Η S&P έσωσε την παρτίδα στη Σοφοκλέους (!)

Χρειάστηκε η “επέμβαση” της S&P για να αναθαρρήσουν οι αγοραστές και να επανακαταλάβουν τις 2100 μ., μειώνοντας τις απώλειες σε ΑΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, Alpha και γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο την ΕΤΕ.

Η κωλυσιεργία του Δείκτη κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις να δώσει κλείσιμο υψηλότερα των 2152 μονάδων, σε συνδυασμό με την απροθυμία των λίγων αγοραστών να κινηθούν επιθετικότερα, έδωσε το δικαίωμα στους εν δυνάμει πωλητές που παρακολουθούν άγρυπνα τα δρώμενα στο ταμπλό της Σοφοκλέους να αναπτύξουν μικρές πρωτοβουλίες και να στείλουν τον Δείκτη με χαρακτηριστική ευκολία χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2100 μονάδων (στις 2074), κερδίζοντας για πολλοστή φορά το “παιχνίδι των εντυπώσεων” και μάλιστα περισσότερο εύκολα από όσο θεωρητικά θα μπορούσαν να περιμένουν.

Χρειάστηκε η αποφασιστική “επέμβαση” κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την Standard & Poor΄s Ratings Services που επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση "BBB+" και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "A-2" για την Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή αφαίρεσε την αξιολόγηση από το καθεστώς πιστοληπτικής επιτήρησης, για να αναθαρρήσουν οι αγοραστές και να επανακαταλάβουν το “οχυρό” των 2100 μονάδων, μειώνοντας τις απώλειες σε Αγροτική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank και γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο την Εθνική.

Και στην σημερινή συνεδρίαση αποδείχθηκε ότι το “εύκολο γήπεδο” για τους εν δυνάμει πωλητές είναι το Τραπεζικό ταμπλό και εκεί ουσιαστικά ανέπτυξαν την δραστηριότητά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους Δεικτοβαρείς τίτλους επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά.

Κάποια στιγμή η παρατεταμένη συσσώρευση ήταν επόμενο να δώσει κίνηση εκτόνωσης και αυτό ανέλαβαν να μετουσιώσουν μετά τις 15.30 οι “ελεύθεροι σκοπευτές” που βρέθηκαν “ακροβολισμένοι” στο Τραπεζικό ταμπλό, που απλά δεν υπολόγισαν την έκπληξη – δώρο από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με πωλητές έκλεισαν μόνο οι MIG και Alpha Bank, ενώ το 92% του συνολικού τζίρου αφορά συναλλαγές μετοχών του 20αρη.

Από το ταμπλό του 20αρη με σχεδόν σταθερά θετικό βηματισμό οι Μυτιληναίος (+1,24%) και Τιτάν (+2,58%).

Πρόλαβαν να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο οι ΔΕΗ, Εθνική, Κύπρου, ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του ΟΠΑΠ.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 2%, αλλά σαφώς μικρότερες των ενδοσυνεδριακών οι Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, MPB.

Αξιοσημείωτες απώλειες για Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Coca-Cola, Eurobank, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 2133,87 μονάδες (10.51), όμως μετά τις 11.08 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 2074,59 μονάδες (16.42), όμως κάπου εκεί οι αγοραστές “τράβηξαν μπαλαντέρ” (την S&P), στις 17.00 ο Δείκτης είχε αναρριχηθεί στις 2099,84 μονάδες και μέσω των δημοπρασιών έκλεισε στις 2112,67 με απώλειες 0,50%, ενώ η μεταβλητότητα αύξησε τον τζίρο στα 143 εκατ. από τα οποία τα 1,4 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Δείχνει την ενδοσυνεδριακή η τελική εικόνα, καθώς οι περισσότεροι συνελήφθησαν εξ απήνης, με 49 ανοδικές μετοχές έναντι 128 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 15,38%.

Επιφυλακτικότητα συνιστούν οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, καθώς παρατείνεται η αβεβαιότητα όσον αφορά τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα, που θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Το κλίμα επιβαρύνεται και με την παρουσίαση των ρυθμίσεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ σχετική αβεβαιότητα προσθέτει και το επερχόμενο triple witching σε συνδυασμό με την έλλειψη διάθεσης ισχυρών χαρτοφυλακίων να κλείσουν ή να μετακυλίσουν ανοιχτές θέσεις.

Αυτό το τελευταίο, σύμφωνα με τους “υποψιασμένους” ίσως εσωκλείει αιφνιδιαστική κίνηση της Αγοράς στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την Παρασκευή.

Ακόμα χειρότερη η συναλλακτική εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου οι εντολές αγοράς αποτελούν “σπάνιο είδος” και διοχετεύονται στο σύστημα με το σταγονόμετρο.

Τις ειδήσεις από τις συνεδριάσεις των Βρυξελλών και τον τρόπο έκφρασης της στήριξης των Ευρωπαίων στην Ελλάδα περιμένουν οι εν δυνάμει πωλητές για να επανακαθορίσουν την στάση τους, εκτιμούν αρκετοί χρηματιστές, όμως αν η όποια στήριξη μείνει στα ευχολόγια και σε δηλώσεις όπως “η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια” που προσβάλλουν την νοημοσύνη, οι Αγορές θα εκλάβουν τις εξελίξεις ως αρνητικές με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Ο φόβος των ηγεσιών της Ευρωζώνης είναι το εάν η κατάσταση ξεφύγει από τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το φαινόμενο του ντόμινο και τα προβλήματα να περάσουν και σε άλλες “ευάλωτες” “Χώρες”, αναγκάζοντας τους ισχυρούς του Βορρά σε συνεχείς “ενέσεις ρευστότητας” προς τους “ασθενέστερους” του Νότου.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις καθίσταται πασιφανές ότι η Αγορά περιμένει τον καταλύτη ο οποίος θα φέρει αξία και ανάπτυξη στις Επιχειρήσεις καθώς τα χρονικά περιθώρια αντοχής αρχίζουν να στενεύουν τόσο σε επίπεδο ζήτησης όσο και σε επίπεδο χρηματοοικονομικού κόστους.

Τί σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε αρκετές από τις εισηγμένες το μέλλον δείχνει εξαιρετικά αβέβαιο υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές που εκτιμούν ότι θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα εξαγορές που θα “ενθαρρυνθούν” και από τις πιστώτριες Τράπεζες, προκειμένου να προκύψουν ισχυρότερα σχήματα που θα αντιμετωπίσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την κρίση.

Η Αγορά αναζητεί κατεύθυνση από το μέτωπο των εξελίξεων στα δημοσιοοικονομικά επισημαίνει ο κ. Στάθης Σχοινάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Solidus Sec. οι μέχρι στιγμής αποφάσεις της Ε.Ε. δεν δείχνουν “καθαρές” και αυτό διατηρεί τα spreads σε υψηλά επίπεδα και την ορατότητα στο Χ.Α. εξαιρετικά περιορισμένη.

Η Σοφοκλέους περιμένει τα υπόλοιπα αποτελέσματα του Τραπεζικού κλάδου, όμως θεωρείται βέβαιο ότι πολύ μεγαλύτερο βάρος στην Αγορά θα ασκήσουν οι εκτιμήσεις των διοικήσεων των Τραπεζών για το 2010.

Κατά τον κ. Σχοινά, παρά το γεγονός ότι η Αγορά βρίσκεται σε υπερπουλημένη περιοχή, συνεχίζει να κινείται σε πλάγια κίνηση και με εκνευριστικά χαμηλούς όγκους. Όμως αυτή η ισορροπία “τρόμου” δεν θα κρατήσει για πολύ.

Σημάδια σταθερότητας και πιθανή πλαγιοκαθοδική κίνηση σε στενό εύρος διαπιστώνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Η κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα δείχνει δύσκολη λόγω της οικονομικής δυσμένειας της Χώρας που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία των εισηγμένων και κατά το τρέχον έτος εκτιμά ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec.

Ο Τραπεζικός κλάδος θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των εν δυνάμει πωλητών λόγω της “ποιότητας” του ενεργητικού (επισφάλειες) και των θεμάτων ρευστότητας και μόνο αν λυθούν αυτά τα προβλήματα θα μπορέσει να κινηθεί σε ψηλότερα επίπεδα “τραβώντας” και το Χ.Α.

Παραμένει μέχρι στιγμής και εν μέσω διαφωνιών, φραστική η όποια στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Ελλάδα και αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει υψηλές προσδοκίες στην εγχώρια Αγορά, ενώ δεν διευκολύνει και την αποκλιμάκωση των spreads.

Οι επιλογές του αναλυτή της ΑΤΕ Sec. παραμένουν εκτός Τραπεζικού κλάδου και επικεντρώνονται σε εταιρείες με υψηλές μερισματικές αποδόσεις όπως ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αλλαγής του σκηνικού, ενδεχομένως και λόγω των ισχνών ερεθισμάτων που υπάρχουν από την εγχώρια ειδησεογραφία, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ενδεχομένως τα αποτελέσματα της Alpha Bank να αποτελέσουν μια καλή αφορμή εκτόνωσης της συσσώρευσης των τελευταίων ημερών αν αποκλίνουν από τις εκτιμήσεις της Αγοράς δίνοντας μια πιο συνολική κατεύθυνση στο Χ.Α.

Σε περίπτωση διάσπασης του εύρους 2105 – 2140, δεν αποκλείεται η Αγορά να αποκτήσει πιο αποφασιστικό βηματισμό, ιδιαίτερα αν η κίνηση αυτή επιβεβαιωθεί σε συνεχόμενες συνεδριάσεις, εκτιμά ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας και εξαιρετικά αυξημένων συναλλαγών που έχουν σχέση και με τις μετακυλίσεις θέσεων που ξεκίνησαν έστω και με σχετική καθυστέρηση.

Φήμες που ανέφεραν ότι η ενεργοποίηση των πωλητών που σημειώθηκε στην υποκείμενη Αγορά μετά τις 15.30 μπορεί να είχε σχέση και με την Αγορά Παραγώγων, δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 1,65% για τον πρώτο μήνα, όμως μετά τις 17.00 και την έκθεση της S&P σημειώθηκαν επιθετικές αγορές που έφθασαν το premium έως και 0,60%.

Μετακυλίσεις “short” και “long” θέσεων από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 31468, τιμή εκκαθάρισης 1040,03) κινήθηκαν μεταξύ 1028,5 και 1067,5 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (54500 Coca-Cola, 40000 Eurobank, 277200 Εθνική, 327500 Alpha Bank, 60000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5107), Alpha Bank (9083), Πειραιώς (1705), Eurobank (2440), Κύπρου (2283), MIG (3278), ΟΤΕ (9567), ΔΕΗ (2308), Coca-Cola (731), ΟΠΑΠ (183), ΓΕΚ (291), ΕΧΑΕ (238), Μυτιληναίος (852), Intralot (1558), Ελλάκτωρ (1400), Αγροτική (1131), Ταχ. Ταμιευτήριο (1882), Ιντρακόμ (712), MPB (3312), Ελ. Πετρέλαια (126), Τιτάν (102), Βιοχάλκο (217), Μέτκα (125), Σιδενόρ (309), Motor Oil (298).

Ας σημειωθούν τα 24984 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, τα οποία δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 70365 τεμ., Alpha Bank 25686 τεμ., Eurobank 16380 τεμ., Πειραιώς 22273 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Coca-Cola 10000 τεμ., ΟΤΕ 7971 τεμ., Eurobank 90000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (4187003 τεμ.), Eurobank (5807411 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 15η Μαρτίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ (ΟΤΕ). Αριθμός μετοχών (15/3/2010): -521.546. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (15/3/2010): -0,106%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v