Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ψυχραιμία παρά την ενίσχυση των spreads…

Δεν «κολλάει» με τη διεύρυνση του spread στο 4,23% η συγκριτικά ψυχραιμότερη πορεία του ΧΑ. Κέρδη για Alpha, EFG, MPB, Πειραιώς, ΟΤΕ που κρατούν τον FT 20 οριακά υψηλότερα των 970. Πιέσεις σε ΔΕΗ.

Εως και το 4,23% εκτινάχθηκε η διαφορά απόδοσης του10ετούς, καθώς οι «αγορές» στέλνουν για πολλοστή φορά το μήνυμα τους.

Όμως το ενδιαφέρον σε αυτή την περίπτωση είναι, πως εδώ και 40-45 λεπτά υποχωρούν οι πωλητές, ενισχύουν θέσεις οι αγοραστές και οι τράπεζες περνούν 0,28% στο «πράσινο» και τις 2.084 μονάδες.

Να θεωρήσουμε, πως όπως σημειώνεται σε σχετικό θέμα (της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου) «το πακέτο στήριξης-ΔΝΤ επί τάπητος στο Ecofin» οι διεργασίες και οι πιέσεις που ασκούνται επισπεύδουν την διαδικασία προσφυγής στον περίφημο «μηχανισμό βοήθειας».

Αλλά και το, ότι σε σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal θεωρείται πιθανή η ακύρωση της έκδοσης ομολόγου σε δολάρια.

Θα επιμείνουμε, πως το ξεκάθαρο και χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση μήνυμα των ανθρώπων της Pimco ήταν καίριο και καθοριστικό και δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλέγματος αμφισβήτησης και άσκησης πιέσεων κάθε μορφής από το σύνολο του Συστήματος.

Εργώδεις διεργασίες και πλούσιο παρασκήνιο όμως το «γύρισμα» βασικών δεικτών, μετοχών είναι εμφανές στο…ταμπλώ. Όπως επίσης η διάθεση για ανάληψη ακόμη ενός ρίσκου προεξόφλησης καθώς οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες έχουν κερδίσει αρκετούς γύρους από την αρχή της χρονιάς.

Στη μετοχή της Alpha Bank οι εντολές έφτασαν έως τα 6,40 ευρώ (2,4%), στην Eurobank έως τα 6,34 ευρώ, ενώ ακολουθούν Τράπεζα Πειραιώς στα 6,15 ευρώ, Marfin Popular στα 1,97 ευρώ. Από κοντά ο ΟΤΕ στα 8,80 ευρώ αλλά και δυνάμεις ισχυρών επενδυτικών-επιχειρηματικών κύκλων (Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Motor Oil, Βιοχάλκο, Τιτάν κ.α.).

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για επιχειρηματίες, οι οποίοι και πληροφόρηση έχουν και τις προηγούμενες ημέρες είχαν σειρά επαφών με τον διοικητή της ΤτΕ και άλλους παράγοντες.

Εάν το εγχώριο σύστημα επιχειρεί να οργανωθεί, να ανασυνταχθεί να βγει-στο μέτρο που είναι εφικτό- μπροστά τότε έχει καλώς.

Κατά την εκτίμηση μας το…ταμπλώ παραμένει ο κυριότερος προεξοφλητικός μηχανισμός και από τη στιγμή που οι βασικοί δείκτες δεν «πιέζονται» από την εκτίναξη του spread στο 4,23(!) δεν αποκλείεται η συνέχεια να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.

Βέβαια προσώρας ενδείξεις έχουμε και… πληροφόρηση έγκυρη με το σταγονόμετρο, ωστόσο μας κινεί την προσοχή η στάση συγκεκριμένων επιχειρηματικών-επενδυτικών κύκλων.

Για να δούμε κατά πόσον η αντίδραση προς τις 975-980 μονάδες του FTSE 20 θα έχει συνέχεια ή θα «επιστρέψει» και πάλι προς τις 970 με χαμηλό ημέρας τις 959,8 μονάδες.

Η Εθνική Τράπεζα παραμένει μεν υπό πίεση αλλά σε υψηλότερες τιμές (στα 13,22 ευρώ), ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται η μετοχή της ΔΕΗ στα 13,57 ευρώ (-3,6%) και ο ΟΠΑΠ στα 17,23 ευρώ. Ο Φουρλής- μετά το χθεσινό πακέτο- υποχωρεί στα 8, 15 ευρώ (το πακέτο έγινε στα 8,18 ευρώ), τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 8,06 ευρώ, η Alapis στα 0,39 ευρώ, η Jumbo στα 6,15 ευρώ.

Οι συναλλαγές των 95 εκατ. ευρώ (στις 14.10) μάλλον μετριότατες θα πρέπει να θεωρηθούν και λιγότερες από το μέσο όρο (μη συμπεριλαμβανόμενων των συνεδριάσεων της 1 / 4 και 12/ 4 ) ενώ η σχέση ανοδικών-καθοδικών κυμαίνεται στο περίπου 1 προς 2 με 55 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v