Συρρικνώνεται στα 8 δισ. ευρώ η ΕΤΕ

Πρωτοφανής απαξίωση των τραπεζών και σημαντικές πιέσεις στις μετοχές του κλάδου. Χαμηλότερα και των 900 μονάδων ο FTSE 20, φαίνεται να χάνει και το τελευταίο περιθώριο επαναφοράς.

«Ματώνουν» τις τράπεζες, καθώς οι πωλητές επιμένουν να ρευστοποιούν θέσεις τους.
Νέες σοβαρές απώλειες 2,7% για τον Γενικό Δείκτη (1.829 μονάδες), τον FTSE 20 3,4% (906 μονάδες), τις τράπεζες 5,2% , την Εθνική Τράπεζα στα 13,4 ευρώ.

Από τη στιγμή που οι επιφυλάξεις των ξένων διαδέχονται η μία την άλλη και η αμφισβήτηση για την πραγματική οικονομική κατάσταση τους (πιο τελευταία η αναφορά της Moody’s για τιτλοποιήσεις των τραπεζών) οι πωλήσεις, η αποχώρηση και η μείωση θέσεων θα συνεχίζεται παρά το ότι οι τιμές έχουν διορθώσει αισθητά.

Περισσότερο από 22% πλέον, από την αρχή του έτους για τον τραπεζικό δείκτη που διορθώνει περίπου 45% μέσα σε τρεις μήνες.

Είναι ενδεικτικό, πως η Εθνική έχει χάσει τις ίδιες περιόδους 21% και 46% αντίστοιχα, όταν προ 3μηνου κυμαίνονταν στα 25,82 ευρώ. Δραματική απώλεια αποτίμησης και μεγάλης έκτασης απομείωση όχι μόνο για την Εθνική αλλά το σύνολο των τραπεζικών μετοχών και την πλειονότητα των τίτλων του FTSE 20 και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτό το σαρωτικό υποτιμητικό περιβάλλον «χάνεται» και η τελευταία έκθεση της Citi για τον ελληνικό όμιλο, καθώς συγκαταλέγει την Εθνική στην πρώτη πεντάδα των ευρωπαϊκών επιλογών της. Πλέον η αποτίμηση της Εθνικής περιορίζεται στα 8 δις. ευρώ και αυτά με το ζόρι…

Οι βασικοί δείκτες από τη στιγμή, που δεν κράτησαν σήμερα την αρχική αντίδραση επιτείνοντας αντίθετα την διάθεση διόρθωσης και άμεσης δοκιμασίας των χαμηλών στις 1.820 για τον Γενικό Δείκτη και των 910 μονάδων για τον 20άρη ήταν λογικό να «αδυνατίσουν» περισσότερο.

Όλα αυτά με την αξία των συναλλαγών στα 122 εκατ. ευρώ (από τα οποία σχεδόν 78 σε Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) με τους πωλητές να παραμένουν επίμονοι και στο μείον 5,7% της Εθνικής στα 13,3 ευρώ, έως και 6,2% χαμηλότερα στην Κύπρου (3,7), το μείον 7,2% της Πειραιώς στα 5,17 ευρώ. Ανάλογο κλίμα διαμορφώνεται για το σύνολο των μετοχών του 20άρη, καθώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υποχωρεί στα 3,89 ευρώ, ο Ελλάκτωρ στα 4,20 ευρώ, η Coca Cola στα 16,10 ευρώ.

Ο νέος γύρος ρευστοποιήσεων, που από αρκετούς αποδίδεται στη νέα….υποτιμητική προσέγγιση των Moody’s αλλά και η κινητικότητα που παρατηρείται σε Κοινοτικό επίπεδο φαίνεται πως «λυγίζουν» για ακόμη μία φορά τον τραπεζικό κλάδο, παρασύρουν χαμηλότερα τον FTSE 20 και τον Γενικό Δείκτη.

Οι δύο βασικοί δείκτες, γρηγορότερα απ΄ ότι περιμέναμε, δοκιμάζονται σε πολύ «πονηρές» περιοχές με τον Γενικό να υποχωρεί χαμηλότερα των 1.823 μονάδων ενώ για τον 20άρη «απειλούνται» ακόμη και οι 900 μονάδες.

Σε αυτή την συγκυρία του ΧΑ αρκετοί είναι αυτοί, που αναφέρονται σε «έμμεσο εκβιασμό» των πωλητών προς τους αγοραστές, των «πωλητών» του ΧΠΑ σε βάρος όσων βραχυπρόθεσμων ενεργοποιούνται στην υποκείμενη αγορά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v