ΧΑ: Πανωλε-θρίαμβος(!) - Ούτε 100 εκατ. ο τζίρος

“Παιχνίδι κέντρου”, διαδικαστικού χαρακτήρα, σε μία συνεδρίαση που “κούρασε από την απραξία” και έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2010 (ο χαμηλότερος στην πρώτη συνεδρίαση του έτους).

Με εξαιρετικά υποτονική συνεδρίαση ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, όπου η επιφυλακτικότητα δήλωσε εντυπωσιακά παρούσα ενώ από την άλλη έλειψαν οι επιθετικές κινήσεις τόσο από πλευράς αγοραστών όσο και από πλευράς πωλητών.

Παιχνίδι κέντρου”, διαδικαστικού χαρακτήρα, σε μία συνεδρίαση που “κούρασε από την απραξία” και έδωσε τον δεύτερο χαμηλότερο τζίρο για το 2010 (ο χαμηλότερος στην πρώτη συνεδρίαση του έτους).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ταμπλό του FTSE, συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. τεμαχίων διακίνησαν μόνο οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ με πενταψήφιο όγκο συναλλαγών τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Βιοχάλκο, Τιτάν και Motor Oil.

Σύσσωμος ο 20αρης έκλεισε με πωλητές με εξαίρεση τους τίτλους των Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Κύπρου και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (μόλις 38 τεμάχια το ανεκτέλεστο της εντολής αγοράς).

Μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλό του FTSE, όπου στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ (+3,96%), Τράπεζα Πειραιώς (+1,67%) και Motor Oil (+1,8%).

Επίσης κέρδη άξια λόγου για Αγροτική Τράπεζα (+1,16%) και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (+2,51%). Θετικό τελικό πρόσημο για Βιοχάλκο, Τιτάνα, Coca-Cola , Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank.

Αντίθετα στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΤΕ (-1,56%) και Ελληνικά Πετρέλαια (-3,34%). Αξιοσημείωτες απώλειες για την MIG (-1,07%) και αρνητική ημερήσια μεταβολή για Τράπεζα Κύπρου, ΔΕΗ, MPB, Intralot.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 24 μονάδων και στα πρώτα 25 λεπτά της συνεδρίασης τα είχε “δει” όλα. Τόσο το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 2103,77 (10.34), όσο και το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 2127,67 (10.49) μονάδων και από εκεί και πέρα περιορίστηκε σε εναλλαγές προσήμων για να κλείσει τελικά στις 2123,18 μονάδες με κέρδη 0,36%.

Δεν χρήζει σχολίων ο τζίρος που δεν έφτασε τα 100 εκατ. από τα οποία μάλιστα τα 3,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ισοβαρής η τελική εικόνα με 89 ανοδικές μετοχές έναντι 84 πτωτικών και 22 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 19,42%, οι περισσότερες ανοδικές απόπειρες με ελάχιστο κόστος για τους αγοραστές.

Το Χ.Α. έδειξε ουσιαστικά να ακολουθεί την κίνηση των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, περιμένοντας τις όποιες πρωτοβουλίες από λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Ας σημειωθεί εδώ ότι από σήμερα και με δεδομένο ότι η Αμερικανική Αγορά κινείται σε θερινό ωράριο, η συνεδρίαση στην Wall Street θα ξεκινά στις 15.30 ώρα Ελλάδος, μέχρι να εφαρμοστεί και στην Χώρα μας το θερινό ωράριο.

Απόλυτα αποκαρδιωτική η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς γίνεται ευνόητο πως σε συνεδριάσεις με τόσο χαμηλούς τζίρους, ο συναλλακτικός υποσιτισμός στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό παίρνει ακόμα ανησυχητικότερες διαστάσεις.

Η Αγορά έχει προεξοφλήσει το σενάριο της “Ευρωδιάσωσης” και της σταδιακής αποκλιμάκωσης των spreads και αν απογοητευθεί θα έχουμε εντυπωσιακά πισωγυρίσματα, προειδοποιούν παράγοντες της Αγοράς που παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί.

Δυστυχώς από αυτό το μέτωπο των εξελίξεων θα κριθούν πολλά, καθώς η ειδησεογραφία παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται με το σταγονόμετρο, μόνο τον ενθουσιασμό δεν προκαλούν.

Δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και πολιτικών θα έχουν αυξημένη βαρύτητα στη διαμόρφωση κλίματος και διαθέσεων στην Αγορά.

Τα αποτελέσματα του Τραπεζικού κλάδου είναι λίγο πολύ προεξοφλημένα, υποστηρίζουν αρκετοί αναλυτές και μόνο αν σημειωθούν εντυπωσιακές εκπλήξεις μπορούν να δώσουν σημαντική κίνηση προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση στο ταμπλό.

Εννοείται ότι οι λίγες θετικές εκπλήξεις που μπορεί να προέλθουν από εταιρείες μικρότερης κεφαλαιοποίησης, πιθανότατα θα περάσουν “ντούκου” από την Αγορά, αν ο υπ΄ αριθμόν ένα παράγων που συνεχίσει να επικρατεί είναι η επιφυλακτικότητα.

Η Αγορά “πάσχει” από αξιοπιστία, όραμα και μεσοπρόθεσμους “παίκτες” και έτσι θα συνεχίσει να άγεται και να φέρεται από τους traders και τις λίγες εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” που διοχετεύονται στο σύστημα.

Η Τραπεζοκεντρική της υφή έχει “απαγορεύσει” εδώ και πολύ καιρό την “χαρά του κέρδους” σε όλα σχεδόν τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που έχουν τοποθετηθεί σε μετοχές εταιρειών μεσαία και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Άλλωστε εδώ και πολύ καιρό ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλό, δεν υπάρχει συναλλακτικά.

Έτσι και σήμερα και πιο συγκεκριμένα 20 λεπτά πριν την λήξη της συνεδρίασης 62 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 92 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια.

Άρα το 55% των εισηγμένων, δεν “δικαιολογεί” ούτε κατ΄ ελάχιστο την παρουσία του στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Και αν τέλος πάντων ο Τραπεζικός κλάδος και κατ΄ επέκταση ο 20αρης “πλήττεται” από τις πωλήσεις των κερδοκόπων, η εντυπωσιακή αποψίλωση των αποτιμήσεων από την μέση και χαμηλότερα που τελικά οφείλεται;

Σε όλες αυτές τις καταστάσεις, η έλλειψη του retail είναι εμφανής, καθώς θα μπορούσε να δώσει ώθηση σε ένα σημαντικό κομμάτι της Αγοράς, αλλά είναι γεγονός ότι οι μικροεπενδυτές όχι μόνο έχουν “ξεχάσει” τι σημαίνουν υπεραξίες, αλλά πολύ περισσότερο έχουν απογοητευθεί και από “συμπεριφορές” ακόμα και του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος.

Άλλωστε και οι σκέψεις της παρούσας Κυβέρνησης για την επιβολή του φόρου υπεραξίας και σύμφωνα με το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, αυτούς “δείχνει” σαν περισσότερο “θιγόμενους”.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μόνο αν αρχίσει να μπαίνει “φρέσκο χρήμα” στην Ελληνική οικονομία μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες ημέρες στο Χ.Α. εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Μέχρι τότε και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, η Σοφοκλέους απλά μπορεί να αυξήσει την εξάρτησή της από τις διεθνείς Αγορές, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει αν οι τελευταίες “αποφασίσουν” να διορθώσουν.

Για το επόμενο διάστημα και μέχρι τέλους του μήνα ο κ. Χριστόπουλος θεωρεί ότι η Αγορά θα συνεχίσει να κινείται στο στενό εύρος 2100 – 2200, ενώ αν κάποια στιγμή αποκτήσει τάση οι περισσότερες πιθανότητες συγκλίνουν σε “νότια” κίνηση δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των εισηγμένων για τη χρήση 2009, αλλά και οι διαφαινόμενες προοπτικές του 2010 μάλλον τείνουν να απογοητεύσουν τους αναλυτές.

Ακόμα και αν σταδιακά βελτιωθούν κάποιοι μακροοικονομικοί δείκτες και υποχωρήσει το επιτόκιο δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου, τα δεδομένα θα συνεχίσουν να δείχνουν αρνητικά για σημαντικό αριθμό εισηγμένων.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις αφήνουν μία “γεύση” αναμονής επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με τον αναλυτής της Fortius Finance, από διαγραμματικής απόψεως η είσοδος του Δείκτη μέσα στη ζώνη των 2100 με 2150 μονάδων έχει επιφέρει μερικές ρευστοποιήσεις προς αποκόμιση κερδών μετά την έντονη ανοδική κίνηση από τις 1864 μονάδες έως τις 2164 μονάδες, ενώ η πτώση του τζίρου συναλλαγών έχει δημιουργήσει σκεπτικισμό ως προς την ικανότητα διαφυγής πάνω από τις 2150 μονάδες.
 
Βάση τώρα της εικόνας, που εμφανίζουν οι περισσότεροι βραχυχρόνιοι τεχνικοί δείκτες θα αναμέναμε πολύ σύντομα ένα αρχικό “pullback” του Δείκτη προς τη ζώνη στήριξης των 2072 με 2050 μονάδων. Η ανθεκτικότητα η μη της εν λόγω ζώνης στις επόμενες συνεδριάσεις θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη δυναμικότητα του επερχόμενου ανοδικού κύματος, όπου θα οδηγήσει το Γενικό Δείκτη με ασφάλεια πάνω από τις 2225 μονάδες, βάζοντας ως τιμή στόχο τις 2300 μονάδες.

Στην διατήρηση των επιπέδων παρά στην αλλαγή κατεύθυνσης θα είναι προσανατολισμένη η Αγορά καθώς οι χαμηλοί συναλλακτικοί όγκοι είναι δείγμα των ήπιων σχετικά πιέσεων που δέχεται ο Γενικός Δείκτης στα τρέχοντα επίπεδα, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ και με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να αποκλειστεί “δραστηριοποίηση” στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις οι οποίες υπολείπονται σε θετική απόδοση, σε σχέση με το πρόσφατο ράλι του Γενικού Δείκτη.

Η σταθεροποίηση της Αγοράς ερμηνεύεται και ως στάση αναμονής καθώς τόσο τα νέα από το Eurogroup και το Εcofin, όσο και τα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας θα δώσουν περισσότερους λόγους κινητικότητας στην Αγορά.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση με κυριότερο χαρακτηριστικό τις υποτονικές συναλλαγές.

Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι σημαντικές μετακυλίσεις θέσεων εν όψει triple witching Παρασκευής.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υποτιμήσεις περίπου στο 0,20%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7283, τιμή εκκαθάρισης 1059,83) κινήθηκαν μεταξύ 1053,5 και 1067 μονάδων.

Παρέμεινε χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (25000 Coca-Cola, 5600 Eurobank, 12000 ΟΤΕ, 25000 Εθνική, 20000 Ελ. Πετρέλαια, 5500 Σιδενόρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2541), Alpha Bank (991), Πειραιώς (1056), Eurobank (849), Κύπρου (213), MIG (857), ΟΤΕ (853), ΔΕΗ (344), Coca-Cola (1308), ΟΠΑΠ (162), ΓΕΚ (3870), ΕΧΑΕ (213), Μυτιληναίος (451), Intralot (224), Ελλάκτωρ (6972), Αγροτική (1864), Ταχ. Ταμιευτήριο (474), Ιντρακόμ (742), MPB (1383), Ελ. Πετρέλαια (118).

Ας σημειωθούν τα 33703 συμβόλαια του FTSE, λήξεως Μαρτίου, τα οποία δεν έχουν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Επίσης τα 1000 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 16,00 ευρώ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 5317 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 160000 τεμ., Coca-Cola 47000 τεμ., ΟΤΕ 8204 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (4276615 τεμ.), Eurobank (6009311 τεμ.).

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία MARSHALL WACE LLP γνωστοποιεί ότι την 12η Μαρτίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση μεγαλύτερη του 0.10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ: Επενδυτής: Marshall Wace LLP. Εκδότης: Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος ΑΕ (ΟΤΕ). Αριθμός μετοχών (12/3/2010): -604.584. % ποσοστό μετοχικού κεφαλαίου (12/3/2010): -0,123%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v