Ασφυκτικές πιέσεις στις τράπεζες

Αρνητική η εικόνα στην αγορά όχι μόνο λόγω της "βουτιάς" σχεδόν 5% στις τράπεζες, αλλά και λόγω αυξημένου τζίρου. Επικίνδυνες ισορροπίες του 20άρη στο όριο των 1.000 μονάδων. Μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank, Πειραιώς.

Αρκετά αυξημένος τζίρος και επιθετικές πωλήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα του 20άρη είναι τα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης λίγο πριν συμπληρωθούν τέσσερις ώρες.

Και βέβαια όλα αυτά χωρίς η μέχρι στιγμής συμπεριφορά των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών να συνηγορεί για τόσο καταστροφική εικόνα.

Είναι ενδεικτικό ότι η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών ξεπερνά το 1 προς 10, ενώ 36 τίτλοι καταγράφουν απώλειες που κυμαίνονται από 5 έως 20%.

Στο ταμπλό του 20άρη με οριακά θετικό πρόσημο διασώζεται μόνο ο τίτλος των ΕΛΠΕ (5ψήφιος ο όγκος συναλλαγών, όπως και σε Βιοχάλκο, Motor Oil, Tιτάν).

Αντίθετα, οι μεγαλύτερες απώλειες σημειώνονται από τον τίτλο της Eurobank (-6,3%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 5% κινούνται Μυτιληναίος, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν οι απώλειες της Εθνικής, εν όψει ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 2009, καθώς φαίνεται ότι η αγορά προεξοφλεί τα αρνητικότερα δυνατά σενάρια.

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Alpha Bank, ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, Τραπεζα Κυπρου, MIG, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες των 3 ποσοστιαίων μονάδων κινούνται ΜΡΒ, ΤΤ, Τιτάνας και ΟΠΑΠ (ο τελευταίος πιεζόμενος και από τις φήμες για φόρους φωτιά στο στοίχημα και όχι μόνο).

Με μικρότερες απώλειες κινούνται Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Coca Cola 3Ε, Ελλάκτωρας, Intralot, Motor Oil και ΟΤΕ.

Ο Γ.Δ. εδώ και πολύ ώρα δείχνει να φλερτάρει επικίνδυνα με το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων, την ώρα που ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες που ακουμπάνε στο 5% και ο FTSE έχει ξεκινήσει μια άκρως επικίνδυνη ισορροπία στο ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Καθίσταται ευνόητο ότι αν χαθούν οι 2.000 μονάδες για τον Γ.Δ. ή οι 1.000 μονάδες για τον 20άρη, θα ενεργοποιηθούν κινήσεις stop loss που θα ανεβάσουν στροφές στην πτωτική τάση.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v