Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Με στήριξη τις 2.109 μονάδες

Αναγνωριστικής μορφής η συνεδρίαση με χαμηλό στις 2.109 και προσπάθεια προσέγγισης των 2.135 μονάδων. Χαμηλού τζίρου διακυμάνσεις σε στενό εύρος για τράπεζες και μετοχές του FT20. Με κέρδη 2,87% στο ντεμπούτο της η Vidavo.

Στο εύρος των 2.128-2.109 μονάδων κυμαίνεται, μέχρι τώρα ο Γενικός Δείκτης. Σε μία συνεδρίαση που έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας αναγνωριστικής ημέρας με εμφανή όμως την προσπάθεια κατοχύρωσης μετοχικών θέσεων σε επιμέρους τράπεζες και «χαρτιά του FTSE 20».

Οι συναλλαγές στα περίπου 18 εκατ. ευρώ (λίγο μετά τις 11:05) από τα οποία 5,8 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών και με διακύμανση σε στενό εύρος πέραν της Εθνικής αλλά και σε Eurobank (6,63), Alpha Bank (7,45), Marfin Popular (2,13) καθώς πωλητές-αγοραστές παραμένουν εξαιρετικά προσεκτικοί και επικεντρωμένοι στις κινήσεις τους.

Είναι προφανείς τόσο η διάθεση να κατοχυρωθούν μερικές θέσεις-να αγορασθούν άλλες αλλά και να μην «χαλάσει» η τεχνικότητα των βασικών δεικτών.

Μέχρι τώρα οι βασικοί δείκτες παραμένουν σε απόσταση ασφαλείας από τις πρώτες στηρίξεις τους. Χαμηλό σημείο οι 2.109 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οι 1.053,2 για τον FTSE 20 και για τον τραπεζικό οι 2.346,5 μονάδες.

Για την Εθνική η μέχρι τώρα χαμηλή τιμή έχει σημειωθεί στα 15,76 ευρώ, ενώ κατά την εκτίμηση μας η στόχευση για την συγκεκριμένη μετοχή- σε ορίζοντα εβδομάδας- φτάνει προς τα 16,8-17,2 ευρώ.

Αυτή την περίοδο στο ΧΑ δραστηριοποιείται ομάδα βραχυπρόθεσμων παικτών, η οποία ποντάρει στο «πράσινο φως» των Κοινοτικών αλλά με νουθεσίες για την λήψη πρόσθετων μέτρων σε βασικούς τομείς της εθνικής οικονομίας. Στην περίπτωση, που δικαιωθούν τότε η αγορά θα μπορούσε να τους… βγει από την ερχόμενη Τρίτη- Τετάρτη.

Eurobank, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος σημειώνουν την ισχυρότερη αντίδραση (με βάση τον συνολικό τζίρο) με την πρώτη στα 6,62 ευρώ, τον Οργανισμό στα 16,87 και τον Μυτιληναίο στα 4,84 ευρώ. Στα 34 ευρώ η μετοχή της ΑΒ Βασιλόπουλος, με τον βασικό μέτοχο να προχωρά σε αυτό, που εδώ και μήνες έχει προεξοφλήσει η αγορά και το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου. Ακόμη μία έξοδος αυτή την φορά μεγάλης επιχείρησης, κίνηση που εικάζεται ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εισηγμένες.

Με κέρδη 2,87%, στα 3,23 ευρώ, έκανε το  ντεμπούτο της στην Εναλλακτική Αγορά η Vidavo.

Λίγο μετά τις 11.20 οι βασικοί δείκτες, με αιχμή τις τράπεζες (0,34%) επιστρέφουν σε ανοδική φορά με τον Γενικό προς τις 2.129 μονάδες λίγο υψηλότερα της προηγούμενης τοπικής κορυφής (2.128).

Εάν αυτή η τάση οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 2.135 μονάδων άμεσα τότε η συνέχεια προοιωνίζεται περισσότερο ενδιαφέρουσα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v