Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει στο έλεος των κερδοσκόπων το ΧΑ

Η κινδυνολογία για τον ευρωπαϊκό Νότο συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες υποτιμητικής κερδοσκοπίας στη Σοφοκλέους, που "γράφει" εβδομαδιαίες απώλειες 8,27%. Νέα "βουτιά" 5% για τράπεζες, που χάνουν 11,2% στην εβδομάδα.

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης δείχνουν να βρίσκονται οι Αγορές μετοχών, νομισμάτων και Εμπορευμάτων και απανταχού η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου βρίσκεται στο ναδίρ.

Η κινδυνολογία για τα δημοσιονομικά προβλήματα των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου συνεχίζει να δημιουργεί πρόσφορο κλίμα για κινήσεις υποτιμητικής κερδοσκοπίας στα Χρηματιστήρια και τις Αγορές ομολόγων.

Σε αυτό το περιβάλλον η Σοφοκλέους επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρόν για αυτούς που μπορούν με εντολές σχετικού ειδικού βάρους να διαμορφώνουν διαθέσεις και να καρπώνονται το κλίμα από σημαντικές θέσεις στην Αγορά Παραγώγων.

Άλλωστε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις συνέχισης αυτής της εικόνας σε μία απόλυτα Τραπεζοκεντρική και ξενοκρατούμενη Αγορά, με μηδενικούς αμυντικούς μηχανισμούς.

Για αυτοτροφοδοτούμενη πτώση μιλάνε οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου και αναφέρουν στην πλευρά των πωλητών ξένα και εγχώρια ισχυρά χαρτοφυλάκια, ασφαλιστικά ταμεία και χαρτοφυλάκια με σημαντικά προβλήματα λόγω “περιθωρίων ασφάλισης”.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων παρέμειναν οι Τραπεζικοί τίτλοι (-5,15% ο κλαδικός τους δείκτης), καθώς ο κλάδος εκτιμάται ότι θα "δοκιμασθεί" περισσότερο από την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων και τη συνακόλουθη άνοδο επιτοκίων/κόστους χρήματος, όπως και από τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να συζητάμε για “διασωθέντες” τίτλους στον “κατακόκκινο” 20αρη.

Οι μεγαλύτερες απώλειες για την Alpha Bank (-7,35%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 6% ακολούθησαν Eurobank, MIG και του 5% οι Εθνική Tράπεζα και Motor Oil.

Απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Coca-Cola, Μυτιληναίο, Κύπρου, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα και Αγροτική, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν, Intralot, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικό “gap”, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1846,48 μονάδες (15.32) και έκλεισε στις 1878,91 με απώλειες 3,73%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 295 εκατ. από τα οποία τα 10 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 18 ανοδικές μετοχές έναντι 193 πτωτικών και 19 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 8 έως 16,67%.

Και ενώ οι Τραπεζικές μετοχές πλήττονται από την ισχυρή προσφορά, το υπόλοιπο ταμπλό συνεχίζει να συρρικνώνει τις αποτιμήσεις του, λόγω παντελούς έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Αξίζει αναφοράς ότι η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. περίπου 2,8 δισ ευρώ, ενώ από τα υψηλά Οκτωβρίου (14/10/2009) η κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί κατά περίπου 36 δισ ευρώ.

Το θολό τοπίο με τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και η επίθεση των κερδοσκόπων σε Ελλάδα και άλλες Χώρες, διατηρούν τις πιέσεις στην εγχώρια Αγορά, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση των 1850 μονάδων μπορεί να δημιουργήσει αυτοτροφοδοτούμενο sell – off.

Η ψυχολογία είναι τόσο ευαίσθητη που αρκεί μία νέα αρνητική “εισαγόμενη” έκθεση για να πυκνώσουν οι τάξεις των πωλητών, που προς το τέλος των περισσότερων συνεδριάσεων ενισχύονται από τους ημερήσιους traders που σπεύδουν να ρευστοποιήσουν τις πρωινές ή ενδοσυνεδριακές αγορές, καθώς η ανοδική αντίδραση που περιμένανε “δεν τους βγήκε”.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που έληξε αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 8,27% και από τον Τραπεζικό δείκτη 11,25%. Οι απώλειες από την αρχή του χρόνου για τον Γενικό Δείκτη στο -14,45% και για τον Τραπεζικό δείκτη στο -22,81%.

Επίσης όσον αφορά την κατανομή του τζίρου, το 93,5% σε τίτλους του 20αρη, το 57% σε Εθνική και Alpha Bank με την δεύτερη στην σημερινή συνεδρίαση να διακινεί το 1,7% του συνόλου των μετοχών της.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς 

Η εγχώρια Αγορά έχει εξελιχθεί σε αντικείμενο χειραγώγησης και έντονης κερδοσκοπίας με κινητήριο μοχλό το spread των Ελληνικών ομολόγων, υποστηρίζει ο Βασίλης Βλασταράκης. Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec θεωρεί ότι όσο η τύχη της Χώρας είναι στα χέρια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, όλοι θα περιμένουν μία κίνηση “ματ” που θα αλλάξει την άποψη των Αγορών για τις Χώρες της Νότιας Ευρώπης, καθώς πλέον δεν αρκούν οι φραστικές στηρίξεις και οι δηλώσεις συμπαράστασης.

Οι Αγορές περιμένουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των κρατών από την ΕΚΤ, καθώς καμία χώρα δεν έχει βιωσιμότητα όταν δανείζεται με 7%.

Σύμφωνα με τον κ. Βλασταράκη και όσον αφορά την τεχνική εικόνα της Σοφοκλέους, αυτή κινείται σε καθαρά “υπερπουλημένη” περιοχή και “χρωστά” ανοδική αντίδραση άγνωστου χρονικού ορίζοντα.

Κινήσεις περικοπής ζημιών αλλά και αναγκαίες ρευστοποιήσεις από ελλείμματα περιθωρίων (margin calls), επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι η Αγορά σήμερα συμπλήρωσε το τρίτο σκέλος μιας γρήγορης κίνησης η οποία είθισται να δίνει στην συνέχεια αντίδραση μίας ή μιάμισυ συνεδρίασης, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα οι απώλειες είναι δυσανάλογα μεγάλες.

Η Αγορά ωστόσο θα “γυρίσει” από πολύ υποτιμημένες ζώνες τιμών όπου η ένταση των ρευστοποιήσεων έχει δημιουργήσει έντονες στρεβλώσεις στις αποτιμήσεις.

Μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας, αναμένεται η διατήρηση υψηλών διακυμάνσεων στη Ελληνική χρηματιστηριακή Αγορά για το προσεχές διάστημα, ως αποτέλεσμα της έξαρσης που παρατηρείται στους πιστωτικούς κινδύνους της Χώρας αλλά και των πιέσεων που ενδέχεται να παραμείνουν σε ότι αφορά τη τελική κερδοφορία των Επιχειρήσεων, εκτιμά ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Ωστόσο, η μεγάλη αρνητική απόκλιση της Ελληνικής Αγοράς από τις υπόλοιπες διεθνείς λόγω των γνωστών προβλημάτων της εγχώριας οικονομίας έχει φέρει τις Ελληνικές μετοχές σε επίπεδα ισχυρών στηρίξεων με αυξημένη πιθανότητα να “προστατευτούν” έναντι μιας σταδιακής διόρθωσης των ξένων Αγορών, υποστηρίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec.

Δεδομένου του κύκλου προεξόφλησης της Αγοράς, η παρουσία επενδυτικών ευκαιριών γίνεται ολοένα και πιο σαφής, ειδικά για τους επενδυτές που μένουν πιστοί στις θεμελιώδεις αξίες των επιχειρήσεων διαθέτοντας μακρόπνοο επενδυτικό σχέδιο και τακτική επενδυτική συμπεριφορά.

Εκτιμάται πως η προσοχή των επενδυτών θα πρέπει να στραφεί σε εταιρίες με ισχυρές βάσεις α) κεφαλαίων, β) δικτύων και πελατολογίου, γ) ιστορικότητας κερδών, και δ) διανομής μερίσματος. Τα παραπάνω στοιχεία σε συνάρτηση με την αμυντική συμπεριφορά επιλεκτικών τίτλων είναι ικανά να προστατεύσουν σημαντικά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, έστω και εντός ενός πλαισίου αυξημένων πιθανοτήτων διολίσθησης της Αγοράς. Ως εκ τούτου, θα εστιάζαμε τη προσοχή μας σε μετοχές που προσφέρουν υψηλή μερισματική απόδοση, αναμένοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον σε διεθνές επίπεδο να προσηλωθεί προς αυτή τη κατεύθυνση (ειδικά σε ένα παρατεταμένο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων).

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη στην Ελλάδα βιώνουμε καταστάσεις βαριάς οικονομικής κρίσης με το εγχώριο τοπίο να παραμένει ασαφές ως προς την επίτευξη των στόχων βελτίωσης των δημοσιονομικών στοιχείων. Είναι προφανές πως κατά το τελευταίο διάστημα η Ελληνική χρηματιστηριακή Αγορά κινείται με βασικό γνώμονα τη δημοσιονομική εικόνα της χώρας, τις δυσάρεστες εξελίξεις στις αγορές των εγχώριων κρατικών ομολόγων, και τη ανεξέλεγκτη διεθνή κινδυνολογία για πιθανή κατάρρευση και διαδικασίες πτώχευσης.

Εκτιμάται πως οι πιστωτικοί κίνδυνοι από τα αδύναμα μακροοικονομικά δεδομένα αρκετών Χωρών της Ευρωζώνης, αλλά και παγκοσμίως, θα πρωτοστατήσουν στη διεθνή ειδησεογραφία κατά το τρέχον έτος, επηρεάζοντας σημαντικά τη πορεία των Χρηματιστηρίων καθώς και τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων (ειδικά εκείνων που λειτουργούν μέσα σε Χώρες που στιγματίζονται ως ο “αδύναμος κρίκος” του συστήματος και αποτελούν στόχους κερδοσκοπικών επιθέσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αναλυτής της ΑΤΕ Sec. παραμένει ιδιαίτερα επιφυλακτικός για την εξέλιξη στη τελική κερδοφορία των Ελληνικών εισηγμένων επιχειρήσεων κατά το τρέχον οικονομικό έτος. Μέσα σε ένα πλαίσιο συρρίκνωσης της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών εντός της Ελλάδας, έκτακτων φορολογικών εισφορών, και δυσοίωνων εξελίξεων όσον αφορά το κόστος και τη προσφορά χρήματος, είναι επόμενο οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά να δεχθούν ένα σημαντικό πλήγμα σε αποδοτικότητα και κερδοφορία.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Με συνεδρίαση σημαντικής πτώσης ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα.

Τα Σ.Μ.Ε. του FTSE παρουσίασαν απώλειες αντίστοιχες με την υποκείμενη Αγορά διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις και αυξάνοντας τις συναλλαγές.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές (στα χαμηλά ημέρας) από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17242, τιμή εκκαθάρισης 931,75) κινήθηκαν μεταξύ 927 και 965 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (183700 Alpha Bank, 119800 Eurobank, 76000 Εθνική, 126000 Πειραιώς, 25900 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5563), Alpha Bank (5299), Πειραιώς (1004), Αγροτική (787), Eurobank (826), MPB (604), Κύπρου (1169), Ταχ. Ταμιευτήριο (468), ΓΕΚ (1043), MIG (1518), ΟΤΕ (2215), Intralot (250), Ιντρακόμ (518), ΔΕΗ (1021), ΟΠΑΠ (397), Coca-Cola (179), ΕΧΑΕ (180), Μέτκα (194), Motor Oil (178), Ελλάκτωρ (149), Μυτιληναίος (523).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 5/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 276272 τεμ., Alpha Bank 183515 τεμ., MIG 114015 τεμ., Coca-Cola 9391 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 7654 τεμ., ΟΠΑΠ 14978 τεμ., ΟΤΕ 25454 τεμ., Eurobank 129178 τεμ., MPB 52735 τεμ., Intralot 7464 τεμ., Αγροτική 11337 τεμ., Βιοχάλκο 6244 τεμ., ΔΕΗ 10431 τεμ., Ελλάκτωρ 8311 τεμ., Κύπρου 37449 τεμ., Μυτιληναίος 5493 τεμ., Πειραιώς 173677 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 8904 τεμ., Τιτάν 7383 τεμ., Jumbo 25900 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 55000 τεμ., Πειραιώς 51660 τεμ., MIG 6000 τεμ., Αγροτική 100000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (11650744 τεμ.), Eurobank (11375880 τεμ.), Κύπρου (5796776 τεμ.), Πειραιώς (8939537 τεμ.), Alpha Bank (10926583 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 2400 δικαιώματα πώλησης για την Alpha Bank, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 7,20 ευρώ και τα 950 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 17,00 ευρώ.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις και οι δύο περιπτώσεις πιθανότατα αφορούν κλείσιμο θέσης.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v