Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή σκηνικού στη Σοφοκλέους

Δεύτερες σκέψεις και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο ΧΑ. Σημαντικά κατεβασμένος ο ρυθμός των συναλλαγών. Εντείνονται οι πιέσεις στις τράπεζες πριν τα stress tests. Διαφοροποιείται θετικά η Eurobank (+2,7%).

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην του Λονδίνου, συνεχίζουν να κινούνται με θετικό πρόσημο, λίγο μετά τις 11:58 ο Γ.Δ. του Χ.Α. επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος και σε αυτό συνεχίζει μέχρι και τώρα λίγα λεπτά πριν από τις 14:00.

Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές ασφαλώς θετικό ρόλο έπαιξαν τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για τον δείκτη IFO και του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ στη Σοφοκλέους κινήσεις κατοχύρωσης γρήγορων κερδών και κάποιες δεύτερες σκέψεις γύρισαν τον 20άρη και τον Γ.Δ. σε αρνητικό έδαφος.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι από τους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους μόνο αυτός της Eurobank (+2,91%) επιμένει να κινείται κόντρα στο ρεύμα, αφού από την αρχή της συνεδρίασης ξεκίνησε και διατηρεί το θετικό του βηματισμό.

Από τις υπόλοιπες "βαριές" τραπεζικές μετοχές, με συνεχείς εναλλαγές προσήμου η Alpha Bank, χαμηλότερα κινείται και ο τίτλος της Εθνικής, που όμως δείχνει να ανακάμπτει από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 10,87 ευρώ, ενώ αντίθετα συνεχίζουν να κινούνται με απώλειες η Αγροτική και η Πειραιώς.

Αντίθετα, η Κύπρου, η ΜΡΒ, η ΜΙG και το Τ.Τ. αναλώνονται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20άρη, μόνο ο ΟΠΑΠ (+0,27%) και ο ΟΤΕ (-1,52%) κινούνται με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Από τους υπόλοιπους τίτλους που παρουσιάζουν σαφώς χαμηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα ξεχωρίζει το +2,24% του Ελλάκτωρα, που όμως σε όγκο δεν ξεπερνά τις 90.000 τεμάχια.

Απόλυτη ισορροπία στην αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών, με δεκάδες τίτλους να κινούνται με μηδενικές έως ελάχιστες συναλλαγές, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι έχει κατέβει σημαντικά ο τζίρος, οποίος μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 58 εκατ.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Όσον αφορά τόσο στο τελικό πρόσημο του δείκτη όσο και στις εντυπώσεις στο τραπεζικό ταμπλό:

Είναι βέβαιο ότι οι αψιμαχίες αγοραστών - πωλητών θα συνεχιστούν, όπως επίσης είναι βέβαιο ότι η πλευρά που θα κερδίσει τις σημερινές εντυπώσεις θα έχει δημιουργήσει αξιοπρόσεχτες παρακαταθήκες (αν δεν υπάρξει κάποιος ιδιαίτερα αρνητικός αιφνιδιασμός από τα αναμενόμενα stress tests) για τις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων δυστυχώς για πολλοστή φορά δεν έδωσε τις ειδήσεις που περίμενε η αγορά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v