Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρόλο “μοναχικού καβαλάρη” η Eurobank

Μπορεί η πρόταση της Πειραιώς να ήταν το “φυτίλι” στα σενάρια συγχωνεύσεων, όμως στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις το ταμπλό "έδειξε" Eurobank. Πιέσεις στις τράπεζες λόγω stress tests. "Βουτιά" 5,66% για ΑΤΕ.

Μπορεί η πρόταση της Τρ. Πειραιώς να αποκτήσει τα ποσοστά του Δημοσίου σε Αγροτική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να ήταν το “φυτίλι” που πυροδότησε εκ νέου τα σενάρια συγχωνεύσεων και εξαγορών στον Τραπεζικό κλάδο, όμως κατά τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έδειξε ότι η Eurobank, πιθανότατα, θα προηγηθεί των υπολοίπων εξελίξεων.

Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η επιμονή του τίτλου σε κίνηση με θετικό πρόσημο, τον έφερε στην τέταρτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.

Από εκεί και πέρα η εικόνα στον υπόλοιπο 20αρη, αλλά και στο μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό, τουλάχιστον προβλημάτισε, ενώ η εξέλιξη της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας εξέθεσε τόσο τους πρωινούς αγοραστές, όσο και αυτούς που παρασυρμένοι από την αξιοπρόσεκτη συναλλακτική δραστηριότητα της πρώτης ώρας συναλλαγών, προέβλεψαν ότι ο τελικός τζίρος, με σχετική ευκολία, θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ (μεταξύ αυτών και ο γράφων), κάτι που για συμβεί χρειάστηκε η αποφασιστική βοήθεια των δημοπρασιών.

Η εξέλιξη της συναλλακτικής δραστηριότητας βάζει σε δεύτερες σκέψεις και δημιουργεί υπόνοιες ότι οι εν δυνάμει πωλητές εκμεταλλεύτηκαν την ανοδική “ουρά” με την οποία ξεκίνησε η συνεδρίαση και προχώρησαν σε λελογισμένες ρευστοποιήσεις.

Ο σκεπτικισμός της Αγοράς, ως προς την αξιοπιστία των Ευρωπαϊκών “stress tests”, εντείνεται καθώς τα πρώτα αποτελέσματα που διαρρέουν δείχνουν ότι το ποσοστό αποτυχίας των Τραπεζών θα είναι μικρότερο από ότι αναμενόταν, επισημαίνουν κάποιοι επαγγελματίες του χώρου, που προσπαθούν να εξηγήσουν την ξαφνική επιστροφή της επιφυλακτικότητας του Χ.Α. και την συνδέουν και με το γύρισμα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

“Καύσιμο” για τις κινήσεις των πρωινών αγοραστών στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, τα καλύτερα του αναμενομένου νέα από τον δείκτη Ifo και κατά δεύτερο λόγο από το ΑΕΠ της Βρετανίας.

Πιο συγκεκριμένα, μία ακόμη θετική ένδειξη για την αναπτυξιακή πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης ήταν η σημαντική ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία τον Ιούλιο στο 106,2, από 101,8 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών, ενώ η άνοδος που κατέγραψε "είναι η μεγαλύτερη από την ενοποίηση της Γερμανίας" το 1990, αναφέρει η ανακοίνωση του Ινσιτούτου Ifo. Επισημαίνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία στο 101,9, σύμφωνα με την Action Economics.

Επίσης το Βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο κατά 1,1% σε τριμηνία βάση, που είναι το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 4 ετών, και κατά 1,6% σε ετήσια βάση, μεγέθη διπλάσια από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, βάσει της σχετικής δημοσκόπησης του Reuters.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., δεν λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν ότι εάν δεν ανακοινωθεί ένα “πιστευτό” ποσοστό αποτυχίας από τις 91 Τράπεζες που υποβλήθηκαν στη διαδικασία των “τεστ αντοχής”, τότε όλο το εγχείρημα -του οποίου ο λόγος ύπαρξης ήταν να βάλει ένα τέλος στον σκεπτικισμό ως προς την οικονομική ισχύ των Ευρωπαϊκών Τραπεζών- κινδυνεύει να καταλήξει σε φιάσκο.

Ρίξτε και μία δεύτερη ανάγνωση στις δηλώσεις Τρισέ, τονίζουν οι “λάτρεις” της απαισιόδοξης σχολής σκέψης.

Επισημαίνεται ότι ο Τρισέ καλεί σε περικοπές των δημοσίων δαπανών και στην αύξηση της φορολογίας προκειμένου να αντιστραφεί η "άνευ προηγουμένου" δημοσιονομική κατάρρευση του δυτικού κόσμου, υπογραμμίζοντας ότι από σήμερα μέχρι και το τέλος του έτους, το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα έχει αυξηθεί κατά 20 και πλέον μονάδες, μεταξύ 2007-2011, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες και αυτό της Ιαπωνίας κατά 45 μονάδες.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά, η εβδομάδα που έληξε αποδείχθηκε αρνητική για τον Γενικό Δείκτη και θετική για τον Τραπεζικό δείκτη. Οι εβδομαδιαίες απώλειες του πρώτου στο -1,39% και τα εβδομαδιαία κέρδη του δεύτερου στο +1,52%.

Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 27,58% και ο Τραπεζικός απώλειες 35,58%.

Το 93% του σημερινού τζίρου σε τίτλους του 20αρη, το 60% της μικτής αξίας συναλλαγών, σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank.

Ανακατατάξεις και στις κεφαλαιοποιήσεις του Χ.Α., με την πρώτη επτάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (6,62 δισ), Coca-Cola (6,33 δισ), ΟΠΑΠ (3,45 δισ), Eurobank (3,08 δισ), ΟΤΕ (2,92 δισ), ΔΕΗ (2,90 δισ), Alpha Bank (2,68 δισ).

“Δεν γεμίζουν ταξί” οι τίτλοι με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, με τα μεγαλύτερα κέρδη σε Eurobank (+4,01%) και Βιοχάλκο (+1,22%). Απλά θετικό πρόσημο για την Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος της MPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Αγροτική (-5,66% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Alpha Bank (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας), ΟΤΕ (έκλεισε στο χαμηλό ημέρας) και Τιτάν.

Απώλειες μεγαλύτερες των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Coca-Cola, αλλά και για Ελλάκτωρα, ΟΠΑΠ και Ταχ. Ταμιευτήριο που έκλεισαν και οι τρεις στο χαμηλό ημέρας.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, MPB, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Jumbo, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης εν μέσω διακυμάνσεων αναρριχήθηκε μέχρι τις 1626,95 μονάδες (11.03), όμως μετά τις 11.37 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1585,76 (16.21) και έκλεισε τελικά στις 1590,5 μονάδες με απώλειες 1,36%, ενώ ο τζίρος ακριβώς στο “φώτο φίνις” ξεπέρασε τα 100 και έφτασε τα 101 εκατ. από τα οποία τα 1,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μικτά συναισθήματα δημιουργεί η τελική εικόνα με 81 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών και 19 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 11,11%, από τους οποίους ξεχώρισαν οι Τεχν. Ολυμπιακή, Axon, Byte.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Διατηρούνται οι δυνατότητες ανόδου του Χ.Α., καθώς οι ειδήσεις που τροφοδοτούν την αισιοδοξία στην παγκόσμια και την εγχώρια Αγορά συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο. Ανοδικά κινούνται τα αποτελέσματα του Τραπεζικού και Τεχνολογικού τομέα, στο εξωτερικό, που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, επισημαίνει ο Κώστας Βέργος.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, συνεχίζει να προκαλεί θετικές εντυπώσεις στην Αγορά η άντληση βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και η θετική κάλυψη από την Moody’s, ενώ επίσης βοηθά η εκτίμηση ότι κάποιες Ελληνικές Τράπεζες μπορεί να προχωρήσουν σε πώληση θυγατρικών τους του εξωτερικού για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των εγχώριων σχημάτων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση στις ΗΠΑ παραμένει ανοδική, ενώ και οι Ευρωπαϊκές Αγορές πέρασαν σε ανοδική φάση.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κινείται σε ανοδικό κανάλι και μπορεί να ελπίζει σε κίνηση ως τις 1790 μονάδες για τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Με την ισοτιμία ευρώ δολαρίου αποφασίζει να ασχοληθεί ο Απόστολος Μάνθος και επισημαίνει: “Η αδυναμία ανοδικής διάσπασης της ισχυρής περιοχής διάσπασης του 1,3018 για τη συναλλαγματική ισοτιμία EUR / USD την επανέφερε με γοργά βήματα κάτω από τη γραμμή στήριξης, που ενώνει στο 144λεπτο chart τιμών τις τοπικές κορυφές. Μάλιστα η καθοδική αυτή κίνηση επανεγκλώβισε την αναλογία μέσα στον ανοδικό τριγωνικό σχηματισμό καθορίζοντας έτσι τα όρια της πολύ βραχυχρόνιας πορείας της.

Βάση τώρα του εν λόγω διαγραμματικού pattern η ανοδική διάσπαση του 1,2950 θα απελευθερώσει την αναλογία οδηγώντας την με μεγαλύτερες αξιώσεις προς την περιοχή αντίστασης του 1,3018. Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση θα θέσει ως αρχικό όριο το επίπεδο του 1,3114 βάζοντας όμως ρότα για το διαγραμματικό όριο του 1,3265, σενάριο, όπου εάν επιτευχθεί θα αλλάξει ριζικά το μεσοπρόθεσμο trend της ισοτιμίας.

Στην αντίθετη τώρα περίπτωση, που η αναλογία διασπάσει καθοδικά το επίπεδο του 1,2790 τότε θα πρέπει να αναμένουμε έντονες “ταλαντώσεις” βάζοντας ως στόχο την προσέγγιση της ζώνης, που εκτείνεται ανάμεσα στο 200άρη των 144 λεπτών (1,2652) και της γραμμικής στήριξης του 1,2607.

Πάντως από την επιμέρους ανάλυση των τεχνικών δεικτών προκρίνεται το σενάριο ανοδικής διάσπασης του ορίου των 1,3018.

Σε ανοδικό κανάλι αναμένουμε διατηρείται η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, καθώς το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς Αγορές, σε συνδυασμό με τις θετικές ενδείξεις από τα stress tests των Ελληνικών Τραπεζών θα διατηρήσουν ζωηρό τον ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη οικονομικών αποτελεσμάτων Δεικτοβαρών εταιρειών και μακροοικονομικών στοιχείων τόσο στην Αμερική όσο και την Ευρωζώνη θα έχει ως αποτέλεσμα το ενδιαφέρον να μείνει προσηλωμένο στην ειδησεογραφία που αφορά στον Τραπεζικό κλάδο.

Η παραπάνω εξέλιξη ενδεχομένως να περιορίσει σημαντικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, αφήνοντας ένα μικρό παράθυρο για επιμέρους διαφοροποιήσεις. Τεχνικά, αντίσταση για το Γενικό Δείκτη τοποθετείται στις 1640 μονάδες, σημείο στο οποίο βρίσκεται η πρόσφατη προηγούμενη κορυφή, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Μικρή υποχώρηση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που συνδυάστηκε με σχετικά χαμηλότερες συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης, τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη μείωσαν την υποτίμηση στο 0,12%.

Αγορές και σχετική νευρικότητα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10145, τιμή εκκαθάρισης 780,43) κινήθηκαν μεταξύ 771,25 και 798 μονάδων.

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (19500 Αγροτική, 28000 Eurobank, 42900 Πειραιώς, 12000 Coca-Cola, 13200 MPB), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4111), Alpha Bank (2404), Πειραιώς (1248), Eurobank (2052), ΟΤΕ (586), MIG (120), Κύπρου (248), Αγροτική (919), Ταχ. Ταμιευτήριο (286), MPB (121), ΟΠΑΠ (121), Coca-Cola (176), Ελλάκτωρ (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/7, λόγω απαγόρευσης του “short selling” δεν σημειώθηκαν ανοιχτές πωλήσεις.

Το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (38815 τεμ.), Eurobank (125000 τεμ.), Εθνική (45000 τεμ.), Πειραιώς (35000 τεμ.).

Ας σημειωθούν στην λήξη Δεκεμβρίου, τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank με τιμή εξάσκησης τα 8,80 ευρώ, τα 200 δικαιώματα αγοράς για τον ΟΤΕ με τιμή εξάσκησης τα 9,00 ευρώ και τα 50 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική με τιμή εξάσκησης τα 16,00 ευρώ.


---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.590,50 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 1,39%, διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 27,58%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 1,09%, ο Mid 40 υποχώρησε 0,75%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 1,34% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, ενισχύθηκαν τα Προσωπικά & Οικιακά Προιόντα κατά 3,64%, οι Ασφάλειες κατά 1,67% και ο Τραπεζικός Κλάδος με άνοδο 1,52%.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών κατά 7,74%, των Τροφίμων και Ποτών 5,83% και των Κατασκευών και Υλικών κατά 5,53%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεχνική Ολυμπιακή (41,38%), Τρία Άλφα (29,41%), Interfish Ιχθ/γειες (24%), Pasal (23,33%), Τεγόπουλος (20,41%), Μοχλός (18,18%), Νεώριον (18%), Byte Computer (17,31%), Καρδασιλάρης (16,67%) και Ξυλεμπορία (15%)

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κούμπας(-22,22%), Elbisco (-18%), Βιοτέρ(-17,65%), Mermeren(-15,29%), Ντρουκφάρμπεν (-15,09%), Τεχνικές Εκδόσεις (-14,29%), CPI (-13,33%), Βογιατζόγλου (-13,16%), ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-13,04%), και Μουζάκης (12,5%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v