποφάσεις διυπουργικής, φήμες για άμεσες μετοχικές ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο και stress test θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον κατά τη σημερινή συνεδρίαση. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Ξεκινά η τελευταία συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας και το μόνο βέβαιο είναι ότι όσοι παρακολουθήσουν σήμερα το ταμπλό της Σοφοκλέους, δεν θα πλήξουν.

Η αγορά περιμένει πολλά, όμως, ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι στις τάξεις αγοραστών – πωλητών θα υπάρξει σχετική αμηχανία μετά το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποί οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σκλήρυναν τα κριτήρια των stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, μόλις 24 ώρες πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων (ανακοινώνονται σήμερα 19:00 ώρα Ελλάδος), κάτι το οποίο δεν έγινε δυνατόν να επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά.

Ξεκινώντας από το διεθνές κλίμα, με σημαντικά κέρδη (έστω και χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό) έκλεισε η Wall Street, ενώ το θετικό βηματισμό ακολούθησαν και τα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια.

Αντίθετα, επιφυλακτικότητα και οριακές αρνητικές μεταβολές δίνουν σαν ξεκίνημα τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών.

Επιστρέφοντας στη Σοφοκλέους, ασφαλώς οι φημολογίες των τελευταίων ημερών, που πήραν ιδιαίτερη έκταση χθες για άμεσες ανακατατάξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, θα κληθούν να υπερνικήσουν την αμηχανία που μπορεί να έφερε το δημοσίευμα του Reuters.

Επίσης, πάρα πολλά θα κριθούν από τις αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων που συγκαλείται σήμερα στις 11:00 στο υπουργείο Οικονομικών και από την οποία η αγορά περιμένει πολλά.

Αντίθετα, στις διεθνείς αγορές τα σημαντικότερα νέα που αναμένονται σήμερα είναι ο δείκτης IFO στις 11:00 και το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου στις 11:30.

Γυρίζοντας στο ελληνικό χρηματιστήριο και την τεχνική του εικόνα, πάρα πολλά θα κριθούν από τη ζώνη αντίστασης που περιμένει τον δείκτη και η οποία οριοθετείται μεταξύ 1.626 και 1.650 μονάδων.

Θεωρείται περίπου βέβαιο, ότι η επιβεβαιωμένη ανοδική διαφυγή υψηλότερα από το άνω άκρο της ζώνης θα δώσει τουλάχιστον 100 μονάδες επιπλέον στην αναρρίχηση του δείκτη, συνεπικουρούμενη από σημαντικό short covering.

Όσον αφορά τους επιμέρους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους, αυτοί που έκλεψαν χθες την παράσταση ήταν Alpha Bank και Eurobank.

Στην περίπτωση της πρώτης, ο τίτλος έκλεισε οριακά ψηλότερα από την αντίσταση των 5,20 ευρώ, με εντυπωσιακά ημερήσια κέρδη 8,07%.

Αν το εν λόγω επίπεδο από αντίσταση μετατραπεί σε στήριξη, οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στα 5,50 και 5,77 ευρώ.

Στην περίπτωση της Eurobank, ο τίτλος της οποίας χθες βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να κερδίζει περισσότερο από 9%, έκλεισε οριακά χαμηλότερα από την αντίσταση των 5,50 ευρώ την οποία είχε υπερκεράσει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Εδώ η τεχνική εικόνα είναι σαφώς ενθαρρυντικότερη, καθώς η επόμενη σοβαρή αντίσταση οριοθετείται σημαντικά υψηλότερα και πιο συγκεκριμένα στα 6,75 ευρώ.

Επίσης, όσον αφορά την εν λόγω μετοχή, θα πρέπει να επισημανθεί το τουλάχιστον αξιοπρόσεχτο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων στο ΧΠΑ που έφτασε τις 225.000 τεμάχια.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v