Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S.O.S. και για τη Σοφοκλέους

Ημέρα… Κρίσεως η σημερινή για «πακέτο μέτρων», στάση ξένων οίκων και ΧΑ. Με το δάκτυλο στη… σκανδάλη ή το… πληκτρολόγιο οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες, που πάντως έχουν αποκομίσει διψήφιες αποδόσεις από τα χαμηλά της Πέμπτης.

Σήμερα κληρώνει και οι "αγορές" περιμένουν με το…δάκτυλο στη "σκανδάλη" ή στο "πληκτρολόγιο". Η στάση της Standard & Poor's είναι ενδεικτικότερη όσο ποτέ για το τι διακυβεύεται και στο ΧΑ, άμεσα.

Μετά από ακόμη ένα βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προεξόφλησης οι βασικοί δείκτες έφθασαν ο μεν Γενικός έως τις 2.027 μονάδες, κλείνοντας στις 2.021,7 έχοντας ξεκινήσει από τις 1.862-1.864 μονάδες. Ο δε FTSE 20 έως τις 1.016,5 ξεκινώντας- αυτή την φάση αντίδρασης- από τα χαμηλά της Πέμπτης και τις 919 μονάδες.

Το γεγονός, πως για ακόμη μία φορά το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι προσέφερε υψηλές αποδόσεις και διψήφιες υπεραξίες σε "τραπεζικά χαρτιά" και μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης αποτελεί πολλοστή ένδειξη του περιβάλλοντος, που κινούνται αγορά και παίκτες.

Η Wall, μετά την χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση μάλλον στέκεται αρωγός της Αθήνας, ενώ οίκοι όπως η S&P δείχνουν να βιάζονται και για πρόσθετα μέτρα.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση της διαφοράς επιτοκίου/ spread λίγο χαμηλότερα και του 3% μπορεί να δημιούργησε συγκρατημένη αισιοδοξία για σήμερα- αύριο κατ΄ άλλους όμως αποδόθηκε σε ελιγμό και κίνηση τακτικής συγκεκριμένων παικτών.

Θα φανεί στο κρίσιμο διήμερο, καθώς οι "αγορές" συνεκτιμούν, πως μετά την ανακοίνωση του "πακέτου μέτρων" ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει καθοριστικές συναντήσεις σε Βερολίνο και ΗΠΑ. Από την άλλη διορατικοί παίκτες, ενδεικτική θεωρούμε την περίπτωση του Black Rock ( και όχι μόνο βέβαια), είχαν σπεύσει έγκαιρα να προεξοφλήσουν την αποκλιμάκωση των πιέσεων στην αγορά ελληνικών ομολόγων, γύρισαν θέσεις πώλησης σε συμβόλαια αγοράς αποκομίζοντας νέα κέρδη.

Και αυτοί όμως τελούν σε στάση αναμονής κλίνοντας περισσότερο προς το ενδεχόμενο, πως για κάποιο διάστημα η ελληνική αγορά δεν θα δεχτεί νέες ισχυρές πιέσεις.

Πρακτικά εάν πεισθούν σήμερα θα το δείξουν έμπρακτα, σε μία συγκυρία που για παράδειγμα οι τράπεζες έχουν αποδώσει 4,3% σε διάστημα μίας εβδομάδας, η Εθνική Τράπεζα 1,9% αλλά με 12% στο τελευταίο τριήμερο. Υπεραποδώσεις στο διάστημα 26/2-2/3 από τραπεζικούς τίτλους που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν, καθώς οι βραχυπρόθεσμοι έχουν πάρει την απόδοση που στόχευαν.

Αλλωστε και ο 20άρης μετά το γύρισμα από τα επίπεδα των 920 μονάδων έδωσε μέγιστη απόδοση (σχεδόν 11%), που δεν αποκλείεται να "κατοχυρωθεί" εάν φανεί, πως το πακέτο μέτρο δεν τους επαρκεί.

Ο στόχος, που είχε τεθεί-δηλαδή της προσέγγισης των 990 μονάδων- επετεύχθη με την χθεσινή υπέρβαση των 1.005 μονάδων να ενεργοποιεί τον επόμενο κύκλο προς τις 1.067,9 μονάδες (επίπεδα 3/2).

Σε αυτή την περίπτωση το ΧΑ δοκιμάζει τον δεύτερο στόχο των 2.100 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη) όπου και εκτιμάται, ότι θα κατοχυρώνονταν σημαντικός αριθμός επενδυτικών θέσεων που ανοίχτηκαν από τις αρχές Φεβρουαρίου. Κάτι, που θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την αντίδραση των "αγορών" και από το εάν οι ξένοι οίκοι θελήσουν να δημιουργήσουν κλίμα αποδοχής των μέτρων, που θα συγκεκριμενοποιήσει σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v