Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "σοκ" των μέτρων θα ταρακουνήσει τη Σοφοκλέους

Ενα "σοκ"- ίσως αυτό των νέων επώδυνων μέτρων- χρειάζεται το ΧΑ ώστε να φανεί εάν θα μπορέσει να επανέλθει σε... λειτουργία. Σε ισχύ η βραχυπρόθεσμη τάση, με τις τράπεζες να έχουν τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η αναμενόμενη έγκριση του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας από την Κομισιόν σε συνδυασμό με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου και τις δηλώσεις στήριξης που θα γίνουν σήμερα από ευρωπαίους αξιωματούχους θα έπρεπε να οδηγήσουν σήμερα σε ράλι των ελληνικών ομολόγων και συμπίεση των spreads.

Oμως, οι σημερινές συνθήκες δεν είναι καθόλου φυσιολογικές και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρηθεί καθόλου σίγουρο.

Αναπαράγουμε την αρχή της σημερινής... διάγνωσης του Dr Money για να έχουμε μία καλύτερη εκτίμηση του τι θα έπρεπε να περιμένουμε. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, όπως σημειώνει εύγλωττα ο συνάδελφος, και στο πλαίσιο της αναμενόμενης αντίδρασης του ΧΑ τουλάχιστον έως τα όρια της πρώτης ζώνης αντίστασης (δηλαδή προς τις 1.070-1.080 μονάδες για τον Ftse20) οι τεχνικές ενδείξεις είναι με το μέρος των αισιόδοξων, η συγκυρία και λόγω Wall επίσης, οι διαθέσεις αρκετών ισχυρών ξένων και εγχώριων πόλων παρομοίως. Όμως…όλη αυτή την περίοδο άσκησης πολιτικής από το οικονομικό επιτελείο, την κυβέρνηση διαπιστώνουμε παράμετρες ανασταλτικές ικανές να ακυρώσουν το σενάριο της ανοδικής αντίδρασης.

Αναπόφευκτη η επιβολή νέου αυξημένου φόρου στα καύσιμα, μέτρο που από μόνο του θα άρεσε στις Βρυξέλλες μπορεί να αποτελέσει ένα απτό δείγμα γραφής. Εστω και έτσι, περιμένουμε το δεύτερο που κατά την εκτίμηση μας θα είναι πιο χειροπιαστό για τους ξένους, θα ακολουθήσει την έγκριση του ΠΣ&Α και θα αφορά πρόγραμμα "ευρύτατων μετοχοποιήσεων Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημοσίου". Με αυτή την υπόθεση μένουμε εντός παιδιάς, περιμένουμε μετά τις 12.30-13.00 την τυπική κατ΄ αρχήν έγκριση του σχεδίου του προγράμματος και παρακολουθούμε από κοντά την βραχυπρόθεσμη φορά, που εξελίσσεται από τα χαμηλά των 967,9 μονάδων την περασμένη Πέμπτη.

Από εκείνα τα επίπεδα οι τράπεζες έχουν αντιδράσει περί τις 200 μονάδες φθάνοντας χθες τις 2.332 μονάδες με την Εθνική στα 16,15 ευρώ. Από κοντά και οι Eurobank, Alpha Bank στα 6,60 και 7,14 ευρώ αντίστοιχα. Από τις υπόλοιπες μετοχές του Ftse20, ενδιαφέρον παρουσιάζει η κίνηση της CCH- και λόγω αποτελεσμάτων- στα 17,20 ευρώ με ένα καλό σερί 4Χ4 συνεδριάσεων και αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά των 15,4-15,8 ευρώ.

Περίπου την ίδια περίοδο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η βραχυπρόθεσμη τάση, που ενισχύει την HOL κατά 10,1% , την Αεροπορία Αιγαίου κατά 8,7%, την Alapis κατά 6,4%, την Marfin Investment Group κατά 6,2% αλλά και τις Autohellas, Jumbo με απόδοση μεγαλύτερη του 4% , από τις 25 Ιανουαρίου μέχρι και χθες.

Σε σχετικό άρθρο της Ελενας Λάσκαρη αναφέρονται "τα έκτακτα μέτρα και τα ανταλλάγματα", ενώ σε θέμα της ίδιας καταγράφεται το καλό κλίμα στη συνάντηση Παπακωνσταντίνου- Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Κρατάμε κυρίως το δεύτερο, δηλαδή το καλό κλίμα, προσβλέποντας πως το "τραπεζικό μπλοκ" θα επιδιώξει να πάρει μία... άτυπη ρεβάνς κίνηση στην οποία προσβλέπουν- κατ΄αρχήν χρηματιστηριακά- ορισμένοι ισχυροί παίκτες, ενδεχομένως και ισχυροί μέτοχοι των ίδιων των ομίλων.

Για να δούμε...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v