Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η προσπάθεια αντίδρασης σκόνταψε σε ΕΤΕ & ΔΕΗ

Μέσω Alpha, Eurobank, MPB η προσπάθεια απορρόφησης των πιέσεων στην Εθνική. Χαμηλότερα η ΔΕΗ, σταθερά άνω των €8,7 ο ΟΤΕ και υψηλές συναλλαγές στα ΕΛΠΕ. Στα ύψη τα spreads.

Δεν κράτησε και πολύ η προσπάθεια αντίδρασης, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.998,96 και τον FTSE 20 προς τις 983,50 μονάδες. Με την αξία των συναλλαγών στα 12-14 εκατ. ευρώ που παραπέμπουν περισσότερο σε κατοχύρωση θέσεων σε καλύτερες τιμές παρά σε αγορές εν όψει ενός άμεσου κύκλου αντίδρασης.

Η ουσία είναι, πως στην αγορά παγιώνεται η αίσθηση πως οι τράπεζες, ο FTSE 20 θα «ταλαιπωρούνται» όσο η ελληνική πλευρά δεν αποσαφηνίζει το ταχύτερο δυνατό τις θέσεις της. Ετσι μένουν αδιευκρίνιστες οι δυνατότητες, οι αντοχές και οι πραγματικές διαθέσεις των κρατών- μελών της Ευρωζώνης, τα ουσιαστικά περιθώρια διακύμανσης του ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Στις 1.970 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τον τζίρο να ξεπερνά τα 31 εκατομμύρια ευρώ, μετά τις 11.05. Από αυτά 11,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και άλλα 5,6 εκατ. ευρώ στη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων.

Και αν η συντήρηση της πίεσης στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, των άλλων τραπεζών ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενη ενδιαφέρον παρουσιάζει η με σημαντικό τζίρο υποχώρηση της μετοχής των ΕΛΠΕ στα 8,15 ευρώ.

Δεν γνωρίζουμε εάν σχετίζεται με τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις (σταθερή ενίσχυση της συμμετοχής της Paneuropean Oil & Industrial Holdings συμφερόντων Σπ. Λάτση) ωστόσο είναι η π ρ ώ τ η φορά εφέτος, που τα ΕΛΠΕ έχουν (προσώρας) τη δεύτερη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών μετά την Εθνική. (*) Και μεγαλύτερη από την Alpha Bank, τον ΟΠΑΠ ή την Eurobank.

Στις 963,1 μονάδες διαμορφώθηκε μετά τα πρώτα 45 λεπτά μία κατ΄ αρχήν βάση στήριξης που καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί για τη σημερινή συνεδρίαση.

Στη μετοχή της Alpha Bank βγήκαν οι πρώτοι αγοραστές σε υψηλότερες τιμές (6,30 ευρώ) για να ακολουθήσει ανάλογη προσπάθεια στην Eurobank (6,30) και Τράπεζας Πειραιώς πριν από λίγο στα 6,08 ευρώ.

Στα 8,70 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ με την αποτίμηση του Οργανισμού στα 4,279 δισ. ευρώ (…σχεδόν όσο αξίζει το κτήριο και η έκταση στο Μαρούσι). Στα 19,89 ευρώ κυμαίνεται η Coca Cola 3Ε, που έχει δώσει πολύ καλές αποδόσεις και τις τελευταίες εβδομάδες, στα 4,05 ευρώ ο Ελλάκτορας σε μία προσπάθεια να αυτονομηθεί (στο μέτρο του δυνατού) μέρος του 20άρη.

Αξιοσημείωτη προσπάθεια, που καλό θα ήταν να έχει συνέχεια. Στα 5,05 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 3,82 ευρώ η Βιοχάλκο, στα 18,95 ευρώ ο Τιτάνας.

Στο 1 προς 2 (με 54 μετοχές να υποχωρούν) η σχέση ανοδικών-καθοδικών και χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον πέραν του FTSE 20 και επιλεγμένων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

(*) Σημειωτέον, πως στα ΕΛΠΕ οι 610 χιλιάδες τεμάχια έγιναν με τη μορφή πακέτου στα 8,80 ευρώ, συνολικής αξίας 5.368.000 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v