Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Διέξοδος οι εθνικοί πρωταθλητές

Η συγκυρία διευκολύνει την συντήρηση της βραχυπρόθεσμης τάσης στο ΧΑ εάν ικανοποιήσουν τα μεγέθη 2009. Η συμφωνία Olympic-Aegean, τα οικονομικά αποτελέσματα αποτελούν χαρακτηριστικά μίας ενδιαφέρουσας περιόδου.

Σε ισχύ η βραχυπρόθεσμη τάση μένει να επιβεβαιωθεί σήμερα-αύριο ανάλογα βέβαια με τις τελευταίες εξελίξεις. Η συμφωνία Olympic Air- Aegean Airlines, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, η αγορά ομολόγων και η ελληνική προσπάθεια αντίδρασης, το κοινωνικό περιβάλλον και οι διεθνείς αγορές αποτελούν χαρακτηριστικά μίας ενδιαφέρουσας περιόδου.

H χθεσινοβραδυνή παρέμβαση του προέδρου του ομίλου Marfin Investment Group Ανδρέα Βγενόπουλου για το μοντέλο του «κρατικού καπιταλισμού» με συμπράξεις ιδιωτών και χωρίς φαινόμενα διαφθοράς αποτελεί μία πρόταση, που θα έπρεπε να συνεκτιμήσουν οι κυβερνώντες.

Το εγχείρημα Olympic-Aegean, είχαμε τονίσει από την αρχή, πως θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο και σε άλλους κλάδους όπου δοκιμάζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και να αποτελέσει την εναλλακτική πολιτική στις συνταγές του νεοφιλελευθερισμού και στον επιβαλλόμενο μονόδρομο των αποκρατικοποιήσεων.

Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι μία επιπλέον παράμετρος σε αυτή την συγκυρία, που οι βασικοί δείκτες και οι αποτιμήσεις έχουν μειωθεί καθώς αρκετοί επενδυτές στρέφονται στα θεμελιώδη και σε εισηγμένες με δυνατότητες επιβίωσης. Εμφανής η επιλεκτική τακτική ορισμένων κύκλων, που ενισχύουν σταθερά τις θέσεις τους σε μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας.

Αρκεί όμως αυτή η συμμετοχή για να παραμείνουν σε ανοδική φορά οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό στις 1.957 και τον FTSE 20 στις 979 μονάδες…εάν δεν υπάρξει συνέχεια στο κυνήγι της προεξόφλησης. Θα φανεί σε αυτόν τον κύκλο εάν η Εθνική Τράπεζα από τα 14,61 ευρώ μπορεί να περάσει τα 15,20 ευρώ (της 10/2) μπαίνοντας σε άλλο κανάλι παρασύροντας ενδεχομένως και άλλες τραπεζικές μετοχές και τον κλαδικό δείκτη προς τις 2.250-2.253 μονάδες (διπλή κορυφή στις 10-11/2).

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε τύχη, εάν παρέμεναν ενεργές οι ροές ρευστότητας σε τραπεζικούς τίτλους, κάτι που έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά του 20άρη (885 μονάδες) και αποφέρει ήδη σημαντικές υπεραξίες (έως 23% για Alpha Bank, Eurobank κ.α.). Εάν τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική) αλλά και σημαντικών ομίλων (Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής κ.α.) παρέπεμπαν σε συντήρηση δυνάμεων και έξοδο από την ύφεση θα μπορούσε να διευκολυνθεί και η βραχυπρόθεσμη φορά.

Εάν μάλιστα οι εποπτικές αρχές προχωρούσαν σε περαιτέρω αυστηροποίηση ή ακόμη προσωρινή άρση του μέτρου των «ανοιχτών πωλήσεων» θα μπορούσαμε να ποντάρουμε σε συνέχεια της κίνησης προς τις 2.080-2.100 μονάδες.

Να δούμε όμως, πως θα εξελιχθούν σήμερα τα πράγματα με την συνεδρίαση του ΧΑ και βλέπουμε… στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v