Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταξύ Σκύλλας και... Χάρυβδης

Σε συμπληγάδες το οικονομικό επιτελείο, το ΧΑ και οι υγιείς κλάδοι της οικονομίας. Πρωτοφανές "παιχνίδι" στια πλάτες της χώρας, όλων ημών που παρακολουθούμε ανήμποροι την εκχώρηση δικαιωμάτων και... αξιοπρέπειας.

Μικρό… καλάθι κρατούν οι αγορές, εν όψει των όποιων αποφάσεων λαμβάνονται εχθές και σήμερα στις Βρυξέλλες. Με την οικονομία να παραμένει εγκλωβισμένη σε στενωπό ασφυκτικών πιέσεων και το ΧΑ αδύναμο να αντιδράσει πέραν των 3-4 συνεδριάσεων.

Ηταν λογικό από αυτή την άποψη μετά το "ράλι ανακούφισης" να ξαναπέσει σε… κώμα το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες "κρεμασμένες" κυρίως από τους ξένους παίκτες.

Οι βασικοί δείκτες "όμηροι" στα χέρια όλο και περισσότερων ξένων, που δείχνουν να κερδίζουν και συνάμα να… διευκολύνονται από την αδυναμία της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της.

Πληθώρα άρθρων, αναφορών, συχνά αντικρουόμενων θεμάτων από τις σελίδες του euro2day για αυτό το πρόβλημα, που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.899 και τον Ftse20 στις 937 μονάδες θα λέγαμε πως η απαξίωση τραπεζικών ομίλων, επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και ιδιωτικών ομίλων βολεύει αρκετούς εκτός συνόρων.

Η Εθνική στα 13,55 ευρώ πολύ κοντά στις περιοχές στήριξης (πέριξ των 12,5 ευρώ) που θα "άνοιγαν" τον δρόμο για ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις. Αν και σε αυτή τη συγκυρία θα... βόλευε και την κυβέρνηση η αναθέρμανση σεναρίων συνωμοσίας το… ταμπλώ και οι αποτιμήσεις παραπέμπουν σε αυτούς που ωφελούνται ουσιαστικά.

Ενδεικτική θεωρούμε εδώ και καιρό την περίπτωση του ΟΤΕ (εύλογα λόγω Deutsche Telekom) που διαμορφώνεται πλέον στα 8,63 ευρώ. Δηλαδή λίγο υψηλότερα από την πολύ κρίσιμη περιοχή των 8,32 ευρώ (καθότι… παλιά τιμή, που έρχεται από το 2003) με ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση να ανοίγει τον "ασκό του Αιόλου" για τον Οργανισμό και τη μετοχή του.

Ακόμη και οι σχετικά πιο αισιόδοξοι παραδέχονται, πως ενδεχόμενη υποχώρηση της μετοχής του ΟΤΕ χαμηλότερα αυτών των τιμών θα άνοιγε το… βάραθρο για αποτιμήσεις χαμηλότερα και των 6 ευρώ (!) ανά μετοχή.

Είναι εμφανές, πως από το παιχνίδι σε βάρος της οικονομίας, του ΧΑ επιτυγχάνονται ευτελείς χρηματιστηριακές αξίες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στη συνέχεια. Η στήλη έχει ενδείξεις, πως πίσω από τους σταθερούς αγοραστές στη μετοχή του ΟΤΕ βρίσκονται χρηματιστηριακές, που θα μπορούσαν αν ενεργούν χαρτοφυλάκια για λογαριασμό λ.χ των γερμανών. Αποδείξεις για κάτι τέτοιο- εάν όντως συμβαίνει- θα έπρεπε να έχουν οι αρμόδιες εποπτικές αρχές…. αλλά σε αυτή την κατάσταση έχει "χαθεί η μπάλα".

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον τοπ θέμα που ανοίγει για την μερισματική πολιτική των τραπεζών, το "άνοιγμα" της αγοράς τυχερών παιχνιδιών, οι επιχειρηματικές κινήσεις που γίνονται λ.χ στον κλάδο της αεροπλοίας ημί-αντίδοτα θα μπορούσαν να αποτελέσουν σε ένα χρηματιστήριο, που για τα συμφέροντα των περισσότερων θα πρέπει να υποβαθμιστεί περισσότερο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v