Επιστροφή στο ..."κόκκινο" για τη Σοφοκλέους

Επιστροφή στην “μονοτονία του κόκκινου”, με τους πωλητές να κατοχωρώνουν βραχυχρόνια κέρδη μετά τη Fitch και εν όψει αποτελεσμάτων. Οι τράπεζες πάλι στο επίκεντρο των πιέσεων. Βουτιά άνω 5% για ΔΕΗ, ΟΤΕ.

Το ΠΑΜΕ κατέλαβε τα γραφεία της ΕΧΑΕ και οι πωλητές επανακατέλαβαν το χρηματιστηριακό ταμπλό (!)

Επιστροφή στην “μονοτονία του κόκκινου”, με τους πωλητές να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και μάλιστα μετά τις 12.00 οι διαθέσεις τους πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα.

Έτσι ενώ στο ανοδικό διάλειμμα που προηγήθηκε, ο Δείκτης δεν μπόρεσε να δώσει το κατ΄ αρχήν τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 1990 μονάδων (συμπλήρωσε δεκατρείς συνεδριάσεις χαμηλότερα από το εν λόγω όριο), σήμερα φάνηκε να απειλεί και το ψυχολογικό όριο των 1900 μονάδων.

Τα “άλλοθι” των πωλητών πολλά, όπως η αναβολή έκδοσης του ομολόγου, οι κινήσεις κατοχύρωσης βραχυχρόνιων κερδών σε συνδυασμό με το Τ+3, η αρνητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων και βέβαια το επικείμενο πρώτο σημαντικό δείγμα Τραπεζικών αποτελεσμάτων που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες από Πειραιώς, Κύπρου και MPB.

Σε αυτά ας προστεθεί και το νέο χτύπημα που δέχθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης ο Τραπεζικός κλάδος από την Fitch, η οποία σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των Εθνικής, Αlpha, Εurobank και Πειραιώς, υποβαθμίζοντας παράλληλα και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των Τραπεζών σε F3 από F2, διατηρώντας αρνητικό outlook.

Δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις από πλευράς δημοπρασιών, που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας Κύπρου και Coca-Cola και στο χαμηλό ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τιτάνα και MPB.

Επίσης ίσως αξίζει να αναφερθεί ότι από τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους με αγοραστές έκλεισε μόνο η MPB (83869 τεμ. ανεκτέλεστο), ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη, οι ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Τιτάνας.

Με θετικό πρόσημο από τις Τραπεζικές μετοχές οι Κύπρου, Εμπορική και Marfin Εγνατία.
 
Στο ταμπλό του FTSE, μόλις τέσσερις τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα οι Coca-Cola (+3,7%), Motor Oil (+1,61%), ΟΠΑΠ (+0,99%), Κύπρου (+1,4%).

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-5,33%), ΟΤΕ (-5,81%), Πειραιώς (-5,51%).

Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για MPB, MIG και του 3% για Τιτάνα και Εθνική.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Intralot, Alpha Bank, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 1970,66 μονάδες (10.29), όμως μετά τις 11.03 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1902,71 μονάδες (14.06) και έκλεισε τελικά στις 1922,69 με απώλειες 1,77%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 159 εκατ. από τα οποία τα 8,5 αφορούσαν “πακέτα”.

Επιστροφή στις κακές εμφανίσεις από την τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 118 πτωτικών και 24 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 9,99%.

Συμπερασματικά το Χ.Α. συνεχίζει να κινείται σε “κανάλι χαμηλής ορατότητας” και με την μεσοπρόθεσμη τάση να παραμένει απρόβλεπτη.

Ασφαλώς και σε αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων οι αποτιμήσεις θεωρούνται “ελκυστικές”, όμως από την άλλη πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για βαθιά ύφεση στην Ελληνική οικονομία.

Άλλωστε και τα τελευταία νέα από το μέτωπο της εγχώριας Βιομηχανίας, μόνο την αισιοδοξία δεν ενισχύουν.

Έτσι τον Δεκέμβριο συνεχίστηκε η συρρίκνωση των νέων παραγγελιών και ο σχετικός δείκτης που καταρτίζει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υποχώρησε κατά 10,9%. Η ζήτηση μειώθηκε κυρίως στην εσωτερική αγορά, απ' όπου οι παραγγελίες περιορίστηκαν κατά 15,2%. Οι παραγγελίες από το εξωτερικό υποχώρησαν μόλις κατά 1,8%.

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τις συνολικές βιομηχανικές παραγγελίες στη διάρκεια του προηγούμενου έτους: Σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 28,6%, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν ή θα αναγκασθούν να περιορίσουν δραστικά την παραγωγή και το απασχολούμενο προσωπικό, προκειμένου να μειώσουν τα κόστη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα σημαντικά κέρδη των προηγούμενων τριών ημερών λειτούργησαν ως δέλεαρ για την κατοχύρωση κερδών ειδικά σε όσα χαρτοφυλάκια κινούνται σε βραχυπρόθεσμη λογική στην εγχώρια Αγορά, υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον η διατήρηση του spread σε υψηλά επίπεδα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη δημοπρασία ομολόγων, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η προσέγγιση του πλαγιοανοδικού καναλιού (~2.030 μονάδες) πιθανόν να αρχίσει να λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση εξάρσεων, ανάλογες με αυτές των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ωστόσο μια άνοδος που θα έφερνε την αγορά προς τις 1970 - 1990 μονάδες θα την θεωρούσαμε ως εξαιρετική ευκαιρία αύξησης της ρευστότητας με παράλληλη μείωση θέσεων σε τίτλους που είχαν κάποια επιθετική συμπεριφορά στο τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η λογική της άμυνας εξακολουθεί να διαπνέει την τακτική για όσο χρόνο η εικόνα στην Αγορά ομολόγων θα παραμένει ρευστή και οι συνθήκες χρηματοδότησης θα διατηρούνται σε δυσμενή επίπεδα τιμολόγησης από την εν λόγω Αγορά.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, κομβικό σημείο για την πορεία των Αγορών είναι η 16η Μαρτίου, όταν θα κριθεί η πορεία του Ελληνικού προγράμματος σταθερότητας.

Επίσης η επόμενη δημοπρασία ομολόγων αναμένεται να στείλει μήνυμα στις Αγορές, καθώς θα αντιδράσουν ανάλογα εάν το επιτόκιο διαμορφωθεί κάτω από το 6% ή πάνω από το 7%, όπως αναφέρουν τα διάφορα σενάρια.

Σχετικά με το short selling, ο κ. Χατζηδάκης αναρωτιέται γιατί “δαιμονοποιείται” το συγκεκριμένο “εργαλείο”, υποστηρίζοντας ότι όσο υπάρχει οι Αγορές επέζησαν, ενώ η πτώση δεν έχει να κάνει με πρακτικές στην Αγορά, αλλά με άλλα θέματα, όπως οι ειδήσεις από την οικονομία. Ωστόσο, παραδέχεται ότι χρειάζεται να επιβληθεί πιο αυστηρή εποπτεία για αδιαφανείς πρακτικές, ούτως ώστε να μην υπάρχει η εντύπωση της χειραγώγησης.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, οι προβλέψεις του αναλυτή της Πήγασος παραμένουν συγκρατημένες, καθώς εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία χρειάζεται καιρό για να “αναρρώσει” και κυρίως οι Χώρες εκείνες που καταναλώνουν την παραγωγή των βιομηχανικών δυνάμεων της Βόρειας Ευρώπης.

Για την αποτροπή ισχυρότερων πιέσεων στην οικονομία χρειάζονται μέτρα που να ενισχύουν την εισροή κεφαλαίων και τη διοχέτευσή τους σε παραγωγικές επενδύσεις, με την παροχή κινήτρων και απαλλαγών από την Κυβέρνηση σε όσους φέρουν χρήμα στη χώρα.

Άλλωστε τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται μόνο με αυξήσεις φόρων, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της κατανάλωσης.

Για το Χ.Α. ο κ. Χατζηδάκης παραμένει επιφυλακτικός έως τις 16 Μαρτίου και θα πρέπει να κλείσει δύο ή τρεις συνεδριάσεις πάνω από τις 2.000 μονάδες, για να επιβεβαιώσει πιθανό σήμα επανατοποθετήσεων.

Η Αγορά ψάχνει νέα είτε από το μέτωπο των ομολόγων, είτε από το μέτωπο των επιχειρήσεων και μέχρι να εμφανιστούν οι θετικοί καταλύτες πρέπει να εξετάζεται “day by day” υποστηρίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται σημαντική μείωση του όγκου των συναλλαγών, σημάδια που φανερώνουν ότι οι κινήσεις των επενδυτών γίνονται με πιο μελετημένο τρόπο.

Την τρέχουσα εβδομάδα θα φανεί αν η Ελληνική Αγορά έχει προεξοφλήσει, στις τρέχουσες τιμές όλα τα αρνητικά σενάρια που τρέχουν για την Ελληνική οικονομία, οπότε θα ακολουθήσει την τάση των παγκόσμιων Αγορών ή θα κυριαρχήσει και πάλι η ειδησεογραφία, διότι αναμένονται πολλές εξελίξεις, όπως είναι οι έλεγχοι από το Ecofin, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και τα νέα μέτρα που φέρεται να ετοιμάζει η Κυβέρνηση και πιθανόν να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Επίσης εντός της εβδομάδος θα φανεί τι επίδραση θα έχουν οι προγραμματισμένες απεργίες στην ψυχολογία των επενδυτών.

Συγχρόνως, αρχίζει η βασική περίοδος των δημοσιεύσεων των ισολογισμών, μέσω των οποίων η Αγορά θα ελέγξει αν τα αποτελέσματα είναι καλύτερα ή χειρότερα των προβλέψεων που έχουν γίνει, οπότε οι τιμές θα κινηθούν ανάλογα.

Θετική για την ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών ήταν η απόφαση της Κυβέρνησης να παρατείνει τον νόμο για την ενίσχυση των Τραπεζών έως την 31/12/2010, διότι έτσι απαγορεύεται η πληρωμή μερισμάτων στους μετόχους σε μετρητά, σε μια περίοδο που η άντληση ρευστότητας από τις Αγορές για τις Ελληνικές Τράπεζες είναι δύσκολη και ασύμφορη. Οι Τράπεζες αντί μερίσματος θα προβούν σε κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και διανομή δωρεάν μετοχών.

Όσον αφορά τις διεθνείς Αγορές, συνεχίζεται η “όρεξη” των επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο επενδύοντας σε μετοχικούς τίτλους.

Η απόφαση της FED την περασμένη Πέμπτη να ανεβάσει το Discount Rate στο 0,75% από 0,50% για δάνεια προς της Τράπεζες με μέγιστη διάρκεια μιας ημέρας (overnight) δεν επηρέασε τις Αγορές διότι η μεταβολή αυτή δεν επιδρά στα υπόλοιπα δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, αν και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, δείχνουν να έχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα αρνητικά σενάρια, η Αγορά συνεχίζει να κινείται σε “στενωπό”, ισχυροποιώντας όλο και περισσότερο την θεωρούμενη έτσι κι αλλιώς ισχυρή αντίσταση των 2100 μονάδων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι έχουν συμπληρωθεί 24 συνεδριάσεις και συγκεκριμένα από την συνεδρίαση της 19ης Ιανουαρίου, όταν ο Δείκτης “είδε” το τελευταίο κλείσιμο υψηλότερα των 2100 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε με ήπιους ρυθμούς και μικτές διαθέσεις και τελείωσε με επιθετικές πωλήσεις, ενώ αύξηση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE έκλεισαν με μικρό premium, όμως μετά τις 17.00 έφθασαν να διαπραγματεύονται με discount έως και 1%.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15054, τιμή εκκαθάρισης 962,35) κινήθηκαν μεταξύ 939 και 987,75 μονάδων.

Χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (59500 Coca-Cola, 30000 Εθνική, 40800 Τιτάν, 74000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4132), Alpha Bank (1654), Πειραιώς (985), Eurobank (967), Κύπρου (365), Ταχ. Ταμιευτήριο (146) MIG (822), ΟΤΕ (3957), ΟΠΑΠ (133), Motor Oil (227), Ιντρακόμ (131), Intralot (149), MPB (3052), Μέτκα (168), ΔΕΗ (712), Coca-Cola (275), Ελ. Πετρέλαια (159), ΕΧΑΕ (172), ΓΕΚ (108).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 44773 τεμ., Alpha Bank 29119 τεμ., Eurobank 18344 τεμ., ΟΠΑΠ 37702 τεμ., Fourlis 5000 τεμ., MIG 18209 τεμ., Πειραιώς 22869 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Jumbo 5000 τεμ., Εθνική 50000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10779509 τεμ.), Eurobank (11835952 τεμ.), Κύπρου (6571822 τεμ.), Πειραιώς (9222937 τεμ.), Alpha Bank (9632627 τεμ.), MIG (6063056 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v