Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αγορά μόνη ψάχνει… αγοραστές

Αδυναμία προβλέψεων για τη βραχυπρόθεσμη τάση στη Σοφοκλέους δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για FTSE, Eθνική, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ και Αlpha Bank.

Θεωρητικά η προσοχή της αγοράς σήμερα θα έπρεπε να είναι στραμμένη σε Τιτάνα, Εθνική Τράπεζα και σε όποιες ακόμη εισηγμένες ανακοινώνουν αποτελέσματα, η ροή των οποίων μέχρι στιγμής συνεχίζεται με το σταγονόμετρο.

Δυστυχώς, όμως, η προσοχή των εμπλεκομένων έχει αφήσει σε δεύτερη μοίρα τα θεμελιώδη των εταιριών και επικεντρώνεται σε ειδήσεις – φήμες που προέρχονται από δηλώσεις αξιωματούχων εντός και πέριξ των Βρυξελλών.

Αδυναμία προβλέψεων δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, θεωρώντας ότι η βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο μέχρις ότου αποκατασταθεί η ορατότητα που θα αφορά την αναχρηματοδότηση του χρέους της χώρας.

Έτσι, και το γεγονός ότι τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών που κινούνται σε υψηλά από 12 έως 17 μηνών δείχνουν οριακά αρνητικό ξεκίνημα, μάλλον λίγο ενδιαφέρει τη Σοφοκλέους που δείχνει να παραμένει βυθισμένη στην εσωστρέφεια και τους εσωτερικούς της προβληματισμούς.

Όμως, και η τεχνική εικόνα των περισσότερων δεικτών και δεικτοβαρών τίτλων δεν εμπνέει ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Έτσι, με την αμέριστη βοήθεια του Απόστολου Μάνθου (Fortius Finance) επισημαίνεται ότι στην περίπτωση του FTSE, που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έχασε περίπου οριακά τη στήριξη των 1.042 μονάδων, αν δεν επανέλθει άμεσα υψηλότερα από αυτό το επίπεδο, αυξάνονται οι πιθανότητες διολίσθησης προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, που η τεχνική ανάλυση ζητούσε ένα κλείσιμο πάνω από το 16 από τα 16,32 ευρώ, ο εν λόγω τίτλος όχι μόνο δεν το έδωσε, αλλά έχασε και το στήριγμα των 16 ευρώ.

Αν οι πωλητές επιμείνουν, η επόμενη στήριξη οριοθετείται στα 15,20 ευρώ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius, τεχνικό προβληματισμό δημιουργεί και η διαγραμματική εικόνα της Alpha Bank, που έχασε με χαρακτηριστική ευκολία τα 7,40 ευρώ με την αμέσως επόμενη στήριξη να οριοθετείται 1 ευρώ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στα 6,40 ευρώ.

Άφησε πίσω της τα 6,60 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς και αν δεν αντιδράσει άμεσα, θα αναζητήσει ισορροπία στην επόμενη στήριξη των 5,12 ευρώ.

Τέλος, η Eurobank, που δείχνει σχετικά την καλύτερη διαγραμματική συμπεριφορά δεν «γλίτωσε» τη στήριξη των 6,75 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να οριοθετείται στα 5,5 ευρώ.

Θετικά διαγραμματικά μηνύματα από τους τίτλους του 20άρη, άφησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της ΔΕΗ, που παρουσίασε υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον εν μέσω εκτιμήσεων για πολύ καλό πρώτο δίμηνο κερδοφορίας.

Η μετοχή έκλεισε στο υψηλό ημέρας, υπερκέρασε την αντίσταση των 12,55 ευρώ και αν τη μετατρέψει σε στήριξη, η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 13,6 ευρώ.

Επίσης, εκτός 20άρη ίσως αξίζει αναφοράς η προσφορά που απορροφήθηκε στη Frigoglass στα 9 ευρώ και οι αγοραστές που συνέχισαν να βγάζουν και χθες ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με τη δεύτερη να επαναφέρει στο προσκήνιο παλαιό σενάριο για είσοδο στις τηλεπικοινωνίες με συνεργάτη την εταιρία Cosmoline συμφερόντων Δ. Κοντομηνά.

Τέλος, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής, ότι απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για το triple witching Μαρτίου και μετά το χθεσινό κλείσιμο 16.008 συμβόλαια του FTSE λήξεως Μαρτίου δεν είχαν κλείσει μετακυλιστεί θέσεις.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v