Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε…κώμα μετά το ράλι ανακούφισης

Από το Ecofin της Τρίτης περνάει η τάση στο ΧΑ, με τους πωλητές να ...καραδοκούν μετά τις τεχνητές αναπνοές της προηγούμενης εβδομάδας. Κυρίαρχος ο σκεπτικισμός. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μετά την αρχική αισιοδοξία και την ευνοική υποδοχή από τις αγορές ομολόγων, μετοχών επανήλθε ο σκεπτικισμός και οι επιφυλάξεις με συνέπεια το "γύρισμα" της αγοράς προς τα επίπεδα των 1.888 μονάδων.

Στις 1.799-1.791 μονάδες διαμορφώθηκε (στις 8-9/2) σχηματισμός "διπλού πυθμένα", περιοχή που μερίδα αναλυτών θεωρεί σχετικά ισχυρή περιοχή στήριξης. Για αυτούς ζητούμενο είναι αν η βραχυχρόνια ανοδική αντίδραση, με αφετηρία το πρόσφατο χαμηλό των 1.791 μονάδων, μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία αντιστροφής της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης.

Σύμφωνα με την Εμπορική, για να υποστηριχτεί τεχνικά αυτό το σενάριο, θα πρέπει να ξεπεραστούν άμεσα οι 1.990 μονάδες και στη συνέχεια η σημαντική αντίσταση των 2.080-2.090 μονάδων. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι θέμα χρόνου να διασπαστούν τα πρόσφατα χαμηλά.

Πιο αναλυτικά, στην τεχνική της ανάλυση η Εμπορική αναφέρει ότι στο προηγούμενο πενθήμερο σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας. Αρχικά καταγράφηκε νέο χαμηλό έτους στις 1.791 μονάδες και στη συνέχεια σημειώθηκε ανοδική αντίδραση μέχρι τις 1.991 μονάδες.

Στη φάση της υποχώρησης ο Γενικός Δείκτης βρήκε στήριξη στο χαμηλό όριο του 4μηνου καθοδικού καναλιού. Δεδομένου, ότι η νέα διόρθωση, που ασκήθηκε σε τράπεζες και Ftse20 ξεκίνησε από τα μέσα της Πέμπτης, αποδόθηκε στις επιφυλάξεις της Nomura για την επάρκεια της κοινοτικής βοήθειας, την βύθιση του ΑΕΠ και τους φόβους των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες, οι αναλυτές θεωρούν εξίσου δύσκολη την συνέχεια.

Μάλιστα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής ήρθαν να προστεθούν τα νεότερα από την κινεζική οικονομία, που πίεσαν χαμηλότερα τις ευρωπαϊκές αγορές και την Νέα Υόρκη. Στην αγορά της Wall οι αναλυτές που παρακολουθούν την "λύση σφηνοειδούς σχηματισμού" του DJIA εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί στη συνέχεια, από τη στιγμή μάλιστα που εκτιμούν ότι η τελευταία αντίδραση ολοκληρώθηκε στην περιοχή του ΚΜΟ20 ημερών.

Επίσης παράλληλη σύγκριση της εικόνας του DJIA με τους S&P 500, FTSE 100, DAX 30 και CAC 40 παραπέμπει σε συνολικότερη καθοδική διάσπαση των περισσότερων βασικών δεικτών ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού. Σε συνδυασμό με τον ΒΙΧ- S&P Banking Index, δηλαδή του τραπεζικού κλαδικού δείκτη που "αρνήθηκε" να ακολουθήσει τους άλλους μερικούς-κλαδικούς στα πρόσφατα υψηλά τους, δημιουργείται μία…γκρίζα τεχνική εικόνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της eZMarket για τις μετοχές των μεγάλων τραπεζών η ανοδική κίνηση (από τα χαμηλά Μαρτίου ΄09) τερματίστηκε στις κορυφές του Οκτωβρίου. Διαγραμματικά (και από το marketwatch.com-indexes) οι Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo &Co, JP Morgan Chase και Citigroup δείχνουν ξεκάθαρα πως έχουν εισέλθει σε καθοδικό κανάλι.

Τα ίδια-και αρκετά χειρότερα παρατηρούνται και στο ΧΑ- για τις ελληνικές τράπεζες παρά τις…τεχνητές αναπνοές της προηγούμενης εβδομάδας. Το ενδεχόμενο ακόμη ενός…ράλι ανακούφισης δεν θα πρέπει να αποκλείεται εάν και εφ΄όσον τα μέτρα πείσουν και ικανοποιήσουν τις αγορές, ωστόσο η μεσοπρόθεσμη τάση έχει λάβει εμφανή κλίση.

Στο ΧΑ και τις τράπεζες του FT20 σηματωρός παραμένει η μετοχή της Εθνικής (με τρέχουσα αποτίμηση 8,3 δισ. ευρώ) για την οποία ο Απόστολος Μάνθος (Fortius Finance) παραμένει επιφυλακτικός. Περισσότερα ενδιαφέροντα τεχνικά στοιχεία του Απ. Μάνθου συμπεριλαμβάνονται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου (11/2…χρειάζονται ΄΄καύσιμα΄΄ για κίνηση υψηλότερα)

Ο αναλυτής της Fortius επισημαίνει εύστοχα τις ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές για τη μετοχή της Εθνικής στη συνεδρίαση της 10/2 ( με εντυπωσιακό τζίρο 11.7 εκατομμυρίων μετοχών) τις δεύτερες περισσότερες μετά την…κατάρρευση της 9/12/09 κάτι που δεν προοιωνίζεται θετική συνέχεια.

Εάν η μετοχή της Εθνικής δεν επανέλθει άμεσα προς τα 15,4 ευρώ (και ο FΤ20 προς τις 1.040 μονάδες) τότε εκτιμάται, πως οι πωλητές θα επανέλθουν δριμύτεροι.

Στην περίπτωση μάλιστα, που τα μέτρα που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Δευτέρα-Τρίτη στις Βρυξέλλες, δεν ικανοποιήσουν τα ξένα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια τότε οι πιέσεις στην Εθνική και τις τράπεζες θα είναι μεγαλύτερες.

Για την Εθνική προέχει η συντήρηση της τιμής υψηλότερα των 12,4 ευρώ τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις ώστε να ρευστοποιηθούν χωρίς βιασύνη θέσεις, που μένουν ανοιχτές από τη συνεδρίαση της 9-10 Φεβρουαρίου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές του FT20.

-----

Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "η γενικότερη στάση αναµονής φαίνεται ότι συντηρείται εν µέσω και µίας διευρυνόµενης αβεβαιότητας ως προς την ουσιαστική υλοποίηση του ανακοινωθέντος από την ελληνική κυβέρνηση σχεδίου σταθερότητας και ανάπτυξης.

Οι παραπάνω παράγοντες εκτιµούµε πως θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και κατά την ερχόµενη εβδοµάδα, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα τόσο την ισχνή εγχώρια επιχειρηµατική ειδησεογραφία, όσο και τις ανακοινώσεις των εταιρικών οικονοµικών αποτελεσµάτων για τη χρήση του 2009.

Ταυτόχρονα, αν και η τιµή του spread των ελληνικών δεκαετών οµολόγων αποκλιµακώθηκε σε σηµαντικό βαθµό κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας που µόλις ολοκληρώθηκε, συνεχίζει να παραµένει σε υψηλά επίπεδα, επιβαρύνοντας πρωτίστως τον τραπεζικό κλάδο αλλά και (εµµέσως) το σύνολο της επιχειρηµατικής κοινότητας, τόσο σε επίπεδο καθηµερινής λειτουργικής δραστηριότητας όσο και οικονοµικών καταστάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούµε ότι ο συνδυασµός των προαναφερθέντων παραµέτρων στην καλύτερη περίπτωση θα συντηρήσει τις τάσεις συσσώρευσης την ερχόµενη εβδοµάδα, µε τις ανακοινώσεις των οικονοµικών αποτελεσµάτων να επανέρχονται µε αργούς ρυθµούς στο προσκήνιο, στοιχείο, πάντως, το οποίο δεν αναµένεται να οδηγήσει στη θετική αυτονόµηση της αγοράς, ακόµα και αν υπάρξουν επιµέρους διαφοροποιήσεις.

Οι εξελίξεις αυτές εκτιµούµε ότι θα διατηρήσουν τη στάση αναµονής των επενδυτών, µε σηµείο - κλειδί για τη µετέπειτα πορεία της εγχώριας χρηµατιστηριακής αγοράς να αποτελούν τα δείγµατα ικανοποίησης της αγοράς από την υλοποίηση του προγράµµατος σταθερότητας, καθώς και η ολοκλήρωση µεγάλου µέρους του κρατικού δανεισµού έως τον Απρίλιο, σύµφωνα και µε τις προγραµµατικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Τεχνικά, ο Γενικός ?είκτης προσέγγισε τις 1.990 µονάδες, ένα σηµείο το οποίο αποτελούσε προσεγγιστικά το όριο της αντίδρασης από τις 1.791 µονάδες (~+10%). Η διορθωτική πορεία που ακολούθησε στη συνέχεια µπορεί να θεωρηθεί ως αναµενόµενη, υπό την έννοια ότι τέτοια βίαια ξεσπάσµατα συνοδευόµενα από έντονες διακυµάνσεις είθισται να µην έχουν συνέχεια και λαµβάνονται περισσότερο ως ευκαιρίες κατοχύρωσης κερδών παρά ως ευκαιρίες περαιτέρω τοποθετήσεων."

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.899,42 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 1,09% περιορίζοντας τις απώλειες έτους στο 13,51%. Ο FTSE 20 σημείωσε πτώση 0,11%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 2,03%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 0,69% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, τα σημαντικότερα κέρδη εμφάνισε ο κλάδος των Βιομηχανικών Προιόντων & Υπηρεσιών, με άνοδο 5,37% καθώς και ο κλάδος των Πρώτων Υλών υψηλότερα 5,08%

Στον αντίποδα, τις σημαντικότερες απώλειες εμφάνισαν οι Τηλεπικοινωνίες –πτώση 7,2%- ο κλάδος του Εμπορίου χαμηλότερα 1,36%, και των Τραπεζών με πτώση 1,25%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Kλωσ/για Ναυπάκτου ( 30%), Νεώριον (30%), Καρέλια (28,67%), Ελβάλ (20,87%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (20%), Τρία Άλφα (18,80%), Lamda Development (16,23%), Aspis Bank (15,49%), Τεχνικές Εκδόσεις (14,71%) και Βιοχάλκο (14,62%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Hellas Online (-13,39%), Creta Farm (-13,27%), Μπήτρος (-12,20%), Ιntrakat (-11,11%), Βιοτέρ (-8,33%), Profile (-8,05%), Dionic (-7,89%), Νutriart (-7,89%), Sprider- Πέτσιος (-7,69%), ΟΤΕ (-7,2%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v