Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πετυχημένη έκδοση έφερε αισιοδοξία

Ισχυρά κέρδη σημειώνει η Σοφοκλέους που κινείται στα επίπεδα των 2050 μονάδων με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου στο επίκεντρο. Κέρδη άνω του 1,7% για τις τράπεζες. Διακρίνονται ΜΟΗ (3,5%), ΔΕΗ 3,4%).

Επιτυχώς εξελίχθηκε η έκδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς η ζήτηση αφορά 16 δισ. ευρώ με σχετικά ικανοποιητικούς όρους δανεισμού.

Εξέλιξη, που αποτυπώνεται στην διακύμανση βασικών δεικτών, μετοχών, σε μια συνεδρίαση που ούτως ή άλλως η κίνηση στην υποκείμενη αγορά εξαρτώταν από την έκβαση της διαδικασίας έκδοσης του δανείου.

Σαφώς ηπιότερες οι συνθήκες από τις προηγούμενες δυο φορές, δικαιολογούν την κατά 2% αντίδραση του Γενικού Δείκτη προς τις 2.058 μονάδες και του FTSE 20 κατά 2,4% προς τις 1.025 μονάδες.

Όλα αυτά με συναλλαγές κοντά στα 117 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σε τράπεζες, κυρίως όμως στη μετοχή της Εθνικής.

Είναι ευτύχημα που το οικονομικό επιτελείο προχώρησε άμεσα στην κίνηση δανεισμού, που σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς έχει και σημειολογικό χαρακτήρα.

Προχωρά και ολοκληρώνεται επιτυχώς λίγο πριν τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο και με την Αθήνα να περνά το μήνυμα πως μπορεί να προχωρά σε δανεισμό, σε περιβάλλον σαφώς καλύτερων όρων, επιτοκίων από το ασφυκτικό των προηγούμενων εβδομάδων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται στα 15,08 ευρώ (+2,52%), με ζητούμενη εξ αρχής την υπέρβαση των 15,4-15,5 ευρώ. Από κοντά η Τραπεζα Κυπρου στα 4,66 ευρώ (+2,64%), η Eurobank στα 6,57 ευρώ (+2,34%), η Alpha Bank στα 7,25 ευρώ (+2,11%), ενώ ανάλογα κινούνται οι περισσότερες μετοχές του 20άρη αλλά και μετοχών εταιρειών της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης.

Η σχέση ανοδικών προς καθοδικές παραμένει στο 1,5 προς 1, που θεωρείται ικανοποιητική.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v