Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ξένοι και αποτελέσματα ρυθμίζουν την τάση

Από τα χαμηλά των 885 μον. (FT 20) ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα το κυνήγι της προεξόφλησης στο ΧΑ. Στο ρυθμό των αποτελεσμάτων και των κινήσεων ΕΚΤ, ΔΝΤ και των ξένων εμπλεκόμενων η βραχυπρόθεσμη τάση.

Κόσμος πάει και έρχεται, καταφθάνουν οι ειδικοί του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, η γερμανική κυβέρνηση διαψεύδει δημοσιεύματα του Der Spiegel για οικονομική βοήθεια 20-25 δισ. ευρώ, η κ. Κατσέλη «πέταξε» μέχρι τα Εμιράτα και ο… αγώνας συνεχίζεται.

Σε ρυθμό… καθημερινότητας (εάν θεωρήσουμε νέα καθημερινότητα μας όλα όσα συμβαίνουν από το φθινόπωρο μέχρι τώρα στην... καμπούρα μας) και βεβαίως των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοινώνονται από αρκετούς ομίλους και επιχειρήσεις αυτή την εβδομάδα με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν «τρέξει» για ένα «παιχνίδι προεξόφλησης στη Σοφοκλέους».

Οσονούπω «πέφτουν και οι υπογραφές» στη συμφωνία Olympic Air-Aegean Airlies κίνηση που για αρκετούς θεωρείται προοίμιο ανάλογων επιχειρηματικών ενεργειών (και συνεργειών) σε άλλους κλάδους.

Όμως το… παιχνίδι προεξόφλησης έχει ξεκινήσει από τα χαμηλά των 1.832-1.856 για τον Γενικό Δείκτη και τις 906 μονάδες για τον FTSE 20. Βέβαια, για τον 20άρη το ποντάρισμα φαίνεται πως ξεκίνησε από τον πυθμένα της 9/2 και τις 885 μονάδες, που- προς ώρας- αποτελεί το χαμηλότερο σημείο αναφοράς της κίνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Με τρία «υψηλότερα χαμηλά» ο δείκτης πέρασε από τις «συμπληγάδες» των 902 και 906 μονάδων αντιδρώντας έως τις 963 μονάδες την Παρασκευή.

Το ποντάρισμα- ξεκάθαρα βραχυπρόθεσμο- σχετίζεται άμεσα με διάφορα ανοιχτά ενδεχόμενα και παραμέτρους της ευρύτερα εννοούμενης βοήθειας (πολιτικής, οικονομικής ή ότι άλλο) της διελκυστίνδας μεταξύ των ξένων εμπλεκόμενων και της πιθανότητας να βγει περισσότερη υπεραξία από την εκμετάλλευση του «ελληνικού προβλήματος».

Εάν μέσα στις πρώτες 2-3 συνεδριάσεις επιβεβαιωθούν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις, το ΧΑ παραμένει εντός του ανοδικού καναλιού, με την τάση να οδηγεί τον FTSE 20 προς τις 1.005 μονάδες.

Πρακτικά η κίνηση, που εξελίσσεται είναι δυνατόν- υπό προϋποθέσεις- να έχει περιθώριο αντίδρασης έως 5% χωρίς να μεταβάλλεται η βραχυπρόθεσμη φορά. Οι τράπεζες παραμένουν το κλειδί, με τον δείκτη στις 2.095 μονάδες και "κοιτάζοντας" έως τα υψηλά της 12/2 στα επίπεδα των 2.167 μονάδων.

Απαραίτητη προϋπόθεση η ανταπόκριση μετοχών εταιρειών, που λόγω βαρύτητας αποτελούν σηματωρούς των βασικών δεικτών αλλά και από εισηγμένες, που λόγω αποτελεσμάτων θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά (από Ελληνικά Πετρέλαια μέχρι Φουρλή κ.α. ). Πληθώρα εισηγμένων περνά αυτές τις ημέρες, την κρησάρα των οικονομικών μεγεθών (χρήσης ΄09) που θα βοηθήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, διαπιστώσεων για τη συνέχεια.

Εύλογα η βραχυπρόθεσμα η ματιά μας πέφτει κυρίως σε μετοχές αυτών των εταιρειών και βεβαίως στην τριάδα των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank, Alpha Bank. Η μετοχή της Εθνικής στα 14 πρέπει να κρατήσει την φορά της προς τα 14,6 ευρώ (τουλάχιστον και μετά βλέπουμε), η Eurobank την επαναφορά της προς τα 6 ευρώ, η δε Alpha Bank για τα 6,94 ευρώ.

Πάντα ανάλογα με τη ροή των ειδήσεων, των φημών και της επικαιρότητας το "παιχνίδι προεξόφλησης" θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v