Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 2.000 μονάδες υποχωρεί το ΧΑ

Παραμένουν η επιφυλακτικότητα και τα υψηλά επιτόκια. χαμηλότερα των 2000 μον. πιέζεται το ΧΑ, με… υπαίτιες και πάλι τις τράπεζες και την ΕΤΕ να υποχωρεί προς τα 13,5€. Μέτριες, αλλά επικεντρωμένες στις τράπεζες οι συναλλαγές.

Οι πιέσεις συνεχίζονται στο ΧΑ, καθώς τα επιτόκια επιμένουν σε υψηλά επίπεδα. Χαμηλότερα και πάλι των 2.000 μονάδων ο Γενικός Δείκτης μετρά απώλειες 1,5%, διορθώνοντας προς τις 1.985 μονάδες.

Τραπεζοβαρής και σήμερα η κίνηση στην αγορά, με την Εθνική Τράπεζα να χάνει 3,4% στα 13,33 ευρώ, παρασύροντας τον FTSE 20 προς τις 970-975 μονάδες.

Διορθωτική κίνηση, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ μετά τα πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης.

Μάλλον μέτριος ο τζίρος, παραμένει ωστόσο επικεντρωμένος σε τραπεζικές μετοχές, με τον 20άρη να «δοκιμάζεται» και πάλι στο γνώριμο εύρος στήριξης.

Στα 6,30 ευρώ η Eurobank (-4,5%), στα 6,35 ευρώ η Alpha Bank (3,2%), στα 5,95 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς (2,9%), αποτυπώνοντας εύγλωττα το τι πραγματικά αποτιμούν οι «αγορές» και το τι επί της ουσίας συνεχίζεται και στο ΧΑ.

Η επιφυλακτικότητα έχει επανέλθει από εχθές, ενδεικτική θεωρούμε τη σημερινή προσέγγιση του Dr. Money, με την οποία συμφωνούμε σχεδόν απόλυτα.

Το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει κατευναστικά, άμεσα όμως, η εμμονή του οικονομικού επιτελείου για προσφυγή στις αγορές.

Είναι επίσης εμφανές πως ένα μέρος του συστήματος, συμπεριλαμβανόμενης της Fitch, της Moody’s, πιέζει προς μια και μόνη κατεύθυνση.

Είτε αρέσει, είτε όχι, «χρησιμοποιείται» ως μοχλός πίεσης ο τραπεζικός κλάδος, που επιπρόσθετα θα πρέπει να απορροφήσει και τη νέα υποβάθμιση τιμής-στόχου από την πλευρά της Goldman Sachs.

Η ένταση των πιέσεων για την επίσπευση της μίας και μόνης –όπως αυτοί επιδιώκουν- λύσης, αποτυπώνεται ατυχώς για τους επενδυτές στο ταμπλό.

Χαμηλότερες τιμές, με την Εθνική να προβληματίζει μετά την αδυναμία της να «κρατηθεί» έστω για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση πάνω από τα 14 ευρώ.

Βέβαια, δεν είναι σε καλύτερη τροχιά οι μετοχές των υπόλοιπων, όμως ακόμη και σε αυτές τις τρέχουσες χαμηλές τιμές Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς απέχουν από τα χαμηλά τους πολλαπλάσια απ’ ότι η Εθνική Τράπεζα.

Πριν από λίγο οι βασικοί δείκτες-μετοχές παρέμεναν σε επίπεδα Γενικού Δείκτη χαμηλότερα των 2.000 μονάδων, με τους πωλητές να έχουν προβάδισμα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v