Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο ρυθμό Ισπανίας και Πορτογαλίας

Οι κερδοσκοπικές πιέσεις στους αδύναμους κρίκους του ευρώ (Ισπανία, Πορτογαλία) οδήγησαν και το ΧΑ κάτω από τις 2.000, σε χαμηλά 10 μηνών, με τις τράπεζες να αποτελούν σάκο του μποξ, με "βουτιά" 5,42%.

Ο νέος γύρος κινδυνολογίας που έχει ξεκινήσει έχει επίκεντρο τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και βέβαια συντηρεί εξαιρετικά εύκολα το αρνητικό κλίμα στην Σοφοκλέους και τα όποια κερδοσκοπικά παιχνίδια σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα.

Έτσι η έκθεση – λίβελος της Deutsche Bank που αναφέρεται στην “χρεοκοπημένη” Ελλάδα και της Moody΄s (θέτει υπό αναθεώρηση τα κριτήρια για Ελληνικά τιτλοποιημένα χρεόγραφα) απλά έβαλαν το “κερασάκι στην τούρτα”.

Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε (σε κλείσιμο) σε επίπεδα τελευταίου 10ημέρου Απριλίου 2009, σε μία συνεδρίαση που η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών ξεπέρασε το 1 προς 4.

Για πολλοστή συνεδρίαση “σάκος του μποξ” ο Τραπεζικός κλάδος (-5,42%) και όλα πλέον επιβεβαιώνουν την άποψη που υποστηρίζει πως για ανακάμψει το ενδιαφέρον στο Χ.Α., αυτό πρέπει να ξεφύγει από τον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα.

Ίσως αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι όλοι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έκλεισαν με πωλητές (!)

Πως όμως να γίνει κάτι τέτοιο σε μία Αγορά που στις 15.30 και μετά από 5 ώρες συνεδρίασης ο 40αρης μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε σε αξία συναλλαγών τα 8,9 εκατ. (η μερίδα του λέοντος στην μετοχή της Jumbo) και ο 80αρης συγκέντρωνε το εντυπωσιακό ποσόν των 700000 ευρώ;

Τελικά ο 20αρης απέσπασε το 92% του τζίρου και ο τίτλος της Εθνικής τα 39% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στην πρώτη εξάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., όμως αυτές έχουν αποψιλωθεί σημαντικά και διαμορφώνοντα ως εξής: Εθνική Τράπεζα (9,01 δισ), Coca-Cola (6,21 δισ), ΟΠΑΠ (4,66 δισ), ΟΤΕ (4,61 δισ), Alpha Bank (3,63 δισ), Eurobank (3,19 δισ).

Ολίγον από “πράσινο” στον “κατακόκκινο” 20αρη. Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι Coca-Cola (+2,1%) και Τιτάν (+0,5% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Με απώλειες μεγαλύτερες του 7% οι ΔΕΗ, Εθνική και Eurobank και του 6% οι Πειραιώς και Intralot. Απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Μυτιληναίο, ΟΤΕ, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Αγροτική, Motor Oil, Alpha Bank, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά (!) φθάνοντας μέχρι τις 2024,07 μονάδες (10.30), όμως από τις 10.31 και μετά κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1950,58 μονάδες (17.03) και έκλεισε στις 1951,7 με απώλειες 3,33%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 216 εκατ. από τα οποία τα 11,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 36 ανοδικές μετοχές έναντι 154 πτωτικών και 19 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 10%.

“Πράσινη όαση” ο τίτλος της Αεροπορίας Αιγαίου που συμπλήρωσε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!)

Με την εικόνα αυτή να συνεχίζεται στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και όσους έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις “short” να απολαμβάνουν με εντυπωσιακή ευκολία τα καθημερινά κέρδη τους, καθίσταται ευνόητο ότι όποια ισχυρά χαρτοφυλάκια που διαθέτουν αυξημένη ρευστότητα και παραμένουν εκτός Αγοράς, αναβάλουν κάθε αγοραστική τους πρωτοβουλία.

Ούτε λόγος για κωδικούς λιανικής, που παρακολουθούν (όσοι έχουν την υπομονή και το κουράγια) αμήχανοι την συναλλακτική εξαθλίωση από την μέση και χαμηλότερα.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ήδη σε μία δεύτερη ανάγνωση αρκετοί παράγοντες της Αγοράς αρχίζουν και εκφράζουν ενστάσεις όσον αφορά τα πρόσφατα μέτρα και το ΠΣΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής με σημαντικές περικοπές δαπανών (τις οποίες η Κυβέρνηση μπορεί να ελέγξει και να επιβάλλει) αλλά περισσότερο για φοροεισπρακτικά μέτρα των οποίων η επιτυχία εξαρτάται από την εφαρμογή τους.

Η Χώρα δεν θα πάψει να βρίσκεται στα “δίχτυα” των κερδοσκόπων, ενώ στα spreads η αποκλιμάκωση δεν θα είναι σύντομη, υποστηρίζει ο Παναγιώτης Χριστόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ και ταμίας του ΣΜΕΧΑ εκτιμά ότι η όρεξη των κερδοσκόπων για κέρδη είναι ακόρεστη κι έχουν “καταβροχθίσει” Χώρες, ενώ όσο εξακολουθούν να υπάρχουν υψηλές αποδόσεις, θα συνεχίσουν την ίδια τακτική.

Η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου κι ενδεχομένως έως το καλοκαίρι.

Ο κ. Χριστόπουλος τόνισε ότι η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν περίπου το ίδιο χρέος ως προς το ΑΕΠ τους, με την Ελλάδα, αλλά το χρηματοδοτούν από την εσωτερική τους Αγορά, ενώ στη Χώρα μας οι ιδιώτες δεν μπορούν να έχουν απευθείας πρόσβαση στα ομόλογα. Θα πρέπει να απευθυνθούν στις Τράπεζες, για να τοποθετηθούν σε αυτούς τους τίτλους.

Ο ΣΜΕΧΑ έχει ζητήσει τουλάχιστον το 10% του δημόσιου δανεισμού να διατίθεται απευθείας σε ιδιώτες επενδυτές, ωστόσο, το Ευρωπαϊκό σύστημα είναι Τραπεζοκεντρικό και όπως όλα δείχνουν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να το αλλάξει.

Αυτό το τελευταίο φαίνεται να ενισχύει η άποψη του νομπελίστα Γ. Στόγκλιτς, σύμφωνα με την οποία είναι οξύμωρο οι Τράπεζες να δανείζονται με καλύτερους όρους από την ΕΚΤ και τέτοια δυνατότητα να μην την έχουν τα Κράτη της Ευρωζώνης.

Για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΡΑΞ τόνισε ότι η εμπορευσιμότητα δεν δημιουργείται με μαγικό τρόπο, ωστόσο, τώρα πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και τον Τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα της Αγοράς μας, όπως και την φυγή των μικρών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

Ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν φοροαπαλλαγές για την απορρόφηση των ΕΕΧ από τις Τράπεζες, αλλά και το γεγονός ότι τα Α/Κ διεθνοποιήθηκαν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να φύγουν περισσότερα κεφάλαια στο εξωτερικό από εκείνα που εισήχθησαν στη Χώρα.

Για την αξιοποίηση των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων, ο κ. Χριστόπουλος σημειώνει πως υπάρχουν λύσεις, όπως για παράδειγμα οι συμβάσεις lease back με εταιρείες ακινήτων που θα στοιχίσουν λιγότερο από το να δανειστεί το κράτος με 6% για να χρηματοδοτήσει τα Ταμεία.

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόπουλος, εάν συγκριθούν τα διαγράμματα χρέους και εξέλιξης του ΑΕΠ, σε 30 χρόνια η Χώρα μας θα έχει χρέος 350% επί του ΑΕΠ και η Γερμανία 200%, ενώ Χώρες με ανάλογα προβλήματα με αυτά της Ελλάδας είναι η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία και το Βέλγιο.

Συμπερασματικά οι Αγορές και πολύ περισσότερο η δική μας θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται και να διολισθαίνουν αν η Ε.Ε. δεν λάβει κάποια αποφασιστικά μέτρα που θα καλύπτουν ευρύτερη γκάμα Χωρών της ζώνης του ευρώ.

Σε περιπέτειες “βλέπει” τον Γενικό Δείκτη ο Μάνος Χατζηδάκης. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ το αρνητικό σενάριο (1.870-1.850) επιστρέφει δριμύτερο αφού η Αγορά δεν κατάφερε να κρατήσει κάποια επαφή με το σημείο καμπής των 2.100 μονάδων. Η επιστροφή πίεσης στους Τραπεζικούς τίτλους βάζουν εκ νέου το ενδεχόμενο της αρνητικής μεταβλητότητας στο προσκήνιο με την ψυχολογία να βρίσκεται σε πολύ εύθραυστο και οριακό σημείο αφού από ότι φαίνεται οι 2000 μονάδες παραμένουν στην γνωστή ζώνη εντυπώσεων.

Παραμένουμε επιφυλακτικοί καθώς σχηματισμοί ανάλογης δομής είθισται να ακολουθούνται από δύο τουλάχιστον διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις οι οποίες κλείνουν κοντά στο χαμηλό ημέρας και έχουν ανάλογης ορμής διακυμάνσεις με την έναρξη της κίνησης. Οποιαδήποτε ανοδική τάση αντίδραση αποτελεί ευκαιρία πωλήσεων, εκτιμά ο αναλυτής της Πήγασος.

Ο Τραπεζικός δείκτης και ο FTSEM μπαίνουν προς τεχνική διερεύνηση από τον Απόστολο Μάνθο.

Ξεκινώντας από τον Τραπεζικό δείκτη και σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance, ο δείκτης συνεχίζει να κινείται μέσα στο καθοδικό κανάλι του Οκτωβρίου, χωρίς να μπορεί να δώσει θετικές ενδείξεις ανοδικής διάσπασής του και κατεύθυνσης προς τις 2854 μονάδες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις επόμενες συνεδριάσεις η συμπεριφορά του Τραπεζικού Δείκτη στην περιοχή του διορθωτικού επιπέδου 61,8% (2210 μονάδες) των Fibonacci Retracement της ανοδικής κίνησης FA, καθώς εάν διασπαστεί καθοδικά και δώσει τρία κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο, θα δημιουργήσει έντονους “υπαρξιακούς” τριγμούς στο ανοδικό κύμα του περασμένου έτους ανοίγοντας πλέον το δρόμο για την ισχυρή ζώνη στήριξης των 2065 με 1978 μονάδων.

Πολλά παίζονται στην ζώνη 2360 – 2350, όσον αφορά τον FTSEM, καθώς επιβεβαιωμένη καθοδική διάσπαση θα ανοίξει τους “ασκούς του Αιόλου” με την αμέσως επόμενη στήριξη να διαφαίνεται πολύ χαμηλότερα και συγκεκριμένα στην περιοχή των 2176 μονάδων. Για να υποστηριχθεί ότι αλλάζει κάτι επί το θετικότερο, χρειάζονται συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 2500 μονάδων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Εντυπωσιακή επιστροφή επιθετικών πωλήσεων που δεν συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE γύρισαν σε υποτιμήσεις, όμως μετά τις 17.00 οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11558, τιμή εκκαθάρισης 974,72) κινήθηκαν μεταξύ 969 και 1013,25 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (2582600 Alpha Bank, 23200 Coca-Cola, 11100 Intralot, 69200 Eurobank, 11900 Τιτάν, 318600 Εθνική, 5000 Μέτκα, 8900 Μέτκα, 14300 MIG, 164900 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4629), Alpha Bank (1887), Πειραιώς (825), Αγροτική (300), Eurobank (978), MPB (331), Κύπρου (947), Ταχ. Ταμιευτήριο (219), ΓΕΚ (2004), MIG (612), ΟΤΕ (1161), Intralot (328), Ιντρακόμ (227), ΔΕΗ (458), ΟΠΑΠ (241), Coca-Cola (349), ΕΧΑΕ (112), Μέτκα (183).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 4/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 48202 τεμ., Alpha Bank 82447 τεμ., MIG 54586 τεμ., Coca-Cola 13254 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 7654 τεμ., ΟΠΑΠ 14978 τεμ., ΟΤΕ 23378 τεμ., Eurobank 100289 τεμ., MPB 52736 τεμ., Intralot 7464 τεμ., Αγροτική 11337 τεμ., Βιοχάλκο 6244 τεμ., ΔΕΗ 7262 τεμ., Ελλάκτωρ 8311 τεμ., Κύπρου 38949 τεμ., Μυτιληναίος 5493 τεμ., Πειραιώς 199392 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 8904 τεμ., Τιτάν 26721 τεμ., Ιντρακόμ 9000 τεμ., Μέτκα 5160 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 75300 τεμ., Intralot 50000 τεμ., Πειραιώς 50000 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12358644 τεμ.), Eurobank (11973466 τεμ.), Κύπρου (5858476 τεμ.), Πειραιώς (9055637 τεμ.), Alpha Bank (10152183 τεμ.).

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 3η Φεβρουαρίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.26% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 1.400.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 534.270.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v