Σε "κλοιό" οι τράπεζες στο ΧΑ

Συνεχίζεται το παιχνίδι των… γατών με το ποντίκι, εν μέσω εκμυστηρεύσεων της γαλλίδας ΥΠΟΙΚ για τα "6 σπίτια, που γονάτισαν την Ελλάδα". Σε κλοιό οι τράπεζες όσο παραμένουν υψηλά τα spreads και το κόστος αντασφάλισης.

Συνεχίζεται το… γαιτανάκι με επίκεντρο το Χρηματιστήριο Αθηνών και μπόλικο παρασκήνιο από "παιχνίδια΄"ξένων οίκων μέχρι οφέλη των ΓερμανόΓάλλων από την πίεση που υφίσταται εδώ και εβδομάδες το ευρώ.

Η πλειονότητα των ενεργών παικτών έχει συμβιβαστεί με την προοπτική μίας νευρικής, ευμετάβλητης συνέχειας με έντονες πιέσεις και πιθανότερη την περαιτέρω απαξίωση των αποτιμήσεων των ελληνικών τραπεζών.

Πλέον η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ υποχωρεί στα επίπεδα του Μαρτίου 2009, προσώρας ως ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ, με τις τράπεζες να χάνουν 24,9% από την αρχή του έτους. Η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης έδωσε στοιχειωδώς υψηλότερες τιμές (έως 1.899,65 για τον ΓΔ και 945,81 μονάδες για τον FΤ 20) αυτών όμως ουδέν.

Οι εκτιμήσεις για την βραχυπρόθεσμη τάση διίστανται (ως συνήθως) με τους πιο αισιόδοξους να αναφέρονται σε επιβεβαίωση στηρίξεων (λ.χ πέριξ των 895-905 μονάδων για τον 20άρη) ενώ οι συντηρητικότεροι θεωρούν πιθανότατο το ενδεχόμενο άμεσης περαιτέρω υποχώρησης.

Ενδεικτική και η θέση του φίλου zelis677 (στον χθεσινό Εκηβόλο, όπου "ανέβηκαν" δύο χρήσιμα διαγράμματα). Όμως αμφότερες οι τάσεις συμφωνούν, πως το ΧΑ μέχρι τα μέσα- τέλη Μαίου, που το ελληνικό κράτος θα πρέπει να εξασφαλίσει δανεισμό έως 25 δισ. ευρώ η κατάσταση θα παραμείνει εξαιρετικά πιεστική με την αγορά ελληνικών ομολόγων και τραπεζικών μετοχών ευάλωτες στις διαθέσεις των ξένων.

Δεν είναι τυχαίο, που το Λονδίνο (κύριο κέντρων δράσης των κάθε λογής hedge funds) παραμένει πιεστικά αρνητικό προς την Αθήνα. Σταθερά πωλητές στην υποκείμενη αγορά και εμμονικά "πωλητές" στην αγορά Παραγώγων. Η συντήρηση της επιτοκιοακής διαφοράς σε επίπεδα πάνω από το 3,0% δεν επιτρέπει ούτε για σήμερα αισιόδοξες σκέψεις, εκτός και εάν θα πρέπει να συνεχιστεί η αναδιάρθρωση τραπεζικών θέσεων, που θα μπορούσε να οδηγήσει τον κλαδικό δείκτη και πάλι προς τις 2.060 μονάδες.

Αναλογικά αυτό… αντιστοιχεί με νέα προσπάθεια υπέρβασης των 13,9-14 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής που εχθές υποχώρησε τελικά στα 13,42 ευρώ, την ελάχιστη τιμή συνεδρίασης.

Αρνητικό σερί 3Χ3 για τη μετοχή
, που ο τελευταίος κύκλος διόρθωσης ξεκίνησε από τα 15,07 για να φτάσει μέχρι τον τοπικό πυθμένα των 12,96 στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Σε αυτή την συγκυρία ακόμη δύο ξένοι οίκοι (JP Morgan, Morgan Stanley) μειώνουν έως και 45% τις τιμές στόχους για τους πέντε μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, ενώ η Moody s προχώρησε υποβάθμιση των υβριδικών εκδόσεων των ελληνικών τραπεζών, κάτι που σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό θα αποτυπωθεί στο…ταμπλώ.

Ο ΣΜΕΧΑ σε αυτή την ευαίσθητη φάση της αγοράς προτείνει την προσωρινή απαγόρευση του short selling, θέση που παραδοσιακά δημιουργεί αντίθετες και αντικρουόμενες γνώμες, εκτιμήσεις.

Η ουσία όμως αφορά στον ελάχιστο βαθμό διασφάλισης των στοιχειωδών προυποθέσεων της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς μας και της ουσιαστικής προστασίας των επενδυτικών συμφερόντων.

Κάτι τέτοιο θα ήταν αφέλεια να πιστεύουμε ότι υφίσταται στο ΧΑ τη στιγμή που "πρώτο θέμα" στα ευρωπαικά ΜΜΕ είναι οι αποκαλυπτικές εκμυστηρεύσεις της Κριστίν Λαγκάρντ –γαλλίδας υπουργού Οικονομικών- για τα "έξη σπίτια, που γονάτισαν την Ελλάδα", τις προχθεσινές δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού και των τόσων άλλων ευθύτατων πλέον βολών κατά του… Συστήματος.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον και παρά το ότι βγάζουμε… φλύκταινες, όταν ακούμε για εισηγήσεις περί… απαγόρευσης θα συνυπογράφαμε την σχετική πρόταση του Συνδέσμου των Χρηματιστών.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v