Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αμυνα και υπομονή με βλέμμα σε πιθανά deals

Νέους ορίζοντες για ανάλογες επιχειρηματικές κινήσεις-συνέργειες ανοίγει η προοπτική κοινής πτήσης των Olympic Air-Aegean Airlines. Σε αναμονή των…οικονομικών λεπτομερειών του ΄΄πακέτου΄΄ οι βραχυπρόθεσμοι.

Επιτέλους μία επιχειρηματική είδηση, που μας δίνει αφορμή να ξεκινήσουμε σήμερα με κάτι διαφορετικό πέρα από στενό πλαίσιο της "ελληνικής κρίσης".

Αυτό γιατί εκτός από την προφανή συνέργεια που δημιουργεί η προοπτική κοινής πτήσης των Olympic Air-Aegean Airlines, των οικονομιών κλίμακος που διαμορφώνονται για τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους και τις αερομεταφορές νε γένει αποτελούν προπομπό ευρύτερων εξελίξεων.

Αργά ή αργότερα θα φανεί πως η διεθνής κρίση και τα εγγενή προβλήματα της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσουν αρκετούς επιχειρηματίες και επενδυτικά σχήματα σε κινήσεις ανάλογες των Α. Βγενόπουλου- Θ. Βασιλάκη. Είναι ίσως από τις ελάχιστες διεξόδους για να επιβιώσουν, να ισχυροποιηθούν και να εκμεταλλευτούν τις όποιες ευκαιρίες σε εύθετο χρόνο επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο, τις κατασκευές, την ενέργεια, την ακτοπλοία, το εμπόριο.

Δεν είναι τυχαίο πως η αγορά γνώριζε και χρηματιστηριακά έχει ανταμείψει ήδη την κίνηση Θ. Βασιλάκη με τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου να έχει ενισχυθεί κατά 20% από την αρχή του έτους και τις τελευταίες τέσσερεις συνεδριάσεις να έχει ένα θετικό σερί από τα 3,84 στα 4,30 ευρώ.

Ανάλογες κινήσεις θα σημειωθούν αρκετές στη διάρκεια του πρώτου 6μηνου, όπου- κατά την εκτίμηση μας- θα έχουμε σαφέστερες ενδείξεις από τράπεζες, στοιχηματισμό και ενδεχομένως ακτοπλοΐα. Από μία άποψη ουσιώδεις ενέργειες "συσσώρευσης- συγκέντρωσης δυνάμεων" θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίδοτο στις καταστροφικές συνέπειες της κρίσης. Εμμένουμε και βλέπουμε.

Ως προς τα της επικαιρότητας ο Γιώργος Α. Σαββάκης επιχειρεί να καταγράψει τα δύο σενάρια, στα οποία κυρίως ποντάρει η πλειονότητα βραχυπρόθεσμων παικτών αλλά και επενδυτών. Θετικό και αρνητικό, που όπως σημειώνει εύστοχα ο καλός συνάδελφος σχετίζονται-εξαρτώνται από την πορεία και τις αντοχές της οικονομίας μας, των αγορών μας.

Εμείς θα εμμείνουμε βραχυπρόθεσμα γνωρίζοντας, πως για ένα έχει τύχη ένα επόμενο "παιχνίδι προεξόφλησης" οι αγορές και το ΧΑ θα χρειαστούν... κίνητρο και δέλεαρ. Ανάλογα θα πράξουμε, καθώς οι βασικοί δείκτες και μετοχές δεν έχασαν την απόδοση του διημέρου 9-10 Φεβρουαρίου οι δε Γενικός Δείκτης και Ftse20 δεν "κινδύνευσαν" καν να χάσουν κρίσιμες στηρίξεις. Προς ώρας, οι 885 μονάδες για τον Ftse20 μας αρκούν για τα... μετόπισθεν, όπως και τα 12,87-12,73 για τη μετοχή της Εθνικής.

Δεδομένου, ότι μπροστά μας έχουμε 3ημερο και οι εξελίξεις θα τρέχουν για την οικονομία μας.  σε μέρες που θα είναι κλειστή η... Σοφοκλέους θα είμασταν ικανοποιημένοι από μία συντήρηση δυνάμεων. Εκτός εάν προκύψει κάποιος... joker αίφνης σήμερα.

Σε αντίθετη περίπτωση θεωρούμε απαραίτητη την υπέρβαση των 2.018-2.020 μονάδων (ΚΜΟ20) για να μείνουμε εντός παιδιάς και στη συνέχεια, ανάλογα με τις εξελίξεις, να ανεβάσουμε υψηλότερα τον πήχη. Ακόμη μπορεί να είναι αρκετά πρώιμο, αλλά υπάρχει και ένα σενάριο (το απόλυτα θετικό) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά προς τα επίπεδα του ΚΜΟ 200 στην περιοχή των 2.350-2.400 μονάδων. Όμως μέχρι νεοτέρας…άμυνα και αναμονή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v