Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αναμονή στις χθεσινές κορυφές…

Στα όρια των χθεσινών «κορυφών» διαμορφώνονται οι βασικοί δείκτες εν αναμονή των …νεότερων από το μέτωπο Βερολίνου- Παρισιού. Στα 15€ η ΕΤΕ στις 1.000 μονάδες ο FT20 με τους βραχυπρόθεσμους να περιμένουν το… επόμενο σήμα.

Προς τις χθεσινές «κορυφές» τους αντιδρούν οι βασικοί δείκτες, μέσα σε γενικότερο κλίμα και διάθεση αναμονής, επιφυλακής.

Προσεκτικές οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών, στο όριο που επιτρέπει η συγκυρία καθώς από την αρχή της συνεδρίασης ο μεν Γενικός Δείκτης προσέγγισε τις 1.981, ο FTSE 20 τις 1.001 και ο Τραπεζικός τις 2.253 μονάδες. Ικανοποιητικά επίπεδα, με καλές σε γενικές γραμμές συναλλαγές (23 εκατ. ευρώ στις 10.55) που παραπέμπουν σε μεθοδική κίνηση, χωρίς ακρότητες και υψηλούς τζίρους.

Περί τα 12 εκατ. ευρώ φτάνουν οι συναλλαγές στη μετοχή της Εθνικής, που από την αρχή κινήθηκε υψηλότερα στα 15,07 ευρώ. Συνεχής η καταγραφή τοπικών «κορυφών» για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και τον τραπεζικό δείκτη εν αναμονή- το πιθανότερο- των επόμενων εξελίξεων.

Ούτως ή άλλως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει με το μέρος των αγοραστών, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά μέχρι που μπορεί να φθάσει η τρέχουσα αντίδραση για τον FTSE 20.

Υψηλότερες τιμές για την Eurobank στα 6,20 ευρώ, για την Alpha Bank στα 7,23 ευρώ, της Τράπεζας Κύπρου στα 4,36, της Τράπεζας Πειραιώς στα 6,29 αλλά και της Marfin Popular στα 2,02 ευρώ. Η μετοχή της ΑΤΕ στα 1,71 ευρώ, του ΤΤ στα 4,14 ευρώ (στα 1,05 της Aspis Bank) στα 16,38 ευρώ της CCH.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς είναι ενθαρρυντικό πως η βραχυπρόθεσμη τάση συντηρείται για τους FTSE 20 και τράπεζες, πως η Εθνική Τράπεζα παραμένει κοντά στα 15 ευρώ, πως οι παίκτες επιδεικνύουν ψυχραιμία και… μέθοδο στο παιχνίδι τους με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παραμένει κοντά στα επίπεδα των 1.975-1.980 μονάδων.

Προφανώς στη συνέχεια το ΧΑ θα συγχρονισθεί με την όποια έκβαση προκύψει από τις Βρυξέλλες, με την στάση αναμονής που τηρείται μέχρι τώρα να προοιωνίζεται εκτόνωση είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Καλό θα ήταν ένα θετικό αποτέλεσμα από τους…εταίρους, που θα έδινε ακόμη μία ώθηση στους βασικούς δείκτες φέροντας τον Γενικό Δείκτη σαφώς υψηλότερα των 2.050 μονάδων. Όμως όλα σε αυτή την… λεπτή φάση των αγορών θα είναι συνέπεια των διεργασιών που γίνονται σε Βερολίνο-Παρίσι.

Μέχρι νεοτέρας η αγορά μένει σε αυτά τα επίπεδα (1,7% για τον ΓΔ) αφήνοντας λίγο χώρο και χρόνο για μόχλευση σε επιλεγμένες μετοχές του μεσαίου-χαμηλότερου χώρου. Είναι ενδεικτικό, πως η σχέση ανοδικών-καθοδικών διαμορφώνεται στο 5 με 6 προς 1 με 80 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Εύλογα ξεχωρίζει το Νεώρειο Συμμετοχών στα 0,99 ευρώ (λόγω των γαλλικών φρεγατών, να δούμε τι θα γίνει και με τον… πολύπαθο Σκαραμαγκά) , τα Σωληνουργεία Κορίνθου στα 1,17 ευρώ, η Aspis Bank στα 1,05 ευρώ, η Dionic στα 0,39 ευρώ, η Γενική στα 0,69 ευρώ, η Σιδενόρ στα 3,39 ευρώ κ.α.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v