Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσβλέποντας στη…φιλανθρωπία της Ε.Ε.

Αντίδραση προεξόφλησης άμεσων εξελίξεων στο οικονομικό πρόβλημα από την ΕΕ θεωρούν παράγοντες της αγοράς την υπεραντίδραση στο ΧΑ που επανηλθε στις 1.900 μονάδες. Αιχμή της ανόδου οι τράπεζες (8,5%) με την ΕΤΕ στα 14 ευρώ.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλη
Αντίδραση προεξόφλησης άμεσων εξελίξεων (από την ΕΕ) θεωρούν παράγοντες της αγοράς την κίνηση των βασικών δεικτών, που φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι βασικοί δείκτες κυμαίνονται ο μεν Γενικός στις 1.840 (2,1%) ο δε FΤ 20 στις 912 μονάδες (1,9%) με τις τράπεζες κατά 2,9% υψηλότερα αλλά με τις συναλλαγές να παραμένουν σε μέτρια επίπεδα.

Τζίρος 140 εκατ. ευρώ από τα οποία 62 στην Εθνική Τράπεζα (και μακράν άλλα 13 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank) σε μία προσπάθεια να ανασχεθεί η πρωτοφανής απαξίωση του τραπεζικού ομίλου και των υπόλοιπων του κλάδου.

Σε μετοχές του 20άρη, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης περιορίζεται η όποια προσπάθεια ανάσχεσης της πτωτικής τάσης και ελέγχου του υποτιμητικού παιχνιδιού με τις συναλλαγές να παραμένουν επικεντρωμένες σε μία 20-25άδα εισηγμένων.

Στα 5,19 ευρώ η μετοχή της Euroibank, στα 1,85 ευρώ η Marfin Popular, στα 4,02 ευρώ η  Τράπεζα Κύπρου, στα 5,35 ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς ενώ από κοντά αντιδρούν η ΑΤΕ στα 1,58, ΔΕΗ στα 11,20 ευρώ. Αντιθέτως υποχωρεί το ΤΤ στα 3,9 ευρώ, ο ΟΤΕ στα 8,97 ευρώ (!) με την αποτίμηση του Οργανισμού να έχει…εξαερωθεί στα 4,3 δισ. ευρώ.

Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον ξένοι οίκοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω σημαντικής υποχώρησης του ΧΑ, ενώ αντικρουόμενες παραμένουν οι εκτιμήσεις τους για τις ελληνικές τράπεζες (Citigroup vs Goldman Sachs).

Παράγοντες της αγοράς σχετίζουν την σημερινή αντίδραση με πιθανές κινήσεις της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη, αφήνοντας ανοιχτό ένα μικρό…παράθυρο για υπέρβαση των 2.000 μονάδων.

Μέχρι τώρα όμως- και με τα νέα τεχνικά δεδομένα- η περιοχή των 2.000 μονάδων αποτελεί ισχυρή αντίσταση (από προηγούμενη στήριξη) και αυτό που χρήζει προσοχής είναι η τακτική που ακολουθείται από παίκτες της αγοράς Παραγώγων.

Ο δανεισμός τίτλων παραμένει υψηλότατος, πολλές θέσεις πώλησης του FΤ 20 έχουν κλείσει από τα επίπεδα των 900-910 μονάδων, ενώ η πλειονότητα περιμένει άμεσα έναν επόμενο κύκλο διόρθωσης.

Προσώρας μένουμε στην εικόνα της αγοράς, που μόνο καλοδεχούμενη πρέπει να θεωρείται από τη στιγμή που αρκετές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης αντιδρούν, από τα νέα χαμηλά.

Στα 6,58 ευρώ τα ΕΧΑΕ, στα 3,74 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 7,90 ευρώ ο Φουρλής, στα 3,02 ευρώ η Βιοχάλκο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η υπεραντίδραση της μετοχής της Aspis Bank κατά 14,7% στα 0,78 ευρώ, καθώς επιχειρείται με συναλλαγές 135-140 χιλιάδων ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v