Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περιορίζει τα αρχικά κέρδη ο Γενικός Δείκτης

Καλύτερη εικόνα από τις ευρωαγορές παρουσιάζει το ΧΑ, όμως, για πολλοστή συνεδρίαση και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το ενδιαφέρον δείχνει επικεντρωμένο -λόγω και των stress tests- στις τράπεζες, όπου ξεχωρίζουν Alpha και ΤΤ.

Παρά τα αρχικά κέρδη, γύρισαν οριακά σε αρνητικό πρόσημο τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Λίγο καλύτερη η εικόνα από πλευράς απόδοσης Γενικού Δείκτη στο ΧΑ, όμως, το ενδιαφέρον δείχνει εξαιρετικά περιορισμένο και σήμερα, τουλάχιστον από πλευράς συναλλαγών, στον τραπεζικό κλάδο.

Αξίζει να αναφερθεί όμως ότι και εδώ ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει σημαντικά από το μέχρι στιγμής ενδοσυνεδριακό υψηλό των 1.608,57 μονάδων και κινείται χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.600 μονάδων.

Εκτός 20άρη οι μόνοι τίτλοι που κατορθώνουν να συνδυάσουν μέχρι στιγμής αξιοπρόσεχτα κέρδη και ανεκτό όγκο συναλλαγών είναι οι Intralot, ΕΧΑΕ, Νηρέας, Βωβός και Intracom.

Επιστρέφοντας στους τίτλους του FTSE με αρνητικό πρόσημο κινείται μόνο ο τίτλος της Βιοχάλκο (-1,69%), όμως, ο όγκος συναλλαγών μόλις και μετά βίας ξεπερνά τα 1.300 τεμάχια.

Ενώ πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος κινούνται Μυτιληναίος, ΔΕΗ και ΕΛΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος των ΕΛΠΕ χρειάστηκε περισσότερο από μισή ώρα για να πραγματοποιήσει τις πρώτες συναλλαγές, και φτάνει σε όγκο τα 1.450 κομμάτια.

Παρουσιάζοντας μάλιστα, με την τελευταία πράξη κέρδη 1%.

Από κει και πέρα εξίσου χαμηλές συναλλαγές με θετικό πρόσημο για Motor Oil, Τιτάνα και Jumbo ενώ λίγο μεγαλύτερες συναλλαγές και κίνησε σερ θετικό έδαφος παρουσιάζουν Coca Cola, ΟΠΑΠ (+2,77%), ενώ κέρδη μεγαλύτερα του 2% διεκδικεί μέχρι στιγμής ο ΟΤΕ με όγκο που ξεπερνά τις 45.000 τεμάχια.

Υψηλότερες συναλλαγές στη MIG (+0,99%) που πλησιάζει σε όγκο τις 150.000 τεμάχια, ενώ κέρδη 2,62% και όγκο υψηλότερο των 110.000 τεμαχίων παρουσιάζει ο τίτλος του Ελλάκτωρα, όμως, από αυτά τα 100.000 τεμάχια αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή στην τιμή των 3,75 ευρώ.

Στο τραπεζικό ταμπλό που το ενδιαφέρον δείχνει ακόμη υψηλότερο, τις πρώτες εντυπώσεις κερδίζουν με κέρδη μεγαλύτερα του 3% Alpha Bank και ΤΤ.

Ενώ με αξιοσημείωτα κέρδη που ξεπερνούν τη 1 ποσοστιαία μονάδα κινούνται Κύπρου, ΜΡΒ και με πολύ χαμηλότερες συναλλαγές η Proton Bank.

Σχετικός προβληματισμός για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας που έδειξε να ξεκινά με ανοδικές διαθέσεις και να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των 11 ευρώ, όμως, σταδιακά έχασε τα αρχικά κέρδη και λίγο μετά τις 11:10 κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Καλύτερη εικόνα από τη Eurobank, που ξεκίνησε με μικρές απώλειες απορρόφησε την προσφορά και με όγκο τις 460.000 τεμάχια έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, «κόκκινες» εξαιρέσεις στο τραπεζικό ταμπλό, οι μετοχές των Aspis Bank (-2,5%) και Αγροτικής (-2%) με τη δεύτερη να συνδυάζει τις απώλειες και με αξιοπρόσεχτο όγκο συναλλαγών που ξεπερνά τις 170.000 τεμάχια.

Τέλος, με κέρδη 2,63% και συναλλαγές λίγο μεγαλύτερες των 43.000 τεμαχίων κινείται ο τίτλος της Γενικής Τράπεζας, ενώ ο τίτλος της Τράπεζας της Ελλάδος δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη συναλλαγή.

Σε περίπτωση διατήρησης του θετικού κλίματος και όσον αφορά τον τραπεζικό δείκτη είτε στη σημερινή είτε στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, παραμένει ζητούμενο το επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 1.757 μονάδων, προκειμένου ο εν λόγω δείκτης να δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1.801 μονάδες.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v