Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληθαίνουν οι ενδείξεις αντίδρασης...

H κινητικότητα στα περί της στήριξης της οικονομίας ενδέχεται να εξελιχθεί σε ένα ενδιαφέρον "παιχνίδι" προεξόφλησης για το ΧΑ. Οι κινήσεις των insiders. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα δεν σημειώθηκε ουσιαστική διαφοροποίηση για την τάση των δύο βασικών δεικτών, αφήνοντας εκτός της χθεσινή συνεδρίαση.

Το γεγονός, πως στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν αρκετή η πληροφορία για έλευση του προέδρου της Deutsche Bank στην Αθήνα για να βγουν αρκετά υψηλότερα οι αγοραστές ενδέχεται να αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη στη συνέχεια.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν, πως μέχρι τα μέσα Μαρτίου οπότε και θα κριθεί το "ελληνικό σχέδιο" μπορεί να υπάρξει εισροή σημαντικών βραχυπρόθεσμων (κυρίως κερδοσκοπικών) κεφαλαίων.

Εάν το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια δεν επιβαρυνθεί τότε στο ΧΑ θα μπορούσε να στηθεί ένα "παιχνίδι προεξόφλησης" εν όψει και των επαφών που θα έχει ο έλληνας πρωθυπουργός με την γερμανίδα πρωθυπουργό και τον αμερικανό πρόεδρο στο πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου.

Οσο πλησιάζουμε προς τα μέσα Μαρτίου, σημείωνε χρηματιστηριακή πηγή, το "ελληνικό στοίχημα" θα ελκύει όλο και περισσότερα κερδοσκοπικά κεφάλαια, που ούτως ή άλλως αποκόμισαν τεράστιες υπεραξίες από το "ξεπούλημα" της αγοράς ελληνικών ομολόγων.

Επί της ουσίας και χωρίς να αλλάζουν πολλά πράγματα το ΧΑ θα μπορούσε να δώσει υπεραξίες και από μία ανοδική αντίδραση στην αγορά μετοχών, χωρίς να μειωθούν αισθητά τα spreads στην αγορά ομολόγων.

Είναι ενδεικτικό, πως αν και η διαφορά επιτοκίου παρέμενε στην διάρκεια της συνεδρίασης της 26/2 πάνω από το 3,5% οι τράπεζες ξεπέρασαν σε απόδοση το 3,3%, ο δε FT20 αντέδρασε προς τις 950 μονάδες. Βέβαια, για να αρχίσει να αλλάζει κάτι θα πρέπει ο 20άρης να κινηθεί προς τις 1.010 μονάδες (περιθώριο σχεδόν 6%) με τζίρο σαφώς περισσότερο από το μέσο όρο των 130 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της 26/2 σημειώθηκε άνοδος 2,17% στις 1.913,16 μονάδες με… γερμανικό δάκτυλο. Το, ότι η αντίδραση σηματοδοτήθηκε και στηρίχθηκε κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους καθιστά το "ελληνικό στοίχημα" ακόμη πιο ενδιαφέρον. Θα δείξει, καθώς μέσα σε όλα αυτά που τείνουν στην διαμόρφωση ενός άλλου, ποιο ευέλικτου, σκηνικού σημασία έχουν οι κινήσεις των insiders.

Κατ΄αρχήν δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το ότι ενδείξεις αλλαγής της στάσης των ξένων στην αγορά ελληνικών ομολόγων άρχισαν να καταγράφονται από την συνεδρίαση της Δευτέρας. Η Deutsche Bank έσπευσε πρώτη να ανακοινώσει πως έχει μειώσει τις θέσεις πώλησης στα ελληνικά ομόλογα, κάτι που έκανε και η Citigroup.

Παράλληλα η Barclays και η JP Morgan φέρεται να προχωρούν σε περιορισμένης έκτασης αγορές. Σε ανάλογες θέσεις προχωρούν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια Black Rock και PimCo. Εβγαλαν, ό τι έβγαλαν από τις επιθετικές πωλήσεις (short) και σπεύδουν να ποντάρουν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων και την ενδεχόμενη αντίδραση των μετοχών.

Επίσης στη συνεδρίαση της 26/2 έφτασε μόλις 1,8% υψηλότερα των 12,73 ευρώ, που αποτελούν και το χαμηλό έτους για τη μετοχή της Εθνικής. Στην ίδια συνεδρίαση φέρεται, πως υπήρξαν αγορές από θυγατρικά χαρτοφυλάκια του ομίλου, από την Eurobank και για λογαριασμό πελατών της Citigroup. Ετσι όμως ξεκόλλησε η μετοχή από τα χαμηλά της αντιδρώντας προς τα 13,5-13,6 ευρώ. Σημαντική αντίσταση για τη μετοχή θεωρούνται τα 14,7-14,8 ευρώ, ενδεχόμενη υπέρβαση των οποίων αφήνει ένα περιθώριο 8-9% για περαιτέρω αντίδραση.

Πάντως και την προηγούμενη εβδομάδα οι ξένοι οίκοι εμφανίζονταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών.

Από κάθε άποψη τόσο η έλευση του Γ. Ακερμαν όσο οι κινήσεις των ειδικών της αγοράς προοιωνίζονται αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα συνέχεια. Αναφερόμενοι πάντα στο διάστημα, που μεσολαβεί έως τα μέσα Μαρτίου και πάντα σχετικά με την βραχυπρόθεσμη προσέγγιση μας της αγοράς.


------

Όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Παρά την συμπαθητική εικόνα των μεγεθών του δ’ τριμήνου και την υποστηρικτική επίδραση που σε άλλες εποχές θα είχαν στις αποτιμήσεις, η αγορά αγνόησε επιδεικτικά ακόμα και επιδόσεις που ξέφυγαν από τις εκτιμήσεις της αγοράς επιλέγοντας για μια ακόμα εβδομάδα την αναμονή.

Σε αυτό το απονευρωμένο σκηνικό από εταιρικά νέα το παρασκήνιο φαίνεται να έχει το πρώτο λόγο αφού μια τέτοια στάση ερμηνεύεται ως αναμονή για το αποτέλεσμα των διεργασιών στο θέμα του δανεισμού της χώρας.

Ανάλογα επομένως με τις εξελίξεις -που φαίνεται ότι είναι κοντά- την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου θα έχουμε και την κατάληξη της συσσώρευσης, την κατεύθυνση στην οποία η αγορά θα τιμολογήσει την επιτυχή ή μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για την κάλυψη του δανειακών αναγκών της χώρας.

Πολύ κοντά πλέον βρίσκεται και η 16η Μαρτίου, ημερομηνία ορόσημο για τις αποφάσεις του Ecofin οι οποίες θα έχουν πιο καταλυτική επίδραση σε όλα τα αξιόγραφα που αφορούν ή προέρχονται από τις εγχώριες αγορές.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης αν και διατήρησε το σήμα αγοράς από τον MΑCD παρέμεινε σε γνώριμα επίπεδα τιμών χωρίς να αλλάξει κάτι ουσιαστικό στις μακροπρόθεσμες προοπτικές του. Η τάση παραμένει σταθερά πτωτική και οι τιμές παραμένουν εντός των ορίων που θέτει η πλαγιοκαθοδική αντίσταση η οποία πλέον διέρχεται λίγο πάνω από τις 2.040 μονάδες.

Το μικρό ανοδικό περιθώριο που δίδεται είναι και το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα. Η άρνηση του Γενικού Δείκτη να καταγράψει νέο τοπικό χαμηλό (ενδοσυνεδριακά αλλά και σε κλείσιμο) είναι μια καλή ένδειξη ανοδικών προθέσεων και σε συνδυασμό με τον σχηματισμό συσσώρευσης αυξάνει τις πιθανότητες μιας γρήγορης κίνησης.

Από την άλλη πλευρά η μάχη πάνω από τις 2000 μονάδες θα χρειαστεί επιπλέον δυνάμεις τηρουμένων των αναγκών απορρόφησης της προσφοράς που θα δημιουργηθούν αλλά και των δυσμενών τεχνικών προϋποθέσεων που ακόμα βρίσκονται σε πλήρη ισχύ. Ωστόσο μια πολύ επιλεκτική και προσεκτική αύξηση των τοποθετήσεων έχει βάσιμες πιθανότητες στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να αποδώσει.

Επισημαίνουμε ότι όσο πιο σταθερά γίνουν τα βήματα ανάκαμψης του Γενικού Δείκτη τόσο πιο πιθανή θα γίνει η αντιστροφή κλίματος στην Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Εξάρσεις με έντονες διακυμάνσεις και διψήφια ποσοστά ανόδου στον τραπεζικό κλάδο είναι μάλλον καταδικασμένα να σβήσουν άδοξα και ως εκ τούτου η στάση μας θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την δομή μιας ενδεχόμενης ανάκαμψης.

Προς το παρόν είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι και εξετάζουμε μέρα με την ημέρα την αγορά «κρατώντας μικρό καλάθι» σε ότι αφορά τα περιθώρια ανόδου".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.927,62 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 0,75% διευρύνοντας τις απώλειες έτους στο 12,89%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 0,77%, ο Mid 40 ενισχύθηκε μόλις 0,8%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,42% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Τροφίμων & Ποτών, με άνοδο 5,71% καθώς και ο κλάδος των Βιομηχανικών Προιόντων & Υπηρεσίες υψηλότερα 4,37%

Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισαν οι Τηλεπικοινωνίες–πτώση 8,25%- ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας χαμηλότερα 7,82%, και των Πρώτων Υλών με πτώση 2,06%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ηλεκτρονική Αθηνών ( 22,5%), Μαίλλης (21,74%), Τεχνική Ολυμπιακή (21,05%), Ατέρμων(16,67%), Καρδασιλάρης (16,13%), Ελφίκο (15,85%), Space Hellas (14,29%), Κρέκα (13,24%), Axon Συμμετοχών (12,28%) και Eurodrip (12,12%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι Κεραμεία Αλλατίνη (-32,65%), Νεώριον (-24,27%), Καραμολέγκος (-20,43%), Κλωστ. Ναυπάκτου (-20%), Τρία Άλφα (-18,46%), ΑΕΓΕΚ (-16,48%), Λανακάμ (-13,75%), Ελβαλ(-12,12%), Folli- Follie (-10,26%), Lamda (-9,97%).


Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v