Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αλληλογραφία κάνει καλό στο Χ.Α. (!)

Η επιστολή Παπακωνσταντίνου άλλαξε θετικά το κλίμα στο ΧΑ με τις Τράπεζες στην “θέση του οδηγού” και την ανάδυση του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων. Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων.

Η είδηση που βγήκε λίγο μετά τις 15.00 και σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έστειλε επιστολή προς την Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θεωρήθηκε από τους εμπλεκόμενους στο Χ.Α. σαν το πρώτο βήμα της Ελληνικής Κυβέρνησης σε μια επιταχυνόμενη πορεία προς την άμεση ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης (κατεύθυνση προς την οποία πιέζουν σθεναρά οι Αγορές), πιθανώς, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Μάλιστα τα παραπάνω σενάρια πήραν ακόμα μεγαλύτερη έκταση μετά την δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο την Αθήνα θα επισκεφθεί τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ με στόχο να συζητηθούν οι λεπτομέρειες μιας πιθανής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική αντίδραση με τις Τράπεζες στην “θέση του οδηγού” και την ανάδυση του Δείκτη υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων.

Έτσι ουσιαστικά απεφεύχθη η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, όμως σε καμία περίπτωση δεν άλλαξε η ψυχολογία των εμπλεκομένων που παραμένει ευμετάβλητη.

Εννοείται ότι την μερίδα του λέοντος στο όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον απέσπασε ο Τραπεζικός κλάδος (+4,35%), ο οποίος υπεραπέδωσε τόσο του FTSE (+2,98%), όσο του FTSEM (+0,94%) και του FTSES (+0,22%).

Στο ταμπλό του 20αρη η ΔΕΗ επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την
αλλοπρόσαλλη “συμπεριφορά” της και μετά το χθεσινό +6,91%,
σήμερα ήταν ο μοναδικός Δεικτοβαρής τίτλος που έκλεισε με αρνητικό πρόσημο (-3,05%), ενώ αμετάβλητη έκλεισε η μετοχή της Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Ταχ. Ταμιευτήριο (+6,54%) και Μυτιληναίο (+6%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Βιοχάλκο, Ελλάκτωρα, Alpha Bank, Eurobank, MPB και του 4% για Intralot, Τιτάνα, Αγροτική και Πειραιώς.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, MIG, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 78 μονάδων (!), με ψαμηλό τις 1958,2 (12.55) και υψηλό τις 2036,09 (16.37) μονάδες, άλλαξε πέντε φορές πρόσημο και έκλεισε στις 2028,55 μονάδες με κέρδη 2,07%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 227 εκατ. από τα οποία τα 17 αφορούσαν “πακέτα”.

Σχετικά ικανοποιητική η τελική εικόνα με 102 ανοδικές μετοχές έναντι 71 πτωτικών και 27 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 16,67%.

Σημαντική και η αύξηση του τζίρου, με την σημερινή συνεδρίαση να δίνει την υψηλότερη μικτή αξία συναλλαγών των τελευταίων τριών συνεδριάσεων.

Στα όριά του ο συγκεντρωτισμός με τον 20αρη να αποσπά το 92% (!) του τζίρου και την Εθνική το 41% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Ανακατατάξεις και στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την Eurobank να έχει περάσει στην πέμπτη θέση αφήνοντας στην έκτη την Alpha Bank.

Έτσι η πρώτη επτάδα διαμορφώνεται ως εξής: Εθνική (8,32 δισ), Coca-Cola (7,26 δισ), ΟΠΑΠ (5,59 δισ), ΟΤΕ (4,36 δισ), Eurobank (3,57 δισ), Alpha Bank (3,53 δισ), ΔΕΗ (3,17 δισ).

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α. κινήθηκε στον αντίκτυπο της κίνησης του spread υψηλότερα των 400 μ.β., με τις Αγορές να στέλνουν ακόμα ένα μήνυμα δυσπιστίας προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που υποστήριζαν πως πρόκειται για επιθετικές κινήσεις που στόχο έχουν να οδηγήσουν την Ελλάδα στην "αγκαλιά" του ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση μόνο σίγουρο δείχνει ότι τα περιθώρια χειρισμών και επιλογών για την Κυβέρνηση έχουν στενέψει αισθητά και οι πιθανότητες προσφυγής στην “έσχατη λύση” αυξάνουν δραματικά.

Η νέα κλιμάκωση των spreads και το συνεχιζόμενο μπαράζ “εισαγόμενων” αρνητικών εκθέσεων δεν αφήνουν περιθώρια “ανάσας” για το Χ.Α. υποστηρίζουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που διερωτώνται τις ακριβώς τελικά συμβαίνει και το ανοδικό momentum που πήγε να δημιουργηθεί (μετά την πρόσφατη εξειδίκευση των όρων του σχεδίου στήριξης) “κάηκε εν τη γενέσει του”.

Οι Αγορές κεφαλαίου και οι επικείμενες Γερμανικές εκλογές θα διατηρήσουν τα spreads σε απαγορευτικά, για δανεισμό, επίπεδα, εκτιμούν όλο και περισσότεροι αναλυτές, με την Γερμανική Κυβέρνηση να μην αποκλείεται να “οχυρώνεται” εκ νέου πίσω από την αναγκαία έγκριση της προσφυγής για βοήθεια από το Γερμανικό κοινοβούλιο. Έγκριση η οποία πέραν του χρόνου που θα απαιτήσει δεν είναι βέβαιο ότι θα δοθεί, αν η ψηφοφορία γίνει πριν από τις 9/5 δηλαδή τις κρίσιμες εκλογές στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Δεν μπορούν να θεωρηθούν υποστηρικτικές για το Χ.Α. και οι τελευταίες “πινελιές” του φορολογικού νομοσχεδίου, καθώς επιβάλλει τεράστιο φόρο υπεραξίας 20% για πράξεις εντός τριμήνου και 10% για κερδοφόρες κινήσεις εντός 12μηνου, ενώ για μεγαλύτερες περιόδους ισχύει μόνο ο φόρος επί συναλλαγών. Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από παράγοντες της Αγοράς είναι μεγάλες, ενώ αναλυτές ετοιμάζουν συστοιχία υποβαθμίσεων για τον τίτλο της ΕΧΑΕ, εκτιμώντας ότι η απόφαση αυτή και η εφαρμογή της από αρχές του 2011 θα πλήξει αποφασιστικά το trading που συντηρεί ένα σημαντικότατο κομμάτι τζίρου στο Χ.Α., αλλά και τα έσοδα αρκετών ΑΧΕ, και της ΕΧΑΕ βεβαίως.

Τεχνικά το Χ.Α. δείχνει εγκλωβισμένο σε ένα συγκεκριμένο trading range που δεν μπορεί να του δώσει κίνηση υψηλότερα από την ζώνη 2150 – 2170 (αν δεν υπάρξει η είδηση – καταλύτης), ενώ όλο και συχνότερα πραγματοποιεί επικίνδυνα “μακροβούτια” χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2000 μονάδων, “απειλώντας” την σημαντική στήριξη στις 1941 μονάδες.

Δεν φαίνεται να ορθώνεται οποιαδήποτε μορφή άμυνας και είμαστε μάρτυρες επιτεινόμενης και συνεχιζόμενης υποτιμητικής κερδοσκοπίας, όπως αυτή εκδηλώθηκε με την κίνηση του spread υψηλότερα των 400 μ.β. και τις συνεχείς πωλήσεις των μετοχικών αξιών, τονίζει ο Δημήτρης Τζάνας.

Ο επενδυτικός σύμβουλος της Proton Bank διερωτάται τι ωθεί σε συνεχείς πωλήσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια που με κινήσεις αντιστάθμισης στις Αγορές Παραγώγων βγάζουν τα “εύκολα” κέρδη, ενώ οι συνεχιζόμενες αρνητικές εκθέσεις από διεθνείς οίκους τείνουν να αποκτήσουν χαρακτήρα “αυτοεκπληρούμενης προφητείας”.

Από την άλλη συνεχίζει να δείχνει “ρητορικό” το ερώτημα, αν τα χάλια της Ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που να δικαιολογούν τις “δραστηριότητες” των ξένων επί του Ελληνικού “εύκολου στόχου”.

Όσον αφορά την επιβολή του φόρου υπεραξίας, την εφαρμογή του και την πιθανή είσπραξή του από τις ΑΧΕ, σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, παραμένει ζητούμενο τις στάση θα κρατήσουν τα Remote Members του Χ.Α., που λόγω διαφορετικής έδρας και φορολογικής νομοθεσίας δεν αποκλείεται να επωφεληθούν από τις εξελίξεις.

Ο χρόνος πιέζει η Κυβέρνηση να βρει άμεσα λύσεις, καθώς αν συνεχίσει να δανείζεται από τις Αγορές και με τόσο υψηλά επιτόκια τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα ανατραπεί το ΠΣΑ, καθώς θα υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες στον προϋπολογισμό για πληρωμή τοκοχρεoλυσίων, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec. πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν άμεσα οι λήξεις στις 20/4 (8,22 δισ) και στις 19/5 (8,09 δισ), ενώ εκτός από τα ομόλογα για το τρέχον έτους υπάρχουν και τα έντοκα γραμμάτια 1,28 δισ στις 16/4, 1,59 δισ στις 23/4, 2 δισ στις 16/7 και 1,28 δισ στις 15/10. Και βέβαια, σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus σε αυτές τις “υποχρεώσεις” δεν εμπεριέχονται οι τόκοι και οι ανάγκες δανεισμού.

Σε ότι αφορά το Χ.Α., ο κ. Πολυχρονέας θεωρεί ότι όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά, ενώ σε επίπεδο μετοχών οι Τράπεζες θα παραμείνουν “στόχος” των “εισαγόμενων” εκθέσεων.

Αντίθετα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον θα παρουσιαστεί για μετοχές εταιρειών που θα βρεθούν στην λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Επίσης ο αναλυτής της Solidus επισημαίνει την ημερομηνία της 22/4, καθώς τότε θα δοθούν στην δημοσιότητα, από την Eurostat, τα επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009.

Αυξημένη μεταβλητότητα και εμφάνιση περισσότερων θετικών διαφοροποιήσεων περιμένει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ θεωρεί ότι η Αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την ασφυκτική αρνητική επίδραση των spreads και της φημολογίας περί νέων υποβαθμίσεων αναστέλλοντας (με μικρά διαλείμματα) κάθε διάθεση αγοραστικού ενδιαφέροντος (μεσοπρόθεσμου ορίζοντα), ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο η “συγκρατημένη” εικόνα αποδίδεται σε διαφοροποιήσεις αποδόσεων σε μετοχές που συγκεντρώνουν ενδιαφέρον αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) αλλά και μη Τραπεζικών πιεσμένων τεχνικά τίτλων (Jumbo, EXAE, Ιντραλότ) οι οποίες δείχνουν περισσότερο ανθεκτικές πλέον στις πολύμηνες πιέσεις που δέχεται η Ελληνική Αγορά.

Σε αυτές τις επιλογές θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μικρός πυρήνας θετικής ή ουδέτερης αυτονόμησης καθώς το Χ.Α. δείχνει να έχει “χωνέψει” τις παρενέργειες και τις επιπτώσεις που συνεπάγεται η διατήρηση του κόστους δανεισμού επί μακρό χρονικό διάστημα σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Εμφάνιση κάποιας κίνησης αξιώσεων μπορεί να τύχει αξιοποίησης από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια τα οποία κινούνται στην λογική αυστηρά ημερήσιων τοποθετήσεων. Η αδυναμία της Ελληνικής αγοράς να παρακολουθήσει το ράλι του εξωτερικού, η πολύ μέτρια επίδοση κερδών α’ τριμήνου του Τραπεζικού κλάδου (εκτίμηση -30%), η αρνητική φημολογία, το υψηλό κόστος δανεισμού της Χώρας και η έλλειψη άλλων εγχώριων καταλυτών επιβάλλουν την άκρως συντηρητική προσέγγιση της Αγοράς με όσο το δυνατόν υψηλότερο βαθμό ρευστότητας και μειωμένες θέσεις στον Τραπεζικό κλάδο.
 
Θα μεταβάλλουμε την άποψη μας μόνο σε μεταβολή κάποιου ή κάποιων από τους ανωτέρω παράγοντες οι οποίοι φαίνεται να απασχολούν σε πρώτο χρόνο τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια που έχουν ποιοτικότερο χαρακτήρα διακρατήσεων, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων - Short Selling

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας που αύξησε σημαντικά τις συναλλαγές.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υπερτιμήσεις 0,25%, αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Λίγες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18551, τιμή εκκαθάρισης 996,69) κινήθηκαν μεταξύ 943 και 999 μονάδων.

Μειώθηκε σημαντικά ο δανεισμός τίτλων (36200 Πειραιώς, 13800 Τιτάν), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6205), Alpha Bank (1680), Πειραιώς (1318), Eurobank (1800), ΟΤΕ (136), ΔΕΗ (232), Κύπρου (521), MPB (152), MIG (7489), ΟΠΑΠ (226), Αγροτική (147), Intralot (490), Coca-Cola (252), Τιτάν (165), Βιοχάλκο (119), Ελλάκτωρ (162), Μυτιληναίος (352), ΓΕΚ (132), Ταχ. Ταμιευτήριο (163).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/4 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε MIG 700000 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 24800 τεμ., Πειραιώς 38557 τεμ., Τιτάνα 16535 τεμ., Εθνική 95137 τεμ., Alpha Bank 7117 τεμ., Eurobank 83567 τεμ., ΟΠΑΠ 5000 τεμ., ΟΤΕ 56000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 43068 τεμ., Coca-Cola 5278 τεμ., MIG 5000 τεμ., Intralot 30000 τεμ., Κύπρου 6957 τεμ., Πειραιώς 8000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10382867 τεμ.), Eurobank (10168426 τεμ.), Alpha Bank (9259171 τεμ.), Πειραιώς (9470235 τεμ.), Κύπρου (5300627 τεμ.), MIG (6347623 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v