Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεστάρισμα των πωλητών με χαμηλό κόστος

Σε προσπάθεια ανίχνευσης διαθέσεων εξελίχθηκε η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους, με τους αγοραστές να επιχειρούν, με χαμηλό κόστος, να δουν τις “ανοχές” των εν δυνάμει πωλητών. Σε ΟΤΕ - Βιοχάλκο τα βλέμματα.

Ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος για το 2010 (!)

Σε προσπάθεια ανίχνευσης διαθέσεων εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, με τους αγοραστές να επιχειρούν, με χαμηλό κόστος, να δουν τις “ανοχές” των εν δυνάμει πωλητών.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες της Αγοράς δεν αποκλείουν ανοδικές αντιδράσεις τεχνικού χαρακτήρα, όμως υποστηρίζουν ότι μέχρι νεωτέρας η επιφυλακτικότητα θα συνεχιστεί, κάτι που επιβεβαιώθηκε και σήμερα από τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο (τον δεύτερο χαμηλότερο για το τρέχον έτος, με τον χαμηλότερο να έχει καταγραφεί στην πρώτη συνεδρίαση του 2010 και ο οποίος έφθασε τα 61,7 εκατ.)

Και στην σημερινή συνεδρίαση το μεγαλύτερο βάρος στήριξης του Δείκτη “σήκωσε” ο τίτλος του ΟΤΕ.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι η μετοχή του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών είχε να “δει” κλεισίματα χαμηλότερα των 9,00 ευρώ (που σημείωσε κατά τις συνεδριάσεις 12-17/2/2010) από τον Απρίλιο του 2003, αν γίνει ανασκόπηση τιμών της τελευταίας 10ετίας.

Σε κάθε περίπτωση, η εν εξελίξει ανοδική κίνηση της μετοχής μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα πρέπει να εκλαμβάνεται, μέχρι ο τίτλος να δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 11,60 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 10,20 ευρώ.

Επίσης άλλος ένας τίτλος που προσπαθεί να “αποδράσει” από τα σχετικά πρόσφατα χαμηλά των 2,9 ευρώ (πλησίασε σε χαμηλά 13 μηνών) είναι αυτός της Βιοχάλκο. Για να αλλάξει κάτι ουσιαστικά στην βραχυπρόθεσμη τάση πρέπει η μετοχή να δώσει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 4,22 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να οριοθετείται στα 3,85 ευρώ.

Καμία ουσιαστική μεταβολή στην κατανομή του τζίρου, με τους τίτλους του 20αρη να αποσπούν το 90% και τους Εθνική και ΟΤΕ το 45% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Στο ταμπλό του 20αρη επικράτησε κατά κράτος το “πράσινο” με μοναδική “κόκκινη” εξαίρεση τον Ελλάκτωρα (-0,91%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Ταχυδρομικό Ταμιευτηρίου.

“Γραμμή κρούσεως” των λίγων αγοραστών οι Βιοχάλκο (+4,62%), ΟΤΕ (+4,49%) και Κύπρου (+4,86%).

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Αγροτική, Coca-Cola, Intralot, Alpha Bank, MPB, MIG και θετική ημερήσια μεταβολή για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Εθνική, Πειραιώς, Motor Oil, Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις υποχωρώντας μέχρι τις 1836,86 μονάδες (10.46), όμως μετά τις 11.43 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1900,55 μονάδες (14.18), υποχώρησε εκ νέου μέχρι τις 1862,72 (16.04) και η τελική ανοδική αντίδραση τον έκλεισε στις 1882,1 μονάδες με κέρδη 1,27%, ενώ ο φτωχός τζίρος ξεπέρασε τα 136 εκατ. από τα οποία τα 10,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Ουδετέρων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 99 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών και 23 τίτλοι με κέρδη από 5 έως 17,72%.

Πλ. Θράκης, Εμπορική, Ηλεκτρονική και Aspis Bank θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μπόρεσαν να συνδυάσουν ημερήσια κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές.

Και το καλύτερο της συνεδρίασης, χωρίς περαιτέρω σχόλια: 65 τίτλοι βρέθηκαν στο “κουδούνι” της λήξης με μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 112 δεν ξεπέρασαν σε ημερήσιο όγκο τα 5000 τεμάχια (!!!)

Καθίσταται πλέον σαφές ότι η Αγορά ζητά κάτι παραπάνω από χαμηλές αποτιμήσεις, προκειμένου να αλλάξει την ψυχολογία της.

Και αυτό είναι η καλύτερη “ορατότητα” στα δημοσιοοικονομικά της Χώρας και βέβαια επιχειρηματικές ειδήσεις που θα αποτελέσουν τους θετικούς καταλύτες και θα φέρουν σε δύσκολη θέση όσους επιμένουν να διατηρούν “short” θέσεις.

Μέχρι τότε η όποια ανοδική κίνηση θα αντιμετωπίζεται με αυξημένη περίσκεψη και από πολλούς θα θεωρείται σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερα επίπεδα τιμών, ενώ η βραχυπρόθεσμη τάση θα συνεχίσει να είναι ασαφής και να τίθεται υπό συνεχή δοκιμασία.

Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι βραχυπρόθεσμα το ενδιαφέρον θα παραμείνει εστιασμένο στις εξελίξεις γύρω από τα δημοσιονομικά, στη στάση της Ε.Ε.

Κρίσιμη παράμετρος οι εξελίξεις γύρω από την αναμενόμενη νέα δημοπρασία 10ετών ομολόγων.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν και οι τρέχουσες αποτιμήσεις δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, όσοι επιμένουν σε κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, θα πρέπει να εξετάζουν την Αγορά “day by day”.

Μέτρα εκτός των φοροεισπρακτικών ζητούν αρκετοί ξένοι διαχειριστές, που θεωρούν ότι για να πειστούν οι Αγορές αυτά πρέπει να συνδυαστούν με επιθετική αναπτυξιακή πολιτική, μηδενισμό των αγκυλώσεων και της γραφειοκρατίας και πλήρη απελευθέρωση των εγχώριων αγορών.

Επίσης να σταματήσει η σκανδαλώδης επιχορήγηση του “υδροκέφαλου” Δημόσιου τομέα και να δοθούν σημαντικά κίνητρα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αναλάβει πρωτοβουλίες και να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι εδώ και αρκετό καιρό έχουν εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση τα νέα μέτρα για την επιδότηση πρόσληψης ανέργων και όμως ακόμα στα γραφεία του ΟΑΕΔ οι αρμόδιοι υπάλληλοι δηλώνουν άγνοια και περιμένουν τις εγκυκλίους για να ενημερωθούν το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα αυτά(!) Και μετά από όλα αυτά θέλουμε όλα όσα εξαγγέλλονται να τα παίρνουν σοβαρά και τοις μετρητοίς οι Αγορές (!)

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι παράγοντες της Αγοράς που υποστηρίζουν ότι η Χώρα και κατ΄ επέκταση το Χ.Α. θα συνεχίσουν να υφίστανται την έλλειψη εμπειρίας “επαφής” των εγχώριων αξιωματούχων με τις Αγορές. Το πρόβλημα προκύπτει και από την “περίεργη” αντίληψη που έχουν οι Κοινοτικοί αξιωματούχοι για την αλληλεγγύη, ενώ (κατά πολλούς) η Ευρωζώνη είναι μία νομισματική ένωση που δεν έχει πολιτική υπόσταση, ούτως ώστε να έχει και κοινή στάση απέναντι στα εκάστοτε προβλήματα.

Όμως η τρέχουσα κρίση μπορεί να έχει και την θετική της πλευρά, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες θα αναγκαστούν από τις συνθήκες να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, να προχωρήσουν σε εξαγορές ή συγχωνεύσεις, να βγουν τελικά ενισχυμένοι και να προκύψουν ισχυρότερες οντότητες και μεγαλύτερες δυνάμεις σε διάφορους κλάδους.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Σε μία ιδιότυπη “ομηρία” βρίσκεται το Χ.Α. και δεν πρόκειται να απεμπλακεί αν η Κυβέρνηση δεν προχωρήσει και σε άλλα μέτρα που να πείθουν ότι διασφαλίζεται πλήρως η μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010, εκτιμά ο Στρατής Πολυχρονέας. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec., μέχρι τότε η Ελλάδα θα παραμείνει στο επίκεντρο της αρνητικής ειδησεογραφίας, οπότε δεν αναμένονται και ουσιαστικά βήματα “προόδου” στο Χ.Α.

Η Αγορά δίνει την εντύπωση “κινούμενης άμμου” αφού κάθε ανοδική κίνηση φαίνεται καταδικασμένη στην φθορά του χρόνου, τονίζει με έμφαση ο Μάνος Χατζηδάκης. Την ίδια στιγμή η απουσία ειδήσεων και “ειδικών νέων” σε μακροοικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο επιτείνουν το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας αυξάνοντας το βαθμό αποστροφής από τις μετοχές, υποστηρίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η Αγορά φαίνεται και πάλι να είναι πιο ευαίσθητη στην αρνητική είδηση αντιδρώντας με πωλήσεις σε νέα τα οποία είναι ήδη ή σχεδόν γνωστά αφού η απώλεια συσχέτισης με το θετικό κλίμα των ξένων Αγορών έχει ουσιαστικά καταργήσει το μοναδικό εν δυνάμει θετικό καταλύτη (έστω και “εισαγόμενο”). Υπό αυτές τις συνθήκες η δοκιμασία των φετινών χαμηλών (1791 μονάδες) δύσκολα θα αποφευχθεί.

Εκτιμάται ότι η Σοφοκλέους θα αντιδράσει με μεγαλύτερη “ζωντάνια” λόγω “φθήνιας” από την προσέγγιση δηλαδή κάποιων επιπέδων όπου η χαμηλή τιμή θα λειτουργήσει ως βασικό κίνητρο για βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και ευκαιριακούς επενδυτές.

Αν και η αποτίμηση της Ελληνικής αγοράς παραμένει πολύ κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους όπου σημειώνονται πυθμένες στις πτωτικές Αγορές, ίσως ένας καλός συγχρονισμός εισόδου στην Αγορά μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά όταν αυτή προσεγγίσει τεχνικές ζώνες σφοδρής υποτίμησης. Προς το παρόν αυτές οι περιοχές απέχουν 5% με 10% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, εκτιμά ο αναλυτής της Πήγασος.

Απογοήτευση τόσο από πλευράς συναλλαγών, όσο και από την γενικότερη εικόνα του ταμπλό διαπιστώνει ο Απόστολος Μάνθος που θα προσπαθήσει να “διερευνήσει” τεχνικά τους FTSE και FTSEM.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance, ο πρώτος δείκτης στο τριαντάλεπτο διάγραμμα τιμών έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό του καθοδικού καναλιού ένα πολύ βραχυχρόνιο τριγωνικό σχηματισμό, με άκρα τις 904 και 955 μονάδες. Η διάσπαση ενός των δύο άκρων πιθανόν να διαμορφώσει συνθήκες έντονης κίνηση στον εν λόγω δείκτη.

Όσον αφορά τον FTSEM, αυτός επιβεβαίωσε με εντυπωσιακό τρόπο την αμέσως προηγούμενη εκτίμηση του αναλυτή της Fortius που ανέφερε ότι η καθοδική διάσπαση των 2542 μονάδων θα δημιουργούσε προϋποθέσεις υποχώρησης του δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 2176 μονάδων. Πράγματι στην συνεδρίαση της 9/2/2010 ο εν λόγω δείκτης “έγραψε” ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 2175,46 μονάδες για να προσπαθήσει εν συνεχεία να αντιδράσει εν μέσω σημαντικών διακυμάνσεων.

Οι επόμενες αντιστάσεις οριοθετούνται στην ζώνη 2350 – 2360, ανοδική διάσπαση της οποίας μπορεί να φέρει τον δείκτη προς τις 2500 μονάδες. Αντίθετα σε περίπτωση πισωγυρίσματος, πιθανόν να επανατεσταριστούν οι 2176 μονάδες, καθοδική διάσπαση των οποίων θα οδηγήσει προς την θεωρούμενη ισχυρή στήριξη των 2059 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σχετικής μεταβλητότητας που αύξησε τον όγκο συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE διατήρησαν τις μικρές υποτιμήσεις.

Λίγες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 14717, τιμή εκκαθάρισης 929,06) κινήθηκαν μεταξύ 900 και 939,5 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (171800 MIG, 79100 Κύπρου, 51400 Εθνική, 18400 Alpha Bank, 60300 MPB, 22300 ΟΤΕ, 25000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3788), Alpha Bank (2334), Πειραιώς (878), Eurobank (1040), Κύπρου (307), Ταχ. Ταμιευτήριο (203) ΓΕΚ (128), MIG (426), ΟΤΕ (1415), ΔΕΗ (237), ΟΠΑΠ (422), Intralot (195), Ελ. Πετρέλαια (281), Βιοχάλκο (128), ΕΧΑΕ (176).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 36227 τεμ., Alpha Bank 7081 τεμ., Coca-Cola 5242 τεμ., MIG 15109 τεμ., ΟΤΕ 5891 τεμ., Πειραιώς 55000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Πειραιώς 30000 τεμ., Forthnet 16500 τεμ., Jumbo 25000 τεμ., Εθνική 28500 τεμ., ΟΤΕ 54000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (10485540 τεμ.), Eurobank (12020364 τεμ.), Κύπρου (6245276 τεμ.), Πειραιώς (9115137 τεμ.), Alpha Bank (9776535 τεμ.), MIG (6063056 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 500 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 15,00 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LTD γνωστοποιεί ότι την 17η Φεβρουαρίου 2010 κατείχε καθαρή ανοικτή θέση επί του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας εταιρείας Jumbo ΑΕE: Ονομασία κατόχου καθαρής ανοικτής θέσης: Citigroup Global Markets Ltd. Ονομασία Εκδότη: Jumbo ΑΕE. Καθαρή ανοικτή θέση: (344.485) μετοχές, (0,27%). Ημερομηνία: 17 Φεβρουαρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v