Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρόλο... "Big brother" οι πωλητές

Το "άγρυπνο βλέμμα" των πωλητών στέρησε τις.. ανάσες που πήρε η αγορά έως τα ψηλά των 2.102 μονάδων με αφορμή τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων.

Οι πωλητές κέρδισαν πρόσημο και εντυπώσεις (!)

“Αφήστε λίγες μονάδες ανόδου στους βιαστικούς”(!) Αυτό συνέστηναν ανεπιφύλακτα οι “νουνεχείς” επαγγελματίες του χώρου που ζητούσαν σαφέστερα και πειστικότερα δείγματα από τις διαθέσεις της Αγοράς, στους πρωινούς ενθουσιώδεις αγοραστές και η εξέλιξη της συνεδρίασης τους επαλήθευσε με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο.

Ασφαλώς τα πρόσθετα μέτρα (αν και δεν φαίνεται να ακουμπούν άμεσα τις υψηλότερες κοινωνικές διαστρωματώσεις) ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και έφεραν την αναμενόμενη έγκριση του ΠΣΑ από την Κομισιόν και αυτό σχετική ευφορία στο ταμπλό της Σοφοκλέους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να φθάσει να κερδίζει έως και 2,13%, παρά την μάλλον συντηρητική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Όμως μία πιο προσεκτική ματιά θα διέκρινε ότι στο πρώτο ημίωρο η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 42 εκατ. ευρώ (με την Εθνική Τράπεζα να “απασχολεί” το 50% του τζίρου), ενώ η πρώτη χρηματιστηριακή ώρα ολοκληρώθηκε με τον τζίρο να ξεπερνά τα 62 εκατ.

Συμπερασματικά, αν και στο δεύτερο ημίωρο οι συναλλαγές “κόντυναν το βήμα τους”, μάλλον ο αρχικός ενθουσιασμός των αγοραστών έδωσε την ευκαιρία στους εν δυνάμει πωλητές να ρευστοποιήσουν θέσεις σε καλύτερα επίπεδα τιμών.

Και σαν να μην έφτανε αυτό λίγο μετά τις 15.15 αυτοί που συνεχίζουν να μειώνουν θέσεις στην Ελληνική Αγορά, πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες και ο Δείκτης έκλεισε εξαιρετικά κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Μόνος διασωθείς “πράσινος” τίτλος αυτός της Intralot (+3,51%, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις)

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Βιοχάλκο (-5,06%) και MIG (-4,85%). Απώλειες μεγαλύτερες του 3% για Coca-Cola, Eurobank και του 2% για ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τράπεζα Κύπρου, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, MPB.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Αγροτική Τράπεζα, Εθνική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Motor Oil.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα σημαντικό εύρος μεταξύ 2102,21 (11.10) και 2018,61 μονάδων (17.09) και έκλεισε τελικά στις 2018,98 μονάδες με απώλειες 1,92%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 254 εκατ. από τα οποία τα 7,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Καμία σχέση με την ενδοσυνεδριακή η τελική εικόνα με 70 ανοδικές μετοχές έναντι 109 πτωτικών και 20 τίτλοι με απώλειες από 5 έως 12,98%.

Με την “βοήθεια” των δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Αγροτική Τράπεζα, Τράπεζα Κύπρου, Motor Oil, Alpha Bank, MPB, MIG και πολύ κοντά σε αυτό ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Και σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι οι συνεδριάσεις στο Χ.Α. θα συνεχίσουν να διεξάγονται υπό το “άγρυπνο βλέμμα” των πωλητών και βέβαια αυτό θα διατηρήσει την μεταβλητότητα στα ύψη.

Στην σημερινή συνεδρίαση η Εθνική Τράπεζα από τα 17,01 ευρώ (+5,33%) βρέθηκε να υποχωρεί έως και τα 15,95 ευρώ (-1,24%), η Τράπεζα Πειραιώς από τα υψηλά των 6,70 ευρώ (+5,51%) βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 6,09 ευρώ (-4,09%) και ο τίτλος της Alpha Bank από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 7,59 ευρώ (+6,3%) έκλεισε στο χαμηλό ημέρας των 6,98 ευρώ (-2,24%).

Ο συγκεντρωτισμός του τζίρου, όχι μόνο καλά κρατεί αλλά αυξάνει. Έτσι οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 94,5% του τζίρου και ο τίτλος της Εθνικής το 41% της μικτής αξίας συναλλαγών.

Τι σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, τίποτα το ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει και πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση ισχυρών ξένων επιθετικών χαρτοφυλακίων, που διατηρούν ακόμη σημαντικές θέσεις “short” στο Χ.Π.Α. και έχουν δανεισθεί μεγάλο αριθμό μετοχών του 20άρη.

Απόλυτη στάση αναμονής συστήνει ο Μάνος Χατζηδάκης. Ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμά ότι δεν είναι μακριά η συνεδρίαση που η Αγορά θα δώσει κίνηση εκτόνωσης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Πήγασος πάρα πολλά θα κριθούν από τα αποτελέσματα του Τραπεζικού κλάδου, με τις πρώτες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το τέταρτο τρίμηνο “έκαψε” τα όποια θετικά είχαν καταγραφεί στα προηγούμενα τρίμηνα, ενώ παράλληλα με την περιορισμένη ρευστότητα, τα προβλήματα “περνάνε στο γκισέ”.

Εξηγώντας την επιφυλακτικότητα που διακρίνει τις απόψεις του για την Αγορά, αναφέρει ότι δεν μπορεί να είναι υπέρμετρα αισιόδοξος για το Χρηματιστήριο μίας Χώρας που φαίνεται να έχει “υποθηκεύσει το μέλλον της”, παρά τα τεράστια ποσά που έχουν εισρεύσει από τα τέσσερα κοινοτικά πακέτα και από τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις της τελευταίας δεκαετίας.

Το άμεσο μέλλον, κατά τον κ. Χατζηδάκη, δείχνει τουλάχιστον δύσκολο, με την ανεργία συνεχώς να αυξάνεται και την κατανάλωση να μειώνεται και αυτό θα περάσει στις εταιρείες του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου που δεν διακρίνονται για την εξωστρέφειά τους. Επίσης δεν αποκλείεται οι “αστερίσκοι” στην απόφαση της Κομισιόν να αποδειχθού πολύ πιο σημαντικοί (μεσοπρόθεσμα) από το “ναι” των Κοινοτικών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Για τα ξένα Χρηματιστήρια, ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ότι βρίσκονται σε κρίσιμα σημεία, καθώς μέχρι τώρα διορθώνουν λογικά, αλλά σε περίπτωση εμφάνισης νέων πιέσεων, μπορεί να οδηγηθούν πολύ χαμηλότερα, ενώ όσον αφορά το Χ.Α. όσο αυτό βρίσκεται κάτω από τις 2100 μονάδες (σε κλείσιμο) διατηρείται το απαισιόδοξο σενάριο που θέλει την συσσώρευση να εκτονώνεται πτωτικά.

Τον FTSE προσπαθεί να διερευνήσει τεχνικά ο Απόστολος Μάνθος. Κατά τον αναλυτή της Fortius Finance πολλά θα κριθούν από την επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της περιοχής των 1042 μονάδων η οποία θα οδηγήσει άμεσα το δείκτη προς την άνω πλευρά του καθοδικού καναλιού, στις 1092 - 1100 μονάδες, σημείο, όπου εάν επίσης διασπαστεί με αυξημένο τζίρο συναλλαγών θα αλλάξει ριζικά το βραχυπρόθεσμο τοπίο στην ημερήσια διαγραμματική ανάλυση.

Η πραγματοποίηση του εν λόγω θετικού σεναρίου θα δημιουργήσει ψυχολογικές κυρίως εντυπώσεις τερματισμού της έντονης καθοδικής κίνησης του περασμένου Οκτωβρίου. Οι ενδείξεις όμως, που λαμβάνουμε από τους τεχνικούς δείκτες δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν προς το παρόν την απαρχή μιας τέτοιας κίνησης, καθώς κινούνται νωχελικά στις “oversold” περιοχές.

Αντίθετα αδυναμία πειστικής κίνησης υψηλότερα των 1042 μονάδων, θα φέρει νέα διολίσθηση και δύσκολα θα αντέξει το ψυχολογικό όριο των 1000 μονάδων. Οι αμέσως επόμενες στηρίξεις στις 936 και 859 μονάδες.

Εξαιρετικό τεχνικό προβληματισμό δημιουργεί ο τίτλος του ΟΠΑΠ, καθώς η μετοχή του Οργανισμού κατά το τελευταίο δίμηνο κινείται σε επίπεδα Απριλίου 2004 (χαμηλά 70 μηνών) (!!!)

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο σε μακροπρόθεσμο πεδίο η εικόνα της μετοχής παραμένει καθοδική.

Η πιθανή ενίσχυση με αυξημένο όγκο συναλλαγών της περιοχής στήριξης των 15 ευρώ θα ανοίξει το δρόμο για την ανοδική προσέγγιση της καθοδικής γραμμής στα 17,8 με 18 ευρώ, επίπεδο, όπου εάν διασπαστεί ανοδικά θα ωθήσει τη μετοχή μέσα στο εύρος διακύμανσης των 18,5 με 21 ευρώ. Πάντως το “trigger signal” θα δοθεί κυρίως με την επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 16,5 ευρώ.

Αντίθετα συνεχόμενα επιβεβαιωμένα κλεισίματα χαμηλότερα των 15,00 ευρώ, πιθανότατα θα βάλουν σε υποψηφιότητα δοκιμασίας την επόμενη στήριξη στα 14,6 ευρώ.

Κρίσιμες, τεχνικά, είναι οι επόμενες 5 – 6 συνεδριάσεις και για τους ξένους δείκτες. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius αν ο DAX δεν κατορθώσει επιβεβαιωμένα κλεισίματα πάνω από την ζώνη 5750 – 5800, δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα “pull back” προς τις στηρίξεις των 5300 και 5150 μονάδες.

Συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 1110 μονάδων αναζητά και ο S&P 500, προκειμένου να μην ξαναβάλει σε δοκιμασία τις στηρίξεις στις 1062 και 1013 μονάδες.

Τα ιστορικά χαμηλά της δεκαετίας που είδε ο Γενικός Δείκτης στις 09/03/2009 θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να τα ξαναδεί. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι “oversold” καθώς το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί από τον περασμένο Νοέμβρη στην Αγορά των ομολόγων.

Στις παρούσες συνθήκες πάντως ο πανικός δεν αποτελεί καλό σύμβουλο και η ολική ρευστοποίηση υπαρχόντων θέσεων, ιδιαίτερα επιλεγμένων μετοχών, δεν αποτελεί καλή λύση καθώς οι τιμές τους ίσως και να έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, εκτιμά το τμήμα ανάλυσης της Merit ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ η διαφαινόμενη αποκλιμάκωση των spreads και η έγκριση του προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από τις Βρυξέλλες ίσως οδηγήσουν σε ένα Φεβρουάριο με θετικό πρόσημο στην εγχώρια Αγορά εφόσον βέβαια βοηθήσουν και τα αποτελέσματα των εταιρειών που αρχίζουν να ανακοινώνονται σιγά, σιγά. Οι επόμενοι μήνες όμως θα είναι πιο κρίσιμοι για την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου καθώς το Ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό του.

Θετικά σχολιάζει η Alpha Finance τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Η χρηματιστηριακή τονίζει ότι είναι πολύ θετικό που η Κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μειώσει το έλλειμμα και να αναδιαρθρώσει το ασφαλιστικό σύστημα της Χώρας.

Επικαλούμενη δημοσιεύματα του Τύπου, η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα (φορολόγηση καυσίμων και πάγωμα μισθών), μπορεί να επηρεάσουν θετικά το έλλειμμα κατά 1% του ΑΕΠ το 2010. Σχολιάζει ακόμη πως η Κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει κατά 4% του ΑΕΠ στο 2010.

Επιπρόσθετα, τα μη δημοφιλή μέτρα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης δεν πρόκειται ασφαλώς να σώσουν την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος της Χώρας, ωστόσο υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει οτιδήποτε για να διασφαλίσει μια μακροπρόθεσμη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη. "Οι εξαγγελίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και περιμένουμε ισχυρές αντιδράσεις από τα σωματεία.

Ακόμη, το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στηρίζει τα μέτρα, είναι πολύ θετικό", σχολιάζει η Alpha Finance.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση εντυπωσιακής μεταβλητότητας που ανέβασε σημαντικά τον όγκο συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE παρέμειναν σε μικρό premium, όμως μετά τις 17.00 οι πωλητές πήραν επιθετικότερες πρωτοβουλίες.

Επιλεκτικές αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 16256, τιμή εκκαθάρισης 1021,76) κινήθηκαν μεταξύ 1006,5 και 1065,75 μονάδων.

Σχετικά χαμηλός ο δανεισμός τίτλων (14000 Alpha Bank, 44300 Coca-Cola, 100000 Intralot, 160000 Eurobank, 10000 Κύπρου, 10300 Τιτάν, 25000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (6503), Alpha Bank (3012), Πειραιώς (1036), Αγροτική (298), Eurobank (1163), MPB (240), Κύπρου (385), Ταχ. Ταμιευτήριο (239), ΓΕΚ (401), MIG (784), ΟΤΕ (421), Intralot (574), Ιντρακόμ (156), ΔΕΗ (263), ΟΠΑΠ (405), Coca-Cola (143), Ελ. Πετρέλαια (113), Σιδενόρ (101).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/2 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική 142002 τεμ., Alpha Bank 882671 τεμ., MIG 90689 τεμ., Coca-Cola 9154 τεμ., Ελ. Πετρέλαια 11254 τεμ., ΟΠΑΠ 61828 τεμ., ΟΤΕ 26489 τεμ., Eurobank 25289 τεμ., MPB 52736 τεμ., Intralot 57464 τεμ., Motor Oil 6274 τεμ., Αγροτική 11337 τεμ., Βιοχάλκο 6244 τεμ., ΔΕΗ 13071 τεμ., Ελλάκτωρ 8311 τεμ., Κύπρου 37449 τεμ., Μυτιληναίος 5493 τεμ., Πειραιώς 135872 τεμ., Ταχ. Ταμιευτήριο 8904 τεμ., Τιτάν 14821 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Εθνική 291200 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (12408977 τεμ.), Eurobank (13371113 τεμ.), Κύπρου (5900976 τεμ.), Πειραιώς (9068737 τεμ.), Alpha Bank (10231958 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 18,00 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με το Αρθρο 4 περ. (β) της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 1/509/15.05.09, η Jupiter Asset Management, γνωστοποιεί, ότι την 2 Φεβρουαρίου 2010, κατείχε καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας Alpha Bank ΑΕ σε ποσοστό ισοδύναμο του 0.16% του μετοχικού κεφαλαίου της εκδότριας. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 850.000 μετοχές της εκδότριας (σε σύνολο έκδοσης 534.270.000 μετοχών).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v