Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται νέος καταλύτης για υπέρβαση των 2100

Μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Ελλάδα, μετά την χθεσινή επιτυχή αλλά ακριβούτσικη έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Από τις 2050 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί νέο καταλύτη για να συνεχίσει.

«Ψήφος των αγορών προς την Ελλάδα» σύμφωνα με τους Financial Times αλλά με τους απεχθείς όρους, που έγινε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου είναι σαν να οδηγεί την χώρα στις αγκάλες του ΔΝΤ, όπως εύγλωττα σημειώνει ο Νίκος Γ. Δρόσος.

Στο ΧΑ πάντως επιχειρήθηκε μία κατ΄ αρχήν προεξόφληση που αφορούσε την κάλυψη της έκδοσης φέροντας τον Γενικό Δείκτη στις 2.048, τον FTSE 20 στις 1.017 και τις τράπεζες στις 2.250 μονάδες.

Κατά την εκτίμηση μας και ενώ θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις Γ. Παπανδρέου-Αγκ. Μέρκελ θα «παίζεται» το δεύτερο μέρος της προεξόφλησης, που αφορά στους όρους του επόμενου δανεισμού. Εάν φανεί, πως η ΕΕ κλίνει χείρα βοηθείας προς την Αθήνα, ενισχύοντας την εκτίμηση τραπεζικών παραγόντων πως η διαφορά επιτοκίου σταδιακά θα μπορούσε να υποχωρήσει προς το 2,5% καλύτερα δε προς το 2% τότε το «στοίχημα» έχει ενδιαφέρον.

Προφανώς η ιδιότυπη διελκυστίνδα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας/ΕΕ αλλά και με άμεσο ενδιαφερόμενο τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα συνεχιστεί τουλάχιστον, μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Τουλάχιστον λέμε γιατί η κρίσιμη περίοδος δανεισμού «τραβά» μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Η χθεσινή αντίδραση των δεικτών μπορεί να έφερε τον Γενικό ακόμη ένα βήμα προς τον στόχο των 2.100 μονάδων ωστόσο δεν παύει να παραμένει μία καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση. Και τίποτε περισσότερο.

Στην περίπτωση, που αποσαφηνισθεί το πεδίο όσον αφορά τους όρους των επόμενων δανείων- πληρωμών υποχρεώσεων το συζητάμε. Προσώρας όμως είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στο πολιτικό προσκήνιο και την διεθνή σκακιέρα.

Επιμένουμε παράλληλα να θεωρούμε απαραίτητη προϋπόθεση την άμεση υπέρβαση των 15,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που σημειωτέον έχει δώσει δύο τοπικές κορυφές εχθές στα 15,17 και μία συνεδρίαση νωρίτερα στα 15,06 ευρώ. Από την τάση που θα δοθεί, μέσω Εθνικής, θα φανούν-πιστεύουμε- οι προθέσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, που σε αυτή την φάση μπορεί να έχουν διασφαλίσει τα νώτα τους πάνω από τις 980 μονάδες του 20άρη ωστόσο δεν έχουν αποφασίσει εάν η αγορά έχει τις δυνατότητες να αντιδράσει άμεσα προς τις 1.040-1.050 μονάδες.

Σε αυτή την περίπτωση θα εισέρχονταν στον κύκλο των αρχών Φεβρουαρίου «ανοίγοντας» δρόμο για τιμές στα επίπεδα του Ιανουαρίου (υψηλότερα των 1.100 μονάδων). Θα δείξει όμως…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v