"Εγκλωβισμένο" σε spread και εκθέσεις το ΧΑ

Συνέχεια στον «εκβιασμό» των ξένων περιμένουν στο ΧΑ καθώς θεωρείται θέμα χρόνου η  προσφυγή της Ελλάδας στον «μηχανισμό βοήθειας». Κλειδί η πορεία των τραπεζών και ιδιαίτερα της Εθνικής Τράπεζας.

Πέμπτη σερί άνοδος στην Wall με τον S&P 500 να υπερβαίνει και τις 1.200 μονάδες σε μία θεαματική επίδειξη των δυνατοτήτων της αμερικανικής αγοράς και του κατεστημένου που την στηρίζει.

Αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά τα οφέλη για το αμερικανικό Σύστημα, από την συνεχιζόμενη αστάθεια της ΕΕ, τις παλινωδίες των εταίρων που καθιστούν λιγότερο ασφαλή και συμφέρουσα για το «διεθνές κεφάλαιο» την Ευρωζώνη, το ευρώ έναντι των ΗΠΑ και του δολαρίου.

Από αυτή την άποψη απόλυτα φυσιολογική και δικαιολογημένη θα πρέπει να θεωρούμε την δυσχερή κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά, το ΧΑ. Τα επιτόκια φυσικά και επιμένουν- και θα επιμένουν- σε υψηλότατα επίπεδα τουλάχιστον για όσο η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιεί τις… ορέξεις των «αγορών».

Φυσικά και οι ρευστοποιήσεις, η πίεση στις τράπεζες θα συνεχίζεται με όλο και περισσότερες εκθέσεις, αναλύσεις να αμφισβητούν και να προβληματίζουν για τη συνέχεια.

Στις 1.987 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 974 ο FTSE 20, χαμηλότερα προς τις 2.079 και πάλι οι τράπεζες και θα πρέπει να… παρουσιασθεί joker προκειμένου να αποφευχθεί η επαναπροσέγγιση του πυθμένα των 1.949,9 μονάδων της 8 ης Μαρτίου.

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει το μεγάλο ερώτημα, καθώς η χθεσινή διόρθωση προς τα 13,12 ευρώ πραγματοποιήθηκε με μεικτές συναλλαγές. Το πρώτο -4,8% της Τρίτης δικαιολογούνταν μετά την υπεραπόδοση του διημέρου 9-12/4, το δεύτερο όμως εχθές ήταν- τεχνικά- αποθαρρυντικό.

Οι χαμηλές τιμές για τη μετοχή της Εθνικής έχουν καταγραφεί στα 12,48, στα 12,88 και 12,56 ευρώ κρατώντας τη μετοχή κοντύτερα στα χαμηλά της από κάθε άλλη τραπεζική του 20άρη.

Μειώνει δε την αποτίμηση του ομίλου
σε επίπεδα επικίνδυνα οριακά στα 8,043 δισ. ευρώ καθώς η Εθνική είναι ο μεγαλύτερος έλληνας θεματοφύλακας ομολόγων με ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται σε αυτή την συγκυρία.

Η ουσία του παιχνιδιού, που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες είναι εμφανής…οι αγορές πιέζουν για άμεση προσφυγή, το σημειώναμε και εχθές. Πως δηλαδή η δοκιμασία της Τρίτης (που μάλλον εξέπληξε αρνητικά το οικονομικό επιτελείο και τον ΟΔΔΗΧ) θα έχει συνέχεια με ορίζοντα την έκδοση της 20/4 με την ελληνική πλευρά και το ΧΑ να μην έχουν ουσιαστικές άμυνες εάν οι ξένοι συνεχίζουν να «εκβιάζουν» ρευστοποιώντας τραπεζικές θέσεις τους.

Περιθώριο δύο εβδομάδων δίνει η Fitch για να έχει προσφύγει η Ελλάδα στον «μηχανισμό βοήθειας» και εάν θυμηθούμε την έγκαιρη -… προφητική- πρόβλεψη της UBS την προηγούμενη εβδομάδα δεν θα πρέπει να έχουμε πολλές ψευδαισθήσεις για το ποιος έχει το πάνω χέρι.

Σε ένα τέτοιο κλίμα «ωμού εκβιασμού» κλειδί παραμένει η τακτική των ξένων απέναντι στις τράπεζες μη αφήνοντας πολλά περιθώρια αυτονόμησης για το μεγαλύτερο μέρος του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v