Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω spreads-ΧΑ εκβιάζουν χρήση του πακέτου

Την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό βοήθειας «εκβιάζουν» (κυρίως) αμερικανικά κεφάλαια. Εως 2,3% χαμηλότερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με σταθερές τις πιέσεις στις τράπεζες υπό την απειλή κίνησης της Moody’s.

Επιμένουν οι πωλητές στις τράπεζες, με τις απώλειες του κλαδικού δείκτη να ξεπερνούν πλέον το 4% προς τις 2.050 μονάδες. Με την Εθνική να διορθώνει μέχρι τα 13,14 ευρώ (-4,7%) ο FTSE 20 χάνει τις 970 μονάδες (-2,7%) παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη κατά 2,2% χαμηλότερα προς τις 1.970 μονάδες.

Οι συναλλαγές στα 85-87 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 35 έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής.

Χρηματιστηριακές πηγές απέδιδαν την εντεινόμενη πίεση σε μετοχές του κλάδου, την αγορά γενικότερα στις σταθερές επιφυλάξεις ξένων παικτών, αναλυτών ενώ σε μεγάλο μέρος της επενδυτικής κοινότητας είναι διάχυτη η αίσθηση πως η κίνηση της Fitch δεν θα είναι η μόνη προς την κατεύθυνση της υποβάθμισης.

Ενδεικτική θεωρούν την προειδοποίηση, αυτή τη φορά δια στόματος της Sara Carlson (Moody’s) που κινείται στην λογική της Fitch, του George Soros και τόσων άλλων που επιτακτικά «εκβιάζουν», υποδεικνύουν προς το οικονομικό επιτελείο τι θέλουν να κάνουμε.

Την ίδια στιγμή το Reuters αποδίδει τη νέα σημαντική πίεση στις τράπεζες στην διάχυτη επιφυλακτικότητα που επικρατεί για τον κλάδο, για τα επίμονα υψηλά spreads και επιτόκια, για το…σούρσιμο της χώρας στον μονόδρομο που έχουν προδιαγράψει οι ισχυροί.

Η μετοχή της Eurobank στα 6,26 ευρώ, της Alpha Bank στα 6,30 ευρώ, καθώς η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ωθούνταν και πάλι προς τα όρια του 4%, συγκεκριμένα στις 391 μονάδες βάσης.

Κύκλοι της αγοράς εκτιμούσαν πως η πίεση θα εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της επόμενης έκδοσης (στις 20 Απριλίου) περιμένουν όμως ένταση τους νωρίτερα την Παρασκευή, όταν και εκτιμούν, θα… παιχτεί το στοίχημα της προσφυγής ή όχι της χώρας στον "μηχανισμό βοήθειας". Όλα αυτά, νευρικότητα, επιφυλακτικότητα και…πονταρίσματα αποτυπώνονται ανάλογα στις αγορές Παραγώγων και σύνθετων προϊόντων.

Για τη μερική αντιστάθμιση των τραπεζικών πιέσεων στον 20άρη, έχουν «επιστρατευθεί» οι γνωστές δυνάμεις με την ΔΕΗ στα 13,59 ευρώ (3,2%), τον ΟΠΑΠ στα 17,15 ευρώ.

Η πλειονότητα των μετοχών του FTSE 20, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχωρούν με μάλλον αυξανόμενες συναλλαγές δίνοντας χαμηλότερες τιμές για τον Μυτιληναίο στα 4,91 ευρώ, την Ελλάκτωρ στα 4,05 ευρώ, τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 8 ευρώ, τον Τιτάνα στα 18,81 ευρώ.

Με σταθερό προβάδισμα οι πωλητές είναι λογικό να εντείνουν τις προσπάθειες τους εν όψει των δύο τελευταίων συνεδριάσεων της εβδομάδας, κυρίως της Παρασκευής λαβαίνοντας παράλληλα αντισταθμιστικές θέσεις στα Παράγωγα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβαίνει στην περίπτωση που οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες εκβιάζουν χαμηλότερες τιμές προσβλέποντας ταυτόχρονα πως η ελληνική πλευρά θα ενδώσει τελικά στον «εκβιασμό» (κυρίως) των αμερικανικών κεφαλαίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v