Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κρατά" η αντίδραση πάνω από τις 1.950

Κρατά η αρχική απόδοση των βασικών δεικτών, καθώς τα… πονταρίσματα για το «ελληνικό στοίχημα» δίνουν και παίρνουν διεθνώς. Με αιχμή τις τράπεζες, η αγορά διαμορφώνεται στις 1.950-1.960 μονάδες.

Εντός παιδιάς, μένει το ΧΑ. Βασικοί δείκτες, μετοχές, αλλά και προσδοκίες, προεξόφληση εξελίξεων, συντηρούν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά του μεν Γενικού Δείκτη κατά 2,37% στις 1.958,59 μονάδες, του δε FTSE 20 κατά 2,55% στις 977,09 μονάδες.

Το γεγονός πως οι βασικοί δείκτες παραμένουν χωρίς σημαντική πίεση σε επίπεδα υψηλότερα των βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων έχουν υπερβεί από τα πρώτα 10-15 λεπτά της συνεδρίασης, προφανώς και αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για σήμερα – αύριο.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση η τάση θα σχετίζεται με τις εξελίξεις από το μέτωπο των Κοινοτικών επαφών, ανακοίνωσης νέων μέτρων, τακτικής των ξένων στην αγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά και από την πορεία των διεθνών χρηματαγορών.

Η τελευταία αντίδραση στη Wall την Παρασκευή φαίνεται να κρατά ενεργή την τάση, τόσο σε Ν. Υόρκη όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Από κει και πέρα στο ΧΑ παίζεται ένα αμιγώς «ελληνικό στοίχημα» με αρκετούς να προεξοφλούν από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας καλύτερες συνθήκες τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και μετοχών.

Εκτίμηση που ενισχύθηκε σταδιακά την Πέμπτη, κυρίως όμως από τα μέσα της Παρασκευής και μετά, επιβεβαιώθηκε από την αρχή σήμερα, καθώς συνεχίζονταν οι στοχευμένες τοποθετήσεις, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, τίτλους του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, αλλά και ορισμένων ακόμη από τον μεσαίο – μικρό χώρο.

Πριν από λίγο η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνονταν στα 14,13 ευρώ, η Eurobank στα 6,06 ευρώ, η Alpha Bank στα 7,05 ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς στα 6,27 ευρώ, η Marfin Popular Bank στα 2,01 ευρώ, η Τραπεζα Κυπρου στα 4,45 ευρώ.

Περίπου την ίδια ώρα είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 112-115 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ κυμαίνεται στα 8,87 ευρώ, της ΔΕΗ στα 11,35 ευρώ, του ΟΠΑΠ στα 15,13 ευρώ.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα παραμένει η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, ενώ από τις μετοχές που αντιδρούν υψηλότερα ξεχωρίζουν και ορισμένες από τον μεσαίο – μικρό χώρο.

Από αυτήν την ομάδα μετοχών, χρήζει αναφοράς η σχεδόν παράλληλη αντίδραση των ΔΟΛ-Τηλέτυπου, η αντίδραση των Ελφίκο, Ευρωσυμμετοχές, Intracom, Inform Λύκος, Νάκας, Vivere, κλπ.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες που καλλιεργούνται για εξελίξεις στο θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. προκαλούν έντονη νευρικότητα στη μετοχή του Νεωρίου Συμμετοχών, η οποία κυμάνθηκε από το χαμηλό των 0,71 ευρώ ανά μετοχή μέχρι το υψηλό των 0,84 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v