Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική "απαξία" στο ΧΑ με μικρό τζίρο

Στα επίπεδα των 1.900 και λίγο χαμηλότερα κινείται το ΧΑ. Συναλλαγές …περιθωριακού χρηματιστηρίου με μόλις 1 στις 3-4 μετοχές να έχουν ουσιαστική παρουσία. Πτώση για EFG, Πειραιώς, Εθνική. Ανοδος για την 3Ε.

Παραμένουν σε πίεση οι τράπεζες και οι βασικοί δείκτες «δοκιμάζονται» για ακόμη μία φορά στις πρώτες στηρίξεις τους. Στις 1.909,48 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στα πρώτα 10-15΄της συνεδρίασης αλλά με ισχνές συναλλαγές, που δεν θα πρέπει να ξεπέρασαν τα 4,5-5 εκατ. ευρώ.

Χαμηλότερα έως τις 947,7 μονάδες και ο FTSE 20, καθώς η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε προς τα 13,65 ευρώ.

Ωστόσο…ελπίδα για συντήρηση των βασικών δεικτών γύρω από τις περιοχές στήριξης δημιουργούν οι λιγοστοί πωλητές- κάτι που αποτυπώνεται στις καθαρές συναλλαγές τους- με το ΧΑ να απαξιώνεται όλο και περισσότερο.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν τις νέες μετρημένες ρευστοποιήσεις σε τραπεζικές μετοχές στις τελευταίες αναφορές των ξένων οίκων αλλά και την ανάλυση της Εθνικής-Π&Κ που θέτει χαμηλότερα τον πήχη για τις τιμές των ελληνικών τραπεζών.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και χωρίς… κίνητρο μόχλευσης είναι απολύτως αναμενόμενη η εικόνα που διαμορφώνεται για το μεγαλύτερο μέρος των εισηγμένων.

Είναι άξιον αναφοράς, πως όπως συμβαίνει συχνά τις τελευταίες εβδομάδες, έτσι και σήμερα μετρημένες θα είναι οι μετοχές που θα έχουν συναλλακτική αξία μεγαλύτερη των 10.000 ευρώ αναδεικνύοντας την ρηχότητα και την εικόνα εγκατάλειψης που διατρέχει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Μετοχές, που λόγω χαμηλής αξίας συναλλαγών δεν «αναφέρονται» καν στους σχετικούς πίνακες του χρηματιστηρίου. Για τέτοια απαξία μιλάμε…

Εν πάσει περιπτώσει η μετοχή του ΟΤΕ, που εκ των πραγμάτων θα μας απασχολήσει στη συνέχεια παραμένει καθηλωμένη σε επίπεδα των 8,83 ευρώ που οι Γερμανοί θα μπορούν να συνεχίζουν τις αγορές τους στην αποτίμηση των 4,3 δισ. ευρώ (!!!).

Εκτίμηση μας είναι, πως η εποπτική αρχή θα έπρεπε να παρακολουθεί στενότερα τις αγοραπωλησίες στη μετοχή του ΟΤΕ, ενώ θα πρέπει να έχει στοιχεία για το διάστημα που φαίνεται ότι διαμορφώνεται χαμηλή τιμή 6μηνου, για ευνόητους λόγους. Το σίγουρο είναι, πως για τον Οργανισμό θα ανοίξει… μεγάλη συζήτηση σε εύθετο χρόνο.

Στα 18 ευρώ η μετοχή της Coca Cola 3Ε, από τα λίγα ουσιαστικά blue chips του FTSE 20, εδώ και καιρό ενώ σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές δεύτερης ματιάς χρειάζεται η αναμενόμενη κίνηση της CCE (σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg).

Στο 1 προς 2 η αναλογία ανοδικών-καθοδικών αλλά με μόλις 72 μετοχές να έχουν «ουσιαστική παρουσία» στο…ταμπλώ. Σχεδόν η μία στις 3-4 εισηγμένες, καλά πάμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v