Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητούνται κινήσεις για αποφυγή νέας διόρθωσης

Το ΧΑ χρειάζεται κάτι περισσότερο από ισχυρό κίνητρο για να αποφευχθεί εκ νέου διολίσθηση χαμηλότερα. Ζητούμενες, ρηξικέλευθες παρεμβάσεις στον τραπεζικό κλάδο, που παραμένει ευάλωτος και ασύνταχτος στις βολές των ξένων.

Ο δανεισμός από τις αγορές θα συνεχιστεί μέχρι νεοτέρας. Αυτό το επαναλαμβανόμενο μήνυμα, που περνά σταθερά προς τα έξω η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να διχάζει παίκτες και αναλυτές.

Θεμιτή, αναμενόμενη και εντός τεχνικών ορίων η χθεσινή διόρθωση του Γενικού Δείκτη έως 2.011,65 μονάδες (τελική τιμή στις 2.015,56), του FT20 έως τις 994,1 (995,4 ) με βαρίδι τις τράπεζες (-4,2%) και την Εθνική να οπισθοχωρεί χαμηλότερα των 14 ευρώ. Εντός τεχνικών ορίων, σύμφωνοι, η διολίσθηση του 20άρη τουλάχιστον όσο παραμένει υψηλότερα των 970-975 μονάδων (και των 955 μον. σε έσχατη περίπτωση).

Ωστόσο οι επιφυλάξεις των ξένων παραμένουν, οι πιέσεις μέρους των "αγορών" εμμονικά "εκβιάζουν" άμεση κίνηση της χώρας είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση αφήνοντας πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να "ασχοληθούν" εκ παραλλήλου με την Πορτογαλία ή κάποιο άλλο "στόχο- θύμα".
 
Στόχος του Συστήματος (των αξιολογητικών οίκων, των κάθε λογής σχημάτων τύπου… Soros, του κάθε πανίσχυρου… Pimco) παραμένει η Ευρωζώνη, το ευρώ, η συνοχή της ηπειρωτικής Ευρώπης. Και σε αυτόν τον πόλεμο οι ελληνικές τράπεζες (δικαιολογημένα ή όχι δεν είναι της παρούσης) λειτουργούν ως μοχλός πίεσης σε ένα τραπεζοβαρές χρηματιστήριο.

Μας έκανε εντύπωση εχθές, πως λ.χ η Εθνική δεν "άντεξε" περισσότερο από μία συνεδρίαση υψηλότερα των 14 ευρώ, πως οι θεωρούμενοι αδύναμοι κρίκοι του κλάδου δέχθηκαν και πάλι σημαντική πίεση.

Στην Wall οι ενέσεις ρευστότητας από την FED το Σύστημα συνεχίζονται με τον DJIA να παραμένει πάνω από τις 11.000 μονάδες και να χρωστά ακόμη έναν ανοδικό κυματισμό.

Πρακτικά οι ΗΠΑ επιτιθέμενες στην Ευρωζώνη, στο ευρώ πετυχαίνουν να καταστήσουν την ΕΕ και το κοινό νόμισμα λιγότερο ασφαλή και σταθερό επενδυτικό προορισμό κάτι που λειτουργεί κυρίως υπέρ της δικής τους αγοράς. Κάτι, που θα πρέπει να συνδυαστεί και με την προσπάθεια τους να "τιθασεύσουν" το κινεζικό γουάν. Οι ΗΠΑ πιέζουν συστηματικά την Κίνα να αποδεσμεύσει το νόμισμα της από το δολάριο και να επιτραπεί η ανατίμηση του. Θα ήταν παράλογο σε μία τόσο οξυμένη περίοδο να θεωρήσουμε πως οι ΗΠΑ, το Σύστημα, θα αφήσει την ΕΕ, την Ελλάδα ή όποιον άλλο στοχεύσουν να ησυχάσει.

Το οικονομικό επιτελείο επιμένει, πως θα συνεχίσει να προσφεύγει στις αγορές- μέχρι νεοτέρας- μακάρι να λειτουργήσει κατευναστικά αυτή η τακτική. Όμως το πρόβλημα στις τράπεζες παραμένει, χρονίζει, δεν λύνεται και οι πωλητές σε κάθε αφορμή που τους δίνεται θα επανέρχονται δριμύτεροι.

Το τραπεζοβαρές ΧΑ φάνηκε να "σκοντάφτει" για ακόμη μία φορά στις 1.050-1.070 μονάδες, (FT20) περιοχή όπου και στις 12-13 εκδηλώθηκαν σημαντικές πωλήσεις. Το αν θα απορροφηθούν οι πιέσεις και θα ακολουθήσει την Wall στον επόμενο ανοδικό κυματισμό, ικανής να φέρει τον 20άρη αρκετά υψηλότερα (για να ακολουθήσει η μεγάλη κάθοδος) θα εξαρτηθεί σχεδόν αποκλειστικά από τις τράπεζες.

Η προειδοποιητική βολή της Fitch φαίνεται πως πέρασε απαρατήρητη, τουλάχιστον στην ευφρόσυνη συνεδρίαση της Δευτέρας, φέρεται όμως πως επηρέασε αρνητικά εχθές. Σε συνδυασμό με την θέση της Pimco, τις προειδοποιήσεις άλλων ξένων οίκων, το "τσουχτερό" επιτόκιο της έκδοσης εντόκων (υπερδιπλάσιο από αυτό του Ιανουαρίου…ε όχι και να θριαμβολογούν ορισμένοι!) οι πωλητές είχαν λόγους να επανέλθουν.

Και παρά το, ό τι όπως καταγράφει ο Στέφανος Κοτζαμάνης υπάρχουν εταιρείες που ανεβάζουν τον πήχη για φέτος, το ερώτημα είναι τι θα γίνει στις τράπεζες. Εάν δηλαδή οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν συνειδητοποιήσει πλήρως και ουσιωδώς, πως ο κλάδος δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι, πολύ κερματισμένος, ασύνταχτος και αδύναμος.

Για αυτό περιμένουμε άμεσα την ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από την πλευρά του ίδιου του πρωθυπουργού (σύμβουλοι του φέρεται να του προτείνουν ρηξικέλευθες προτάσεις) που θα μπορούσαν να θωρακίσουν περισσότερο τον κλάδο.

Προσώρας εμμένουμε στην διασφάλιση των 970-975 μονάδων για τον Ftse20, θεωρούμε τις 1.050-1.070 μονάδες ισχυρή αντίσταση για τον 20άρη. Και θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στον…joker που σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να απελευθερώσει δυνάμεις ικανές να συγχρονιστούν με τον διαφαινόμενο ανοδικό κυματισμό της Wall.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v