Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: “No money… no party!”

ΕΚΤ ή ΔΝΤ πληθαίνουν τα στοιχήματα, εν όψει των συναντήσεων του έλληνα πρωθυπουργού σε Γερμανία και ΗΠΑ. Φθηνότερο κόστος δανεισμού, χρήματος θέλουν οι τράπεζες για να συνεχίσει πάνω από τις 2.300 μονάδες ο κλαδικός δείκτης.

Εμφανής η στάση και διάθεση αναμονής των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει αντιδράσει έως τις 2.058,13 και τον FTSE 20 έως τις 1.024,55 μονάδες.

Αναμονή αλλά και επιφυλακτικότητα, καθώς συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ ΕΚΤ-ΔΝΤ με την Ελλάδα να «καίγεται» για το κόστος των επόμενων εκδόσεων με το Δημόσιο και κατ΄ επέκταση τις τράπεζες να παραμένουν δέσμιοι του «ακριβού χρήματος».

Οριακή η διακύμανση για τον τραπεζικό δείκτη, πέριξ των 2.250 μονάδων, με την Εθνική Τράπεζα στα 14,99 ευρώ (1,3%), την Eurobank στα 6,43 ευρώ (-0,6%), την Alpha Bank στα 7,11 ευρώ (0,2%).

Χαμηλός σχετικά ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 32 εκατ. ευρώ, πριν λίγη ώρα, ενώ μέτριες συναλλαγές πραγματοποιούνταν και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Ο κλάδος θα παραμένει σε αμφισβήτηση όσο το «κόστος χρήματος» παραμένει πανάκριβο, όσο οι ροές χρηματοδότησης παραμένουν φειδωλές με συνέπεια το σύστημα να…υπολειτουργεί.

Στα τρέχοντα επίπεδα των 2.250-2.300 μονάδων εκτιμούμε πως η αγορά προεξοφλεί και ενσωματώνει ακριβώς αυτό το κόστος. Στο ενδεχόμενο που αμβλύνονταν το πλαίσιο χρηματοδότησης της χώρας, του Δημοσίου, των τραπεζών τότε θα μπορούσε να θεωρηθεί πως ο κλάδος «άξιζε» υψηλότερες τιμές.

Από την άλλη πλευρά κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι ποντάρουν αρκετά στις δύο επισκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού σε Γερμανία-ΗΠΑ, όπου και κατά πάσα πιθανότητα θα αποσαφηνισθεί η κατεύθυνση της ελληνικής οικονομίας. Κοινοτική βοήθεια, μέσω γερμανογάλλων ή ΔΝΤ με, ότι αυτό συνεπάγεται αυτό μέχρι τα μέσα Μαρτίου, αλλά και την επόμενη δανειακή υποχρέωση της Ελλάδας.

Από αυτή την άποψη το ΧΑ χρειάζεται ισχυρή είδηση για να πιστοποιηθεί η φορά προσέγγισης και στη συνέχεια υπέρβασης των 2.100 μονάδων. Είδηση και επιτόκια χαμηλότερα από το 3,0% , που έχουν «κολλήσει» από εχθές το μεσημέρι.

Στα 9,26 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, στα 15,66 ευρώ του ΟΠΑΠ, στα 12,45 ευρώ της ΔΕΗ και οι τρεις με μικρές απώλειες έως 0,9% χαμηλότερα. Η Εθνική από μόνη της κρατά προσώρας τον FTSE 20 στα επίπεδα των 1.020 μονάδων, έχοντας γράψει νωρίτερα τοπικό υψηλό στα 15,03 ευρώ.

Σημειωτέον, πως τις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις τα τοπικά υψηλά για τη μετοχή είχαν σημειωθεί στα 15,17, 15,06 και 15,07 ευρώ χωρίς να έχει «κλείσει» καμία συνεδρίαση πάνω από τα 15 ευρώ.

Εμμένουμε στο 15άρι, καθώς πρόκειται για τιμή- ζώνη κλειδί, που δημιουργήθηκε στο διήμερο 3-4/2 όταν η μετοχή υποχωρούσε κατά 7,2% στα 14,85 ευρώ «χάνοντας» μονομιάς τα 16 με αξία συναλλαγών σχεδόν 200 εκατ. ευρώ. Τιμή-ζώνη, που συνεκτιμάμε σταθερά από τις αρχές Φεβρουαρίου και που εύλογα θεωρούνται εξαιρετικής σπουδαιότητας, για όσους προσεγγίζουν την αγορά και με τεχνικές προδιαγραφές.

Η σχέση ανοδικών-καθοδικών στο 1 προς 1,5 με 30 μετοχές να αντιδρούν υψηλότερα αλλά την πλειονότητα των τίτλων να έχει ελάχιστες συναλλαγές. Με βάση τον τζίρο ξεχωρίζει το 2,63% της Jumbo στα 7,80 ευρώ, της Intralot στα 3,55 ευρώ, τα ΕΧΑΕ στα 6,93 ευρώ, τον Βωβό στα 4,37 ευρώ. Περιμένοντας λοιπόν τα νεότερα μένουμε στα αυτά…

ΣΗΜ. Οποιος ενδιαφέρεται να έχει ακόμη μία παράμετρο των γερμνοελληνικών σχέσεων αυτή την περίοδο εξαιρετικά ενδιαφέρον θεωρούμε το άρθρο της Άριστέας Μπουγάτσου (σημερινή Ελευθεροτυπία) . Κατατοπιστικό άρθρο για το πώς λειτουργεί ενίοτε και η γερμανική δικαιοσύνη, το ακριβοδίκαιον γερμανικό κράτος, που με τόση ευκολία χαρακτηρίζει betruger/απατεώνες συλλήβδην τους Ελληνες. «Τα βρήκε ο Χριστοφοράκος με τη γερμανική Δικαιοσύνη» είναι ο τίτλος του άρθρου, που αφορά άμεσα την εταιρεία-σύμβολο του γερμανικού κατεστημένου, την Siemens.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v