Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο… ποντάρισμα το ΧΑ

Σαφέστερο το σήμα, που έστειλε το Παρίσι ενδέχεται να αποτελέσει…δέλεαρ περισσότερο για τους βραχυπρόθεσμους παίκτες. Κλειδί οι 2.150 μονάδες και η περαιτέρω μόχλευση των τραπεζών, με την ΕΤΕ να…δείχνει σε υπέρβαση των 16€.

Σε «νέες 100 μέρες με…μαστίγιο και καρότο» αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, ενώ το ΧΑ έδειχνε από την Παρασκευή πως περιμένει «σαφές σήμα από Ευρώπη».

Με τους βασικούς δείκτες στα επίπεδα των 2.082 ο Γενικός Δείκτης, στις 1.040 μονάδες ο FTSE 20 και στις 2.319 ο Τραπεζικός, με την Εθνική Τράπεζα στα 15,45 ευρώ.

Τα μηνύματα από την Ευρώπη, δηλαδή από Βερολίνο-Παρίσι αποτιμώνται ως κατ΄ αρχήν θετικά με τους Financial Times να αναφέρονται στην δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου/ Ε.Ν.Τ (από δω και πέρα, καθώς θα το συναντάμε όλο και συχνότερα), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Νίκος Γ. Δρόσος στο σημερινό Εγερτήριο του.

Εμφανώς και διευρύνεται ο στοιχηματισμός, ξεπερνώντας τα όρια της ελληνικής οικονομίας, καθώς στοχεύει στην προοπτική αναθεώρησης μέχρι και της συνθήκης του Μάαστριχτ.

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις, που προοιωνίζονται ανατροπές και νέες συμμαχίες με το «ελληνικό στοίχημα» να κερδίζει περισσότερους πόντους.

Το κλειδί παραμένει στις τράπεζες, και οι τράπεζες στα περιθώρια και όρους δανεισμού. Εάν το κόστος δανεισμού αποκλιμακωθεί σταδιακά στα 2,5-2,0% τότε το μέχρι τώρα ασφυκτικό περιβάλλον θα αρχίσει κάπως να αμβλύνεται. Εάν μάλιστα έφτανε η Ελλάδα να δανείζεται με όρους…Ιρλανδίας τότε το «στοίχημα» θα αποκτούσε περισσότερο ενδιαφέρον.

Προσώρας μένουμε στην τεχνική προσέγγιση του ΧΑ, την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης αντίδρασης με ζητούμενη την προσέγγιση-υπέρβαση των 2.100 μονάδων. Όπως σημειώνει ο φίλος Στέφανος (deiktes.com) η εν λόγω περιοχή βρίθει τοπικών κορυφών και πυθμένων, όμως εστιάζει στο λιγότερο εμφανές σημείο των 2.150 μονάδων, που αντιστοιχεί στην κατά 61,8% διόρθωση από την κορυφή των 2.366 μέχρι τον πυθμένα των 1.791 μονάδων. Θεωρούμε επαρκή την κυματική μέτρηση, που επιχειρεί ο διορατικός φίλος και επικεντρωνόμαστε σε τιμές, που αντιστοιχούν σε επίπεδα αρχών Φεβρουαρίου.

Το ενδεχόμενο επαναφοράς της Εθνικής σε τιμές υψηλότερα των 16 ευρώ, θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό δέλεαρ για όσους βραχυπρόθεσμους παίκτες, ποντάρουν εδώ και 2-3 εβδομάδες σε αναστροφή της τάσης και έγκριση του «ελληνικού στοιχήματος».

Πρόκειται για ισχυρούς παίκτες, που έχουν «μαζέψει» από αρκετά χαμηλότερες τιμές τραπεζικές μετοχές (κυρίως αυτές) αλλά και χαρτιά του FTSE 20 και εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Ποντάρισμα, που όπως θα ενθυμούνται οι τακτικότεροι φίλοι του euro2day, έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά των 885 μονάδων και «ανεβαίνει» σταδιακά ανάλογα με τις αφορμές προεξόφλησης, που παρουσιάζονται. Πλέον το ΧΑ βρίσκεται σε κομβικό σημείο προεξόφλησης, καθώς το στοίχημα αφορά ευρύτερα το ευρώ και την προοπτική δημιουργίας ενός Ε.Ν.Ταμείου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η προοπτική ελληνογερμανικών συμφωνιών, με αναβαθμισμένο τον ρόλο της Deutsche Bank, το ενδιαφέρον του Κατάρ για ενεργειακό επενδυτικό πρόγραμμα στον Αστακό (αρκεί να μην κολλήσει, όπως ο σχεδιασμός της Iberdrola/Rokas για τρία χρόνια στα γρανάζια…και όχι μόνο, της ελληνικής παθογένειας), η προωθούμενη δημιουργία «νέου κλάδου ναυτιλιακών συμβολαίων-παραχώρησης» (που θα μπορούσε να ελκύσει και άλλα ελληνικά εφοπλιστικά κεφάλαια στο ΧΑ), η προοπτική ισχυρών ομίλων όπως η Motor Oil (σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη) κόντρα στην επερχόμενη «κατάψυξη της ελληνικής οικονομίας» με αναμενόμενη μείωση έως 3,5% για το ΑΕΠ- μάλλον αισιόδοξη πρόβλεψη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων το πιθανότερο είναι μία μείωση της τάξης του 4% ακόμη και του 4,5% κατ΄αρχήν για φέτος.

Ξεκινάμε λοιπόν από υψηλότερη βάση-σημείο αναφοράς και στοχεύουμε στις 2.150 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, με την προϋπόθεση πως θα διατηρηθεί ή ανοδική φορά στην Wall.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v