Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έναν χρόνο μετά με τους ...επίλεκτους στις 2.085

Ένα χρόνο μετά τα χαμηλά 6εταίας οι "επίλεκτοι" του ΧΑ μπορούν να προσβλέπουν στη συνέχεια. Για την πλειονότητα όμως των εισηγμένων ο δρόμος του… Μπενρουμπή ενδέχεται να είναι μονόδρομος.

Ένα χρόνο μετά τα χαμηλά 6ετίας…όπως μας θύμισε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος με το ΧΑ και την ελληνική οικονομία να έχουν διανύσει περισσότερο δρόμο από αυτόν που αναλογεί χρονικά στην περίοδο 6-9 Μαρτίου 2009- Μαρτίου 2010.

Με το ΧΑ να έχει διαμορφωθεί πλέον σε μία "ολιγόκλειστη" ομάδα επιλεγμένων μετοχών-εταιρειών, που "παλεύουν" με τις διαθέσεις των επενδυτών και όλο και περισσότερες εισηγμένες να περιθωριοποιούνται επί της ουσίας στο…ταμπλώ.

Κατατοπιστικά τα αναλυτικά στοιχεία της ομάδας του φίλου Μάνου Χατζηδάκη και του Πήγασου, διαφωτιστική και η έτερη εμπεριστατωμένη αναφορά του Θανάση για τις "2 στις 5 μετοχές, πιο κάτω από τα χαμηλά 6ετίας". Είτε αρέσει είτε όχι αυτή είναι η πραγματικότητα, έτσι έχει η κατάσταση με την συνέχεια να προοιωνίζεται ανάλογη. Μόνο, που αυτή τη φορά οι αλλαγές και η αναδιάρθρωση θα συντελεσθούν με ταχύτερο ρυθμό και δραματικότερο τόνο.

Στις 2.085,16 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με χαμηλό εχθές στις 2.049,37 μονάδες ενώ ανάλογη ήταν η διακύμανση του FTSE 20(1.038,6), του Τραπεζικού (2.301,7), της Εθνικής Τράπεζας (15,69 ευρώ αλλά και άλλων βασικών δεικτών, μετοχών.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς η χθεσινή "δοκιμασία" των βασικών δεικτών ήταν κάτι περισσότερο από απαραίτητη, καθώς το ΧΑ προερχόταν από ένα σερί προεξόφλησης 6 στις 7 ανοδικές συνεδριάσεις και έχρηζε επιβεβαίωσης η βραχυπρόθεσμη τάση.

Η χθεσινή συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο δεν έβγαλε- εκτός από το… θέμα της βίζας- κάποιον απρόβλεπτο παράγοντα, τη στιγμή που σύμφωνα με τους Financial Times Γερμανία και Γαλλία προωθούν άμεσα μέτρα στα CDS.Το αν αυτές οι παράμετροι μπορούν να συμβάλλουν στην περαιτέρω εκτόνωση των πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων-μετοχών θα φανεί άμεσα και με ορίζοντα τα μέσα Μαίου.

Προσώρας ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Πέτρος Χριστοδούλου ενημερώνει ευρωπαίους ομολόγους του, (σχετικό θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου) σε μία φάση της αγοράς, που τη διαφορά επιτοκίου δεν είναι ούτε η καλύτερη δυνατή αλλά ούτε και απαγορευτική.

Εμείς θα συνεχίσουμε να ποντάρουμε στην εκτίμηση τραπεζικών κύκλων, που "βλέπουν" υποχώρηση του spread στα επίπεδα του 2,5-2,0% και κόντρα στην μάλλον αρνητική θέση της Deutsche Bank (για τις Εθνική και Alpha Bank) θεωρούμε, πως η όποια κίνηση στο ΧΑ θα προέλθει από ενδεχόμενη υπέρβαση των 2.420-2.440 μονάδων του κλαδικού δείκτη. Δηλαδή της επαναφοράς των τραπεζών στα επίπεδα της 15-18 Ιανουαρίου.

Αυτό με την προϋπόθεση, πως τόσο ο διεθνής περίγυρος όσο το εσωτερικό μέτωπο θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλωστε στις τρέχουσες τιμές η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αποδίδει 22,25% από τα χαμηλά έτους των 12,73 ευρώ, η Eurobank σχεδόν 28% από τα 4,92 ευρώ, η Alpha Bank κατά 22,76% από τα 5,80 ευρώ. Πρακτικά και από καθαρά τεχνικής πλευράς πολλές μετοχές του 20άρη έχουν περιθώριο υπεραπόδοσης έως 15-18% πριν τον επόμενο κύκλο-κυματισμό του ΧΑ, των αγορών.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον κινήσεις, όπως η χθεσινή του Μπενρουμπή, οι εξελίξεις από το μέτωπο Ελλάκτωρ-Αμπου Ντάμπι, οι προσπάθειες της υπουργού Οικονομίας να ενεργοποιηθεί το ΤΕΜΠΜΕ και άλλες επιμέρους εκτιμάται, πως μπορούν να κάνουν την διαφορά. Και σε αυτήν είτε κλαδικά είτε μεμονωμένα, επιλεγμένα συνεχίζουν να ποντάρουν αρκετοί διορατικοί παίκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v